Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki Meclis Tek Gündem

Çanakkale Belediyesi Meclisi’nin de

Çanakkale Belediyesi Meclisi’nin de İl Genel Meclisi’nin de bu ayki toplantılarının gündemine müsilaj (deniz salyası) ve müsilaja neden olan su kirliliği damga vurdu. Marmara Denizi ve Ege Denizi’nde canlı hayatı bitirerek aylardır su yüzeyini kaplayan deniz salyası bölgedeki tüm meclisler gibi Çanakkale meclislerinin de gündemindeydi. Müsilaja ek olarak Sarıçay’a ve Çanakkale’nin tek içme suyu olan Atikhisar Barajı’na çevre köylerden senelerdir akıtılan atık sulara da yer verildi.

Çanakkale Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısı bugün gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıda Başkan Gökhan, müsilaj krizi ve atık su arıtma tesisleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Önceki gün manşet haberimizde ele aldığımız “kanalizasyon” konusu Çanakkale Belediyesi’nin gündemine gelirken Başkan Gökhan, haberimizi doğrulayarak Sarıçay’a üç köyün ve Atikhisar çevresindeki köylerin de baraja atık sularını akıttığını ve senelerdir bu sorunu iletmesine rağmen bir çözüm üretilmediğini kaydetti. Gökhan, konuşmasında müsilajla ilgili ÇOMÜ ile beraber çalışma yürüttüklerinden de bahsetti.

Başkan Gökhan meclise konu ile ilgili yaptığı konuşmasında, “Biz hep denizin üstünü görüyoruz ama esas sıkıntı denizin altında. Yoğun bir şekilde harekete geçilmiş durumda. Bu kirliliğin içerisindeki en büyük unsur yerleşim yerlerindeki ve sanayi yerlerindeki atıklar. Çanakkale olarak nu konuda tedbirlerimizi aldık. Atık su arıtma tesisi bitti. Deşarj yaptığımız su son derece sağlıklı. Güzelyalı-Dardanos da öyle…

Bizim tesislerimiz sürekli olarak bakanlık tarafından izleniyor. Bu önemli. Atık depolama alanımızda sızıntı suyumuz var. Şimdi o suyu arıyoruz ve doğaya veriyoruz. Burada denizde koku oluyordu. Üniversite ile çalışıyoruz. O da bu kirliliğin başka bir göstergesi. Çanakkale olarak biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Atık sularımızı arıtabiliyoruz. Acaba bu çıktı sularının etütlerini yapmak kaydıyla sulama suyu olarak kullanabilir miyiz çalışmasını yürütüyoruz.

Sarıçay’a 3 köyümüz atık suyunu arıtmadan vermeye devam ediyor. Barajın içindeki köylerden de arıtması olsa dahi çalıştırılmadan barajın içine atıkları gidiyor. Defaatle söyledik ama bir türlü sonuca varamadık” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İl Genel Meclisi’nin ise bugün gerçekleşen Haziran ayı üçüncü bileşiminde denizlerdeki müsilaj sorunu ve Atikhisar Barajı’na bırakılan kanalizasyon konuları ek gündem maddesi olarak görüşüldü. İl Genel Meclis Üyesi İsmail Gürses’in gündeme getirdiği konuların, incelenmek üzere üç komisyona sevkine oy birliği ile karar verildi.

Ş. Ezgi Tuncel – Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech