Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nereden Nereye

Sakinliği, öğrencisi ve emekli

Sakinliği, öğrencisi ve emekli şehri oluşu ile gönüllerde taht kuran Çanakkale, son aylarda sakinlikten ve dinginliğinden çok şey kaybetti. Çanakkale’de Şubat ayının başında 100 bin nüfusta 37,61 vaka görülürken, aradan geçen bir aylık sürede vaka sayısı, 100 bin nüfusta 348,81’e yükseldi. Vaka artış hızına bakıldığından, koronavirüsün 81 il arasında en fazla yayıldığı illerin başında da Çanakkale geldi. Çanakkale artık tehlikeli eşiği geçeli çok oldu. Sağlıkçılar ise yoğun bakımların dolduğunu ve vaka artış hızının korkutucu olduğunu belirttiler.

81 il tek tek değerlendirildi ve risk haritası oluşturuldu. 81 il bir ay önce farklı renklerde risk potansiyeli gösterirken, harita sadece 1 ayda kızıla döndü. Ülkenin dört bir yanında bulunan şehirler, sadece 30 gün içerisinde çok yüksek riskli il konuma girdiler. Bu iller arasında Çanakkale’de yer aldı. Çanakkale, turuncudan kırmızıya dönerken, risk kat sayısı en çok artan illerin başında geldi.

8-14 Şubat tarihlerinde açıklanan 100 bin nüfusa göre vaka sayısında, Çanakkale’deki vaka sayısı 37,61 idi.

15-21 Şubat tarihleri arasında açıklanan 100 bin nüfusa göre vaka sayısında, Çanakkale’deki vaka sayısı 43,76 idi.

20-26 Şubat tarihleri arasında açıklanan 100 bin nüfusa göre vaka sayısında, Çanakkale’deki vaka sayısı 81,51 idi.

27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında açıklanan 100 bin nüfusa göre vaka sayısında, Çanakkale’deki vaka sayısı 107,29 idi.

Çanakkale Mart ayının başında, 100 vaka sayısını geçerek, turuncu ilden kırmızı ile döndü ancak, haritalardan renkler kalktı. O günlerde haritalardaki renklendirmeler kamuoyu ile açıklanmadı ve kısıtlamalar yaklaşık 1 ay, bir önceki ayın rengine göre sürdürüldü.

6-12 Mart tarihleri arasında açıklanan 100 bin nüfusa göre vaka sayısında, Çanakkale’deki vaka sayısı 149,76 idi.

13-19 Mart tarihleri arasında açıklanan 100 bin nüfusa göre vaka sayısında, Çanakkale’deki vaka sayısı 202,75 idi.

Çanakkale sadece bir aylık sürede, 37,61’den 202,75’e yükseldi. Mekanların açılması, toplu ulaşımda sosyal mesafenin ortadan kalkması, evden eve ziyaretler, toplu organizasyonlar vaka artışında doğrudan etken oldu.

En son açıklanan verilere göre ise korkutucu gerçek, kamuoyu ile paylaşıldı. 20-27 Mart tarihleri arasında, Çanakkale’de 100 bin nüfusta 348,81 vaka görüldü. Çanakkale’nin 541 bin olan nüfusuna açıklanan rakam oranlandığında, Çanakkale’de yaklaşık olarak bir haftada 1.800 kişi hastalığa yakalandı.

Çanakkale vaka artış oranlarına bakıldığında, 81 il arasında en riskli iller konumuna girdi. Sağlıkçılardan edinilen bilgiye göre Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ve ÇOMÜ Üniversite Hastanesi’nin yoğun bakım bölümleri doldu. Öte yandan ilçeler arasında en çok vaka görülen bölgeler Biga ve Çan oldu. Biga’da öğrenilen bilgiye göre, yoğun bakım bölümünün dolduğu belirtildi. Çanakkale bir anlamda mutasyonlu virüs riski ile 3.dalganın içerisine girdi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech