Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet Akoğuz

Yaren leylek

Göç güzergahı ülkemiz olan bir leylek yıllardır kurduğu insan iletişimi yüzünden ilgi odağı olmuş. Her yıl Yaren isimli leylek, balıkçı Adem Yılmaz’ı  kayığında verdiği balık ziyafeti için ziyaret ediyor. Bu uzun yıllara dayalı ilişki bir Türk belgeselinin ana konusu olmuş ve 2020 yılında Prag film ödüllerinden “en iyi belgesel” ödülünü al mış. Ödül törenine yönetmenle birlikte balıkçı Adem Yılmaz da gitmiş. Yani Yaren leylek sayesinde ilk defa yurt dışına kısa bir göç gerçekleştirmiş. İnsanın içini ısıtan bir olay.

Bu sene Yaren leyleğin gelişi yine sabırsızlıkla beklenmiş. Olur ya kışı geçirmek için gittiği sıcak bölgelerde başına bir kaza gelirse bu sıcak hikaye son bulabilir. Neyse ki Yaren her yıl olduğu gibi onuncu defa  gelmiş. Yuvasına bile uğramadan buralarda güvendiği tek canlı olan balıkçı Adem’in teknesini göl üzerinde bulup karnını doyurup yol yorgunluğunu üzerinden atmış. Adem Yılmaz mutlu, Yaren mutlu ama Bursa Karacabey Eskikaraağaç köyünün sakinleri ve sabırsızlıkla bu buluşmayı bekleyen küçük köy çocukları daha çok mutlu olmuş bu buluşmadan.

Bu sene yuvasından canlı yayın da yapılmaya başlanmış. Bu konuyla ilgilenenler kolayca internet üzerinden  arayıp bulabilirler yayını yapan siteyi. Yuvada şirin beş tane küçük yavru yumurtadan çıkmış annelerinin getirdikleri ile besleniyorlar bugünlerde. Bazen babada görünüyor aynı yuvada. Kalabalık ve mutlu bir aile. Hani bebekleri getiren leyleklerdir hikayesi gibi, çok bebek getirilmiş bir yuva. Yuva yapılırken ağaç dalları toplayan leylekler yavrularını beslemek için çevreden kurbağa, balık, bazen yılan toplarlar. Ancak yuvanın içinde çok fazla insani atık görülüyor. Anne yiyecek getiriyorum diye yanılıp bizlerin etrafa düşünmeden attığı cips paketi, iplikler, çuval, poşet ve maskeleri toplayıp getirmiş. İnşallah küçük olan atıklarda getirip yavrulara yedirmemiştir. Çünkü yuvada kalan atıklar yiyemeyecekleri kadar büyük çöpler.

Çevreye duyarlı olmanın en ufak çöpü bile doğaya karışamayacağı şekilde doğru imha yerlerine ulaştırmanın önemi, bir leyleğin yuvasında bile ortaya çıkıyor. Sigara izmaritlerini, su şişelerini hatta maskeleri bile çevreye atan insanları o ana şahit olmadığımız için göremiyoruz ama bıraktıkları tahribat izi bazen haftalarca bazen yıllarca kalabiliyor. Özellikle kara yolları, orman ve piknik için kullanılan yerlerde belediye hizmeti olmadığı için yıllarca biriken atıklar bize de orada yaşayan vahşi yaşama da zarar veriyor.

Leylek yuvalarından yapılan canlı yayınları aradığınızda önünüze onlarcası çıkıyor. Balkan ülkelerinde hatta Almanya’da yuva yapmış leyleklerin yuvalarında insani atıklar yok. Biz mi duyarsızız yoksa bizim Yaren leylek mi yavrularını doğru besinlerle beslemeyi bilmiyor anlamadım. Ama tek bir kişi olarak çevre için yapacağımız duyarlılıklar toplumu ve yaşadığımız bu güzel ülkeyi zamanla temizleyecektir umarım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech