Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Eroğlu

Mevlana’dan

Ne yazık ki, millet kutuplara ayrılmış durumda. Özellikle, birileri, hem içten, hem dıştan birlik ve beraberliğimiz bozmak için, ellerinden gelen her türlü melaneti yapıyor. Biz de bugün, Ülkücü tarih öğretmeni, Ali Kuzencik’in derlediği, Hz. Mevlannın. Mesnevideki, özlü, ders niteliğinde, tavsiye ve sözlerini yazalım istedik. *Fitne-fesat, dedikodu yapan, münafıklar için der ki; “Ay ışığını saçar durur: Köpekse ürür durur. Ayın ne suçu var oğul: Köpeğin huyu budur.!!” *Haksızlığa ve iftiraya uğrayanların, elinden tutarak der ki; “-Üzülme… Köpekler havladı diye kervan yoldan kalmaz!” *Davası olmayan korkaklar için der ki: “-Kendi kendilerine kaldılar mı… Erkek kesilirler, Fakat savaşta… Evdeki karılara dönerler.” *Ayaklarımızı kaypak değil de sağlam yerlere basmamız için der ki: “-Menfaat bolluk denizde ise selamet kenardadır… Karadadır” *KAPTANLAR… Yani sorumluluk taşıyanlar için Hz. Pir Mesnevi’sinde, ne de güzel söylemiş Canlar: “-SU… Geminin içine girerse onu BATITIR, Altında bulunursa onu YÜZDÜRÜR.” *Her konuda tedbirli olmamız için: “-Ey Can… Önce farenin şerrini defet, Sonra buğday biriktirmeye çalış, çabala.”

                  Türk’lük vurgusu

*Yine kendisine iftira atanlar için der ki, yabancı bellemeyin beni, bende bu ildenim… Her ne kadar farsça söylesem de aslım TÜRK’tür benim. *Gevşeklik edene her daim verdiği benzetme nede güzel: “-Türk gibi çevik ol… Acem gibi mıymıntılık etme!” *Danışan yüce dağları aşar, danışmayan düz yolda şaşırır noktasından bakarak der ki: “-Danışmak insana anlayış ve akıl verir, Akıllarda akıllara yardım eder. *Bazı olayları görmezden gelen, hoş görenleri anlatmak içinde der ki: “-Biliniz ki gözüm uyur ama gönlüm uyanıktır ve her şeyin farkındayım.” *Aşırı dünya düşkünü, hırslı ve gözü doymayanlar için der ki: “O kadar çok koşmayın, o kadar çok yorulmayın, şu yerin altında ÇIRAK ne olmuşsa USTA da O olmuştur!” *Nankörler için der ki;“Sen verdikçe dost görünen çok olur. Hele bir İSTE DE.. Gör bak hepsi birden yok olur… Sen kendine yetmeyi öğren… Tüm dünyanın malına gönlün TOK olur.!” *Güngörmüş olmak,yol yordam göstermek, dostluğun kıvamı için der ki: “Dostların ziyaretine ELİBOŞ gitmek, değirmene BUĞDAYSIZ gitmektir.” *Eş ve iş mutluluğu için der ki; “Yariyle hoş geçinen yarsız kalmaz, müşteri ile anlaşan işsiz kalmaz.” *Hz. Pir… İşi ehline vermek için der ki: “Kuyumcunun mesleği demirciye gitmez.” *Kişiye “EDEP YA HU” dedirten ve zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışanlar için: “Edepli edebinden susar,
Edepsiz ben susturdum zanneder.” der.*Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşır. “Kişi kim olduğunu bilmek isterse, kimleri sevdiğine baksın”. Sağlıcakla kalınız.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech