Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Top yine vatandaşta

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sosyal konutlar konusu ile ilgili riskli alan ilan etmeyince, ortalık karışmış, sosyal konutlar sorunu bir anlamda çözümsüz kalmıştı. Çanakkale Belediyesi tarafından sosyal konutlar alanı ile ilgili bir plan oluşturuldu. Vatandaşlara 8 katlık apartman planları sunulacak. Belediye alanın altyapısını yapacak. Hak sahipleri 8 katlık plan hususunda bilgilendirilecekler. Yurttaşlar ya apartmanlarının yenilenmesi için karar verecekler ve hareket edecekler ya da kooperatifleşme yoluna gidecekler. Aradan geçen aylar sonra top yine vatandaşa gelmiş oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çanakkale Belediyesi arasında sosyal konutlar konusu, yıllardır gidip gidip gelmeye devam ediyor. En son geçtiğimiz sene, sosyal konutlar ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli alan ilan etmesi bekleniyordu ancak bu adım atılmadı. Bölge riskli alan ilan edilmeyince, Çanakkale Belediyesi ise bir çözüm yoluna gitti.

Daha önceden sosyal konutlar için hazırlanan 13 katlık planlar değiştirildi ve 8 kata indirildi. Çanakkale Belediyesi, sosyal konutlar için her bir blok yerine yine aynı yere 8 katlık bir blok planı hazırladı.

Referans olarak, belediye tarafından yapılan sunumda, eski dairelerin içlerinin ve dış kaplamalarının tamamen değiştirilmesi durumunda 70-100 bin TL maliyet olacağı kamuoyuna aktarıldı. 100 bin TL bir masrafla, dairenin yaşanabilir bir hale geleceği ifade edildi. Yaklaşık olarak 100 bin TL ise yenileme ve yeni apartman yapılması noktasında referans teşkil etti.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, önümüzdeki günlerde, sosyal konutlarda oturan vatandaşların bilgilendirileceğini ve belediye tarafından hazırlanan planların kendilerine sunulacağını ifade etti.

Aradan geçen aylar ve yıllar sonunda, top yine döndü dolaştı ve vatandaşa geldi. Hak sahipleri önümüzdeki günlerde 8 katlık bina planları göz önüne alınarak, binalarının yenilenmesi için ya kat sahipleri olarak hareket edecekler ya da kooperatif kurarak hareket edecekler.

Sosyal Konutlar sorunu dönüp, dolaşıp tekrar vatandaşın seçim yapması gereken bir noktaya geldi.

“Riskli yapı olursa ne olur onun çalışmasını yaptık”

Başkan Gökhan, Nisan ayı belediye meclis toplantısının, ikinci birleşiminde yapmış olduğu açıklamada, “Riskli alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat ettik. Seçimler geldi bu arada. Seçimler sırasında, sayın Çevre Bakanı gelmişti, o zaman orada, bölgenin riskli alan ilan edileceğini belirtmişti.  Bu arada hükümetin dikey yapılanmaya karşı olduğu konusu ortaya çıktı. Bizim proje 13 katlı yapı olduğundan iptal oldu. 8 kat olur mu konusu görüşüldü.

Biz şimdi riskli yapıyı nasıl çözeriz 5 – 6 ay onun çalışmasını yaptık. Riskli yapı olursa ne olur onun çalışmasını yaptık.

“Her bir bloğun kendi takdirine göre, çalışmalar yapılabilecek”

Her bir bloğun kendi takdirine göre, çalışmalar yapılabilecek. Hep birlikte yapılmak istenip daha az maliyetle olması teklifi gelirse ona da evet diyeceğiz.  Mevcut durumda eski planda parklar refüjler otoparklar yüzde 47 oranında. Yarışma yaptığımız planda bu alanlar yüzde 40’a düşmüş. Şimdi önerilen planda kamusal alanlar yüzde 59’a çıkmış.

“Çaresini arıyoruz”

860 konut hak sahibi var. Bir hesap yaptık. Bu binaların hepsi tadilata muhtaç… Bütün maliyetler hesaplandığında 70 ila 100 bin TL arasında bir yenileme masrafı etmesi gerekecek. Bu katkılarla bunu yapabilmenin çaresini arıyoruz” dedi.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech