Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Seda Demir Ağıç

Apollon Smintheion Nerede?

Merhaba !

Geçen hafta size Çanakkale’de daha çok bilinen Troya bölgesinde bulunan Troya Müzesi ve Arkeo köylerden bahsetmiştim.

Bu hafta şehrin biraz daha az bilinen ama görülmesi şiddetle tavsiye edilen Apollon Smintheion’ dan bahsetmek istiyorum.

Homeros’un İlyada Destanı’ndan alıntılanan kabartmaları ve mimari tasarımı ile de önemli bir yapı olan tapınak, Çanakkale’ nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde bulunuyor ve m.ö 2 yy’ a tarihleniyor.

Eski çağlarda Troas’ın önemli kült merkezlerinden biri olan Apollon Smintheion’ un kazı ve restorasyon çalışmaları 1980 yılında başlamış ve hala devam ediyor.

Tapınağın restorasyonunda; eldeki orijinal ve imitasyon sütun parçaları birleştirilerek, güney giriş cephesine 8 sütun halinde dikilmiş, bu sütunlara çıkan basamaklara mitolojiye göre, 2 bin yıl önce Apollon Smintheus Kutsal Alanı’nda yaşadığı rivayet edilen farelerin polyesterden yapılan 79 tane maketi yerleştirilmiş ve mekanın ziyaretçileri tarafından en dikkat çekici fotoğraf noktası burası olmuş.

Yolunuz Troya bölgesine düştüğünde Mitolojik öykünün tüm figürlerini görme imkanına sahip olduğunuz bu etkileyici tapınağı da ziyaret etmeyi unutmayın.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech