Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet Akoğuz

Sokak hayvanları

Sahipsiz sokak hayvanları, yardım severlerin yardımları ve sevgisiyle  ülkenin  her yerinde yaşayabiliyor. Bizim alışık olduğumuz bir yerlerde uyuyan, gezen köpekler ve kediler batı toplumu için olağanüstü bir durum. Turist olarak gelen yabancıların bir kısmı alışık olmadıkları bu kent sakinlerinden ürküyor, bir kısmı da hayvanlara verilen bu yaşama hakkını takdir ediyor. Batı ülkelerinin belediyeleri  yıllardır sokakta boş gezen hayvanlara izin vermiyor. Kısa bir süre barınakta tutuluyor ve sahibi çıkmazsa veteriner gözetiminde uyutuluyor. Hatta işi o kadar abartmışlar ki tarihi binalara zarar veriyor diye güvercinlerin yuvalarındaki yumurtalarına müdahale ederek üremelerini kontrol ediyorlar. Kent içinde eğitimli vahşi kuşlara güvercin yakalatıyorlar.

Türk toplumunda ise camilerin duvarlarında estetik taştan oyulmuş kuş evleri yapılırmış bir zamanlar. Gübrelerinden rahatsız olmaz, aksine bahçelerde kullanılmak üzere biriktirilirmiş. Hayvanları besleyen, iyileştiren vakıflar kurulmuş. Göç yolunda hastalanan leylekler için veteriner hizmeti veren vakıf bile varmış (Gurebahane-i Laklakan). Sokak hayvanları insanlarla ne kadar iç içe olursa o kadar saldırganlıktan uzaklaşıyorlar. Hayvan severler beslemek ve su vermek için sokak köpeklerine yaklaştıkça, küçüklüklerinden itibaren insanın zarar vermeyeceğini anlıyorlar. İnsanlardan izole edilmiş vahşi ortamlarda gruplaşan köpekler, insanlara nasıl davranacaklarını bilemeyebiliyor. Onlar da kentten uzaklarda doğup büyüdükleri için kente girmezler. İnsan elinde yanlış yönlendirilmiş hayvanlar da  tehlikeli olabiliyor ama sokaklarda doğmuş hayvanlar insanlardan o kadar çekiniyorlar ki bazılarına yaklaşamazsınız bile.

Sokaklarda yaşayan hayvanların olumlu bir yönü de var.Evinde hayvan beslemeyi sakıncalı bulan kişiler ve çocukları için ülkemizin her sokağında hayvan sevgisini yaşayabilme imkanı var. Biraz su, biraz mama vermekle onların hayatına dokunabiliriz. Çocuklarımız da biraz hayvanlarla oynayarak ihtiyaçları olan hayvan sevgisini tatmin ederler. Hem de eve alınan hayvanın yıllarca sürecek çok meşakkatli yolculuğu evden uzaklaştırılmış olur. Küçükken sevimli diye çocukları sevindirmek için alınan hayvanlar, sonradan pişman olup kendine sokakta bakamayacak aciz halde dışarılara atılıyor. Eve hayvan almak için para vermek bence onlara yapılan sömürüyü desteklemektir. Gerçek kürk kullanılan giyim eşyası almak kadar sakıncalıdır. Evde küçük hayvan bakmak zordur, bunun yerine sokaktan bir küçük hayvanın gönüllü bakıcısı olun. Bunu tercih ederseniz size de huzur verecektir, o küçük canlara da daha sağlıklı yaşama imkanı verecektir.Türk insanının şefkatli yüreği yüzyıllardır sokaklarda yaşayan hayvanlara sevgiyle yaklaşmış. En güzel meziyetlerimizden birisi bu hayvan sevgisi olsa gerek.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech