Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnafın dengesi şaştı!

Çanakkale’nin yerel esnafı, tekrar

Çanakkale’nin yerel esnafı, tekrar kapanma kararı alınması ihtimalinden kaygı duyuyor. Pandeminin başından bu yana oldukça zorlandıklarını belirten esnaf son açılma kararına kadar dayanma noktalarının sonuna geldiklerini artan vaka sayıları nedeniyle bir kez daha kapanırlarsa altından kalkmalarının mümkün olamayacağını ifade etti. Kapanma konusundaki belirsizlik nedeniyle az ürün alıp yüksek fiyat ödemek zorunda kalan esnaf, ürünlerin fiyatının hali hazırda %25 oranında zamlandığını, üzerine belirsizlik nedeniyle az ürün almak zorunda kaldıklarını bunun da maliyetlerin artmasına neden olduğunu söyledi.

“Kapanmamaktan yanayız, kurallarımızla devam etmekten yanayız.”

Çanakkale’nin yerel ve büyümekte olan markalarından Veranda’ nın işletme sorumlusu Sevil Yüksek çalışan kalitesine ve hizmet kalitesine çok özen gösterdiklerini belirterek. Firma sahibi Sevgi Eriş’in Veranda’yı belli kurallarla kurduğunu ve ona göre büyüttüğünü o çizgiyi korumaya özen gösterdiklerini söyledi. İskele Veranda, Kepez Veranda ve Yeni Kordon Veranda’nın konumlarını da özenle seçtiklerini ancak pandemi sürecinde yeni bir yer açmanın çok da kolay olmadığını ifade etti. Sevil Yüksek sözlerine şu şekilde devam etti; “Nisanın başında Yeni Kordon’da yeni bir şubeyi açmayı planlıyoruz. Zor bir süreçte bu işin içerisine giriyoruz. Pandemi sürecinin etkisi Çanakkale’de büyük şehirlerde olduğu kadar etkili değil. Evet, Çanakkale’de vaka artışı çok görünüyor. Doğru ilerleyebilmek için bence ilçeleri çıkartıp merkezi baz alarak her yeri kendine göre değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü Çanakkale kendi içinde kapalı bir il. Tabi ki yetkililer çok daha iyi bilir. Biz tüm kurallara uyuyor, üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Esnaf bu şekilde kurallara uymaya devam ederse vaka artsa da kapanmamıza gerek kalmaz. Bir kez daha kapanmak bizi çok yorar. Çalışanların evine ekmek götürememesine sebep olur. Kapanmamaktan yanayız, kurallarımızla devam etmekten yanayız.” dedi.

“Her şeye çok fazla zam geldi”

Kybele Kafe işletmecisi Canel Özşenoğlu iki yıllık bir işletme olduklarını ilk olarak yan dükkânda hala faaliyet gösteren Walpurga Kafe’yi açtıklarını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Senemizi doldurmadan pandemi başladı. Bütün esnafı olduğu gibi bizi de çok etkiledi çünkü kiralarda, faturalarda ve stopajda alınmama gibi bir karar çıkmadı ve esnaf çok zor durumda kaldı. Doğal olarak bu nedenle açılma kararı alındığında da borçla açıyorsunuz dükkânı. Açmak zaten ekstra bir masraf bütün bir sezon full çalışmanız gerekiyor ki bu borcu kapatabilesiniz. Bakın kar değil borcu kapatabilesiniz. İki dükkân birleştik bir buçuk ay çalıştıktan sonra ikinci kapanma geldi. İkinci kapanmada üç buçuk aylık süreç çok daha kötü geçti. 1 Mart’ta açıldık. Sağlık açısından tabi ki tehlikeli ama diğer taraftan da açılmasa artık esnaf bitmiş durumdaydı. Tekrar kapanma kararı ihtimalinden dolayı mutfağımızı açmadık. Çünkü mutfağı açmak demek stoklamak demek bir de üstüne üstlük her şeye çok fazla zam geldi.” dedi.

“Şu an sadece hayatta kalmaya çalışıyoruz”

HK Ekşi Maya işletmecisi Hasan Kaplan bir arkadaşıyla birlikte ortak 2020’nin Ocak ayında faaliyet başladıklarını, Gastronomi bölümünü bitirdikten sonra büyük bir heves ve heyecanla açtıkları işletmelerinin pandemi nedeniyle 3 ay sonra kapandığını söyleyerek; “Kendi arkadaş çevremiz çok fazla müşterimizi oluşturuyordu. Onlar okullar kapanınca gittiler. Gittikleri için tekrar müşteri portföyü oluşturmak zorunda kaldık. Yaz aylarındaki açılma biraz rahatlamamızı sağladı. Sonra tekrar kapanma gerçekleşti çok yeni bir işletme olduğumuz için bu açılıp kapanmalar bizi çok zorladı. Şu an haritadaki turuncu rengin kuralları işliyor ama kırmızıya döndük ve her an kapatılabiliriz. O yüzden yüklü miktarda mal çekemiyorum. Daha az miktarda mal aldığım için de bana daha pahalıya geliyor. Normalde de ürün fiyatları zaten %25 artmış durumda. Onun dışında belirsizlik müşterileri de çok fazla etkiliyor. Öğrenci olmadığı için yarıya düşmüş olan iş yoğunluğumuz bu belirsizlik nedeniyle ek olarak üçte bir oranda daha düşüş gösterdi. Şu an sadece hayatta kalmaya çalışıyoruz. Devlet ne yazık ki esnafa çok fazla destek sağlamıyor. Bu da bizim için çok üzücü. Şu ana kadar devletten sadece kira ve gelir desteği adı altında 4 bin 500 lira destek aldık o da bu ay bitti. Onun dışında destek göremedik bazen artık yeter deyip işi bırakma noktasına geliyoruz.” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech