Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğru yol ismi burada doğdu

Söz konusu yer, Lapseki

Söz konusu yer, Lapseki İlçesine bağlı, Çardak mücavir sahası içinde kalan tarihe siyasileri zorunlu ikamet ettirilen adres olarak geçen “Zincirbozan” askeri tesisleri. 12 Eylül darbesinin ardından birçok siyasetçi, bu tesislerde zorunlu olarak ikamet ettirilmişti.

Bu gün Milli Emlak’a devredilen, Zincirbozan askeri tesislerinde 12 Eylül darbesinin getirdiği, Milli Güvenlik Kurulu kararıyla, dönemin üst düzey siyasetçilerinden toplam 16 isim burada 4 ay süreyle gözetim altında tutulmuştu. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hüsamettin Cindoruk, Ekrem Ceyhun, İhsan Sabri Çağlayangil, Ali NailiYüksel Çakmur, Sırrı Atalay, Sadettin Bigiç,  Celal Doğan, Mehmet Gölhan, gibi isimler buraya getirilip gözetim altında tutuldu.

Zincirbozan günlerinin ardından, Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanlığından ayrılır ve bir daha geri dönmez. Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel ve arkadaşları da burada 12 Eylül darbesinin kapattığı siyasi partilerinden ayrılıp yeni partilerini kurmak için ardı ardına toplantılar yapıyorlardı. Süleyman Demirel’i burada ziyaret eden birçok eski Adalet Partili Çanakkaleli daha sonra Doğru Yol Partisinde görev almışlardı.

Rivayet edilir ki Süleyman Demirel ve ekibinin Zinçirbozan’da zorunlu ikamet edildiği günlerde toplanıp, tel örgülerin içinden dışarıya doğru baktıklarında tek gördükleri bu upuzun yoldur. Bu yoldan esinlenerek, “arkadaşlar yeni kuracağımız partinin isim tıpkı bu yol gibi dosdoğru olmalıdır” ifadesi ile partinin ismi verilir.

Zinçirbozan askeri tesisleri Türkiye siyasetinin, önemli anılarının paylaşıldığı, siyasetçilerin de kendilerinin öz eleştirisini yaptığı yer olarak zihinlere kazınmıştır. O günleri yaşayan Türk siyasetinin bu günlere nasıl geldiğini de iyi bilip düşünmek gerekir.

Güngör Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech