5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Geçtiğimiz senelere göre buruk kutlanan Avukatlar Günü’nde, günün anlam ve önemine binaen konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, birçok konuya değindi. Başkan Şarlan, gerçekleştirdiği konuşmasında, “Davaların tarafı gibi görülüp, saldırıya uğramak, öldürülmek istemiyoruz. Çanakkale Barosu da gerek Çanakkale’de gerekse ülkemizde, her türlü çevre, insan hakkı ve hukuk ihlallerine karşı taraf olmayı sürdürecektir” vurgusunda bulundu.
5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Geçtiğimiz senelere göre, Avukatlar Günü pandemi koşulları dolayısıyla sönük geçti. Geçtiğimiz yıllarda ise birbirinden farklı etkinliklerle Avukatlar Günü, adeta Avukatlar Haftası olarak kutlanmaktaydı.
Gerçekleşen törende konuşan Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, birçok konuya değindi.
“Halkın yargıdaki gücüyüz”
Başkan Şarlan yapmış olduğu konuşmada, “Biz Avukatlar; çocuğa, kadına, canlılara yapılan şiddetin karşısında duranlarız. Doğa katliamlarına karşı mücadele edenleriz. Halkın yargıdaki gücüyüz.
“Tarafsız yargı için dün olduğu gibi bugün de, yarın da çalışmaya devam edeceğiz”
Hiç tanımadığımız insanların hakkına ulaşması için ve hakkı yenilenler için çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Demokrasi için, güçler ayrılığı için, bağımsız, tarafsız yargı için dün olduğu gibi bugün de, yarın da çalışmaya devam edeceğiz. Engellensek de, zorluklarla karşılaşsak da, yok sayılmaya çalışılsak da, halkın yargıdaki gücüyüz. Yargının kurucu unsuruyuz.
“Hakarete uğradık, dövüldük, öldürüldük”
Hep haykırdık; “Avukat, yargının teminatıdır”, “Hakim ve savcı nasıl korunuyorsa, avukat da öyle korunmalıdır” dedik. “Uygulama ve söylemlerle meslek mensuplarımızı hedef göstermeyin” dedik. “Gün gelecek sizin de avukata ihtiyacınız olacak” dedik ama daha kötü bir tabloyla karşılaştık. Hakarete uğradık, dövüldük, öldürüldük. “Artık yeter” diyoruz, “daha ne kadar öleceğiz” diye soruyoruz.
“Sesleri kısılmaya çalışılan bizleriz”
Davaların tarafı gibi görülüp müvekkilin yerine konulan, kimi siyasetçiler tarafından yıpratılmak istenen, yaptıklarımızdan rahatsız olanlarca hedef tahtasına koyulan, sesleri kısılmaya çalışılan bizleriz. Angarya noktasına getirilen düşük CMK ücretleriyle çalıştırılan, kamu hizmeti yaptığı unutturulmak istenen bizleriz. Cüppelerimize düğme dikilmeye çalışılan, genel kurulları yaptırılmayan yine bizleriz. Oysa unutulmasın ki avukatların sesi kesilirse, toplumun nefesi kesilir.
“Çanakkale Barosu, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti için, hukukun üstünlüğü için, yargı bağımsızlığı ve güçlü savunma için çalışan bir barodur”
70 yılı aşan mazisi ile Çanakkale Barosu, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti için, hukukun üstünlüğü için, yargı bağımsızlığı ve güçlü savunma için çalışan bir barodur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefe ulaşma adına, açtığı yolda ilerlemeyi görev bilmiştir. Bu yolda karşılaştığı zorluklara hiçbir zaman boyun eğmemiştir.
“Avukatların aşı planlamalarının hakim ve savcılarla birlikte yapılmalıdır”
Son günlerde çıkan bazı haberlerde Sayın Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamada “Kritik görevlerde bulunanların aşılamasına bu hafta başlanacak. Öğretmenler aşı için şu an tanımlı. Emniyet, jandarma, hâkimler, savcılar hepsinin aşıları bu hafta başlıyor” denilmiştir. Oysa, avukatlar da, hakimler ve savcılar gibi kritik görev yapmaktadır. Avukatlar; duruşma salonunda, kalemde, icrada, müdürlüklerde, hatta adliye dışında herkesle daha yoğun bir temasta bulunmaktadır. Yani daha fazla risk altındadır. Öte yandan avukatların aşı olması, adliyedeki herkesin sağlığı için gereklidir. Avukatların aşı planlamalarının hakim ve savcılarla birlikte yapılmalıdır.
“Baroların Genel Kurulları yapılamadı, yaptırılmadı”
Pandemi gerekçe gösterilerek, Genel Kurullarımızı yapamadık. Maalesef; bu süreçte yasalara ve mevzuata aykırı durumlara şahit olduk. Yönetmelik ve İdari Kararlar, Avukatlık Kanunu’nun üzerinde görüldü. Yüksek Seçim Kurulu bu konuda birbiriyle çelişen kararlar verdi. AVM’ler açıkken, salonlar ağzına kadar dolu Parti Kongreleri yapılıyorken; Baroların Genel Kurulları yapılamadı, yaptırılmadı.
“Kadın erkek eşitliğini anlatmaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz”
İstanbul Sözleşmesi ile ilgili alınan kararı hepimiz biliyoruz. Çanakkale Barosu olarak kadına yönelik her türlü şiddetin daima karşısındayız. Kadın hakları mücadelesini daha da güçlendirmeye kararlıyız. Kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulamaya, kadını birey olarak görmeyen anlayışın karşısında durmaya devam edeceğiz. Hukuki ve fiili eşitliği sağlama yolunda, Kadın erkek eşitliğini anlatmaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.
Tunahan Ünsal