Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ekonomi

Dur durak yok

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak olan, dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına sahip olan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nde çalışmalar hızla devam ediyor. Koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulamaya konulan tam kapanma sürecinde de köprüdeki çalışmalar durmaksızın sürdürülüyor. Tamamlandığında iki kıtayı 6 dakikada birleştirecek olan boğaz köprüsü çalışmalarını yerinde görüntüledik.

Çanakkale Boğazı’nda, Gelibolu’nun Sütlüce ve Lapseki’nin Şekerkaya mevkileri arasında 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımının tüm hızıyla devam ettiği görüntülendi. Tam kapanma sürecinde köprü şantiyelerinde çalışmalar durmadı. Kapanma sürecinde de, çalışmalar son sürat devam ederken, köprü artık karayolları ile iyice şekillenmeye başladı. Köprüdeki çalışmalarla eş zamanlı olarak, köprü otoyolunun çalışmaları da devam ediyor.

Türkiye’nin batısında otoyol entegrasyonunu tamamlayacak ve İstanbul Boğazı geçişine yeni bir alternatif oluşturacak projede, ana halatları oluşturacak çelik kablolarda dünyanın etrafını 4 kez dolaşmaya yetecek toplamda 162 bin kilometre uzunluğunda tel kullanılacak.

Köprü inşaatının sıradaki aşamalarında, askı halatlarının ve köprü tabliyelerinin montajı gerçekleştirilecek. Yurt sathında karayollarının iyileştirilmesi hedefinde önemli bir rol oynayacak 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, doğrudan ve dolaylı etkileri ile toplamda 14.5 milyar Avro’ya eş değer ekonomik değer üretecek.

1915Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altıncı kez birleştirilmiş olacak. Tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip olacak. Köprünün ayakları arasındaki 2023 metrelik orta açıklık, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yılı’nı sembolize edecek.

Deniz seviyesinden itibaren 318 metre kule yüksekliği ise Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni sembolize edecek. 1915Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğu 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ile 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle beraber 4608 metre olacak.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech