Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

Yeni İcatlar

Buğulanmayı Önleyen icat

Massachusetts Institute Of Technology ( MIT) faydalı bir icada daha imza attı. MIT ‘deki bilim adamları ,geliştirdikleri nano parçalardan oluşan kaplama sayesinde camlardaki buğulanmanın önüne geçiyor.

Bu sayede gözlük ve otomobil camlarındaki buğulanma tarihe karışacak. Bilim adamları buldukları bu kaplama icat sayesinde lenslerde ,banyo camlarında gözlüklerde ve en önemlisi otomobil camlarında buğulanmayı ortadan kaldırdıklarını açıkladılar.

Buğulanma ,binlerce hatta milyonlarca ufak su damlasının cam ve benzeri yüzeyler üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşuyor. Bu damlalar ışığı bir nevi filitreleyerek yüzeyin yarı şeffaf bir görüntü kazanmasını sağlıyor. Buğulanma genellikle soğuk yüzeylerin aniden sıcak hava ile karşılaşması sonucu oluyor . Kaplama içindeki nano parçalar ise bu su parçacıklarının şekille olan temasını şekillendirerek buğulanma yaratmayacak bir hale sokuyor.

Kaplama, temelde küçük cam parçacıkları olan almaşık silis nano parçalardan ve polimerden oluşuyor. Görece ucuz olan bu parçalardan oluşan bu kaplama için MIT patent başvurusunu yapmış bulunuyor .Bu ürün birkaç sene içinde otomobil üretiminde de yeri almış olacaktır.

Yollarda kameralı kontrol

İtalyanlar trafik canavarlarıyla mücadele için otoyol zeminine sensör döşemeye başlıyor. Hatalı sollama yapan sürücülerle baş edemeyen İtalyanlar, trafik kurallarını ihlal edenleri karayollarındaki yol şeritlerinin altına döşedikleri sensörlerle belirleyecekler.

Yollardaki şeritlerin altına yerleştirilen sensörler hatalı sollama yapanı anında tespit ederek kameraları uyaracak. Kameralar kurala uymayan aracın plakasını görüntüleyip ,bu bilgiyi merkeze gönderecek. Bu görüntüleri inceleyen yetkililer eğer bir trafik suçu bulursa araç sahibine 84 dolarlık bir ceza kesecek. “SORPASSO-METRO” adlı sistemin ilk etapta Roma daki Via del Mare yolunda kullanılacağı belirtiliyor. Kazaların yoğun olduğu bu bölgede işe yarasa bütün İtalya ya yayılması bekleniyor. İtalyanlar beklentilerini Şöyle aktarıyorlar “Trafik polislerini atlatabilirsiniz ancak teknolojiden kimse kaçamaz .Ne diyelim darısı Türk sürücülerinin başına ..

Köpek Dostu Araç Tasarımı

Japon otomobil devi Honda ,kolay ve konforlu araç yaratma çabaları çerçevesinde köpek dostu bir otomobil tasarladı.

Honda nın “ Wonderful Openhearted Wagon – WOW  ( Harika Sınırsız Vagon ) konsepti çerçevesinde tasarlanan ve kısa süre önce basına tanıtılan araçta ,köpeklerin içine girebileceği ve sahiplerinin kolayca gözlerini üzerinde tutabilecekleri bir bölme bulunuyor.

Arka koltuk tarafındaysa daha büyük köpekler için aracın döşemesinden büyük bir bölme bulunuyor ve köpek özel bir kemerle yere bağlanabiliyor. Özellikle hayvan sever sürücülerin ,çarpışma sırasında köpeklerin dışarı fırlama riski uyarısı üzerine tasarlanan aracın ,köpek sahibi sürücüler tarafından ilgiyle karşılanması bekleniyor. Honda tasarımcılarının köpeklerin gözüyle tasarladıklarını söyledikleri ve deneme aşamasındaki otomobilin satışa sunulması için henüz erken olduğu düşünülüyor .Ne diyelim el alem köpeklerini düşünmeye başladı biz daha çocuklarımızı güvenceye alamadık…!

Nissan dan kabini 360 derece dönen otomobil

Bir başka Japon devi Nissan ,manevrayı kolaylaştıracak ve özellikle geri gitmeyi gereksiz kılacak şekilde kabini 360 derece dönebilen yeni bir konsept  otomobilini tanıttı .Nissan ın lityom bataryayla donattığı elektrikli konsept aracı “Pivo” saatte 80 km hıza ulaşabiliyor. Üş kişi taşıya bilen otomobilin sürücüsü iki kişinin ortasında oturuyor .Şirketin ileri mühendislerinden Hidetoşi Kadota ,Nissan na özgü bir teknoloji ile kabin ile şasi arasındaki mekanik teması kaldırdıklarını belirterek ,böylece 360 derece dönebildiğini kaydetti.2,7 metre uzunluğundaki  Pivo ,dört tekerlek üzerine oturtulmuş bir yumurtaya benziyor ve kabin durumuna göre bir yönden diğerine bağımsızca gidebiliyor .Ayrıca aracın kör noktaları tespit edebilmesi için dört adet kamerası, navigasyon sisteminin yönetimi için kızıl ötesi kumandası ve direksiyon üzerinde parmakla kumanda edilebilen ses sistemi bulunuyor.

Veeee tabii ki teknolojik yenilikler bu kadar değil . Sağlıcakla kalın.

BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ  2

DEMİRYOLU Devam

8 Haziran 2003 tarihinde AKP nin Ankara –İstanbul hızlı tren hattını tamamlamak yerine , Abdülhamit zamanından kalma 725km lik hattı modernize edecek şekilde Alarko ile ortak İspanyol şirketiyle bir anlaşma imzalandığını, Ankara-İstanbul arasında Prof Dr İlyas Yılmazer’in bir elektrikli demiryolu projesi hazırlamış olduğunu. Bu projeye göre 395 km olacak demir yolunun ,boru tipi türbin ile Mudurlu çayından elde edilecek elektrikle bedava enerji ile çalışacağını ve bu bedava enerji ile günde 96 sefer yapılabileceğini, Atatürk zamanında 4075 km demiryolu yapıldığını ,bundan sonraki 65 yılda ise sadece 1510 km demiryolu yapılabildiğini, 1950 yılında % 50 oranında olan demiryolu taşımacılığının,2003 yılında % 5 ‘e düştüğünü ve hala daha toparlanamadığını, Tokyo’da yüksek hızlı trenlerin (200km/s)1964 yılında çalışmaya başladığını ve bugüne kadar bu trenlerin hiç kaza yapmadığını, İzmir –Denizli arasının (300km) 27 yıl önce otobüs ile 5, Tren ile 6 saat, günümüzde ise aynı mesafenin otobüsle 3,5 saat, trenle yine 6 saat ( ort. Hız 50 km / saat ) olduğunu, ABD, Fransa ve Japonya’da 450 km/ s hız yapan trenlerin hava yolu ile rekabet ettiğini, 600 km hız yapan elektrikli trenlerin artık kullanılmaya başlandığını,800 km/s hız yapan elektrikli ise denemeye başlandığını, Taşımacılığını %95 oranında karayolu ile yapan Türkiye’nin kaza sayısında 195 ülke arasında 12. Olduğunu, Türkiye’de yılda 10-12 bin kişinin karayollarındaki trafik kazalarında öldüğünü biliyor muydunuz?. Devam edeceğiz.

EYYYYY KOVALAKUS

Tam Donanımlı Portatif Kamp Mutfağı Camp Champ Box

 

Sudan ucuz

Harika bir ahşap kutu ve içerisinde muhteşem bir mutfak. Camp Champ Box off-road gezileriniz ve kamplarınız için mükemmel ve pratik bir çözüm sunuyor. Kaya gibi sağlam bu şık ahşap kutu açıldığında 6 kişilik ekipmanlarla birlikte portatif ve eksiksiz bir pişirme alanı yaratıyor. Hafif tekne yapımında kullanılan kontrplak, kenarları koruyan alüminyum profiller ve zekice tasarlanmış bölmeler ile birlikte gelen Camp Champ Box, yağmur altındaki ziyafetlerinizin berbat olmaması için bir yağmur örtüsünü pakete dahil etmeyi de unutmamış. İhtiyacınız olabilecek neredeyse her türlü mutfak malzemesini barındıran portatif mutfakta, ocak, baharat rafı, entegre bıçak bloğu, çöp torbası tutacağı, kahve süzgeci, paslanmaz çelik süzgeç, öğütücü ve diğer mutfak eşyalarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Fiyatı $6,800 .senin için sudan ucuz.

GÜLMECE

Fransa da bir kasabada kadınlar sık sık papaza gelerek kocalarına ihanetten dolayı günah çıkarıyorlarmış. Papaz kadınların baş vuru şeklinin utanç duvarını aşması yüzünden, şu parolayla baş vurmalarını rica etmiş.

“Sokakta giderken ayağım taşa takıldı düştüm”

Papaz bu parolayı belediye başkanına da çıtlatmış. Bir süre sonra da papaz başka bir kente atanmış. Yerine gelen papaz ise parolayı bilmediğinden, geldiğinin ikinci haftasında duruma bir çözüm bulması amacıyla belediye başkanının huzuruna çıkmış ve:

“Bütün kadınların ayağı taşa takılıp düşüyor şu sokakları asfalt yaptırsanız da  bu kazaların önüne geçsek!” deyince, parolayı bilen başkan gülmeye başlamış.

Papaz kızmış: “Bunda gülünecek ne var? Sayın başkan! diye çıkışır ve devam eder “sizin karınızın da  geldiğimden beri üç kez ayağının takıldığını söylesem herhalde bu kadar gülmezdiniz…”

Kalın sağlıcakla…

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech