Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet Akoğuz

Eller gider Marsa…

Ülkemizde gelişen olağanüstü gündemine gazete sayfaları yetmiyor. Öyle çok olay oluyor ki yurt dışı gelişmeleri için sadece Türkiye ile ilgili olanlara birkaç sütun ayrılabiliyor. Hissetmiyoruz ama bizim dışımızdaki dünyada da olağanüstü günlerden geçiliyor. Bunlardan biri Amerikan uzay ve havacılık dairesi  NASA, Mars gezegenini keşfediyor. 2012 yılında Marsa ilk defa bir robot araç gönderip görüntüler ve bazı bilgiler elde etmişlerdi zaten. Şimdi Marsta atmosfer ve suyun uzaya kaçmasından önceki çağlarda göl olma ihtimali olan bir alana indirdikleri yeni araçla (Perseverance) toprak ve numune örnekleri toplayıp, dünyaya getirmeyi amaçlıyorlar. Bizi ilgilendiren ve haberlere yansıyan kısmı ise bu kurumuş Mars gölünün, Burdur’daki Salda gölünün şekil ve kimyasal yapısı ile dünyada benzeyen tek yer olması. İnşallah mavi Salda gölünün sonu da öyle kurumak olmaz.

Kristof Kolomb cesaretli bir kaptan olarak yaşadığı dönemde hükümdarları gezerek, kendisine filo tahsis ederlerse, onların adına Hindistan’ın doğu kıyılarına batıya doğru giderek tersten ulaşacağını ve zenginlikleri emirlerine sunacağını söylüyordu. Bu ziyaretlerinde İkinci Bayezid’a da geldiği söylenir. Tabii ki bu hayalperest reddedilir. Reddedilmeseydi bunu gururla okurduk tarihimizde.  Kolomb 1492 yılında bugünkü Küba adalarına ulaştı. Ölünceye kadar  yeni bir kıtaya gittiğini bilemedi ama verdiği sözü yerine getirdi ve İspanya kralına zenginlikler ve topraklar sağladı. Bizim ülkemizde de yeni kıtanın keşfi 1517 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında duyuldu. Başka da birşey yapılmadı. Avrupa devletleri  tarafından ilk önce yeni kıtanın yerli insanları savaşla esir alındı, altın cevherleri ve tarımsal alanları sömürüldü.  Amerika kıtasının bakir toprakları Avrupa’yı zenginleştirdi.  Savaş ve ulaşım teknolojilerinde çok ileri gittiler. O zenginlikten bize 19. yy. dan itibaren işgal edilen Osmanlı  toprakları düştü.

Nasa’nın bu görevinde en azından Salda  gölümüzün adı geçiyor, bir de mürettebat içinde bir Türk bilim adamı var. Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe. Yazdığı algoritma ile gönderilen aracın hedeflenen doğru yere yumuşak iniş yapmasını sağladı. Binlerce Km. Hızla Mars atmosferine giren araç, hiçbir insanın müdahalesi olmadan, doğru zamanlamalarla otomatik yavaşlatılıp, Mars üzerindeki Salda gölüne benzeyen hedef alanı coğrafi yükseltilere bakarak tespit edip yumuşak inişi sağladı. Yani tüm operasyonun en tehlikeli anını programladı bu bilim adamı. Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe ODTÜ mezunu bir mühendis. Türkiye’de yetişmiş bilim adamının  bu yazılımı geliştirmesinden dolayı gurur duyuyoruz.

Kendi adıma elimden bu önemli keşif hareketini yayınlayan Nasa’nın canlı yayınını izlemekten başka hiçbir şey gelmediğini söyleyebilirim. İlerde Marstaki zengin maden kolonilerinde iş bulmaya çalışan  torunlarımız “siz ne yapıyordunuz bu gelişmeler olurken” diye sorarsa  “ülkemizdeki politik  gündemi takip ediyorduk” diyebiliriz. Bugün işsizlik  kıskacındaki gençler yeni kıta Amerika’da bir benzincide veya burgercide çalışmak için can atmıyorlar mı?

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech