Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ne su ne de hava temiz

Dün, hem İl Genel

Dün, hem İl Genel Meclisi’nin hem de Belediye Meclisi’nin gündeminde denizlerde görülen müsilaj ve Çanakkale’nin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı’na çevre köylerin fosseptiklerini boşaltması problemleri vardı. Bugün ise Duvar Gazetesi Türkiye’deki 13 termik santralin herhangi bir çevresel yatırıma tabi olmadan çalışmaya devam ettiğini haber yaptı. Bu termik santrallerden bazıları ise Çanakkale’de yer alıyor. Yani ilimizde ne su ne de hava temiz.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu Duvar Gazetesi’ne verdiği röportajında;  “Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri” raporuyla 2020 yılının başında kapatıldığı iddia edilen kömürlü termik santrallerin yaklaşık 1,5 yıldır geçici faaliyet belgeleriyle hiçbir çevre yatırımını tamamlamadan çalıştığının ortaya konduğunu belirtti.

Çan İlçesi sınırları içerisinde bulunan iki termik santralden birinin ise doğaya zararlı gaz bıraktığı yöre halkının dilinden düşürmediği bir söylem. Yöre halkı gerek sabah ve akşam saatlerinde etrafı saran kokunun, gerekse yetiştirdikleri tarım ürünlerinde oluşan hastalıkların bu santrallerden kaynaklandığını düşünüyor.

Öte yandan dün toplanan İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi gündemine müsilaj (deniz salyası) ve müsilaja neden olan su kirliliği damga vurdu. Marmara Denizi ve Ege Denizi’nde canlı hayatı bitirerek aylardır su yüzeyini kaplayan deniz salyası bölgedeki tüm meclisler gibi Çanakkale meclislerinin de gündemindeydi. Müsilaja ek olarak Sarıçay’a ve Çanakkale’nin tek içme suyu olan Atikhisar Barajı’na çevre köylerden senelerdir akıtılan atık sulara da yer verildi.

Ş. Ezgi Tuncel

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech