Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Madalyonun iki yüzü

Çanakkale Kuyumcular Odası Başkanı

Çanakkale Kuyumcular Odası Başkanı Timur Ay ile Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağı olan her kuyumcunun kamu bankalarına 500 gram altın yatırması konusunda bir görüşme gerçekleştirdik. Timur Ay tasarı ile ilgili bir olumlu ve bir olumsuz olmak üzere iki farklı durum üzerinde durarak tasarının kuyumculuk mesleği standartları açısından olumlu etkilerinin olabileceği gibi halihazırda bu mesleği icra eden esnafın bu bedeli ödemekte zorlanabileceğini ifade etti.

Çanakkale Kuyumcular Odası Başkanı Timur Ay konu ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu; “Ticaret Bakanlığı bu taslağı hazırlarken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kanalıyla biz kuyumcuların da görüşlerini aldı.  Bir de ayrıca oraya üye olmayıp da büyük şehirlerde odası olan kuyumcular var. Bizim Çanakkale’de dernek bağlamında temsilciliğimiz var. Yapmış olduğumuz istişareler sonucunda Ankara’da bu yönetmeliği hazırlayan Ticaret Bakanlığı Bürokratları ile bir görüşme gerçekleştirildi. Hatta ben de Perşembe günü yapılacak görüşme için yarın Ankara’ya gidiyorum. 10 tane dernek başkanı ile görüşecekler. Biri de Çanakkale. Amacımız mevcut taslağın eksik ve yanlış olduğu yönleri taslağı hazırlayan bürokratlar ile görüşmek. Umarım doğru bir şekle geldikten sonra kanunlaşır.

Türkiye’de 40-45 bin civarı kuyumcu var. Neticede bu rakamları koyamayacak çok sayıda kuyumcu arkadaşımız var. Çanakkale’de de vardır diye düşünüyorum.

Bizim de bu doğrultudaki taleplerimizden biri mevcut kuyumculardan bu miktarın alınmaması bundan sonra açılacak kuyumcularla ilgili bir meslek standardı belirlemek maksadıyla bu miktar alınması olacak. Çünkü mevcut kuyumcuların kazanılmış hakları var, bundan sonra açılacak olanlarla ilgili hem işin layıkıyla yapılabilmesi hem disipline edilebilmesi için bu taslak yeterlilik belirleyebilir. Sadece altın değil neticede esnaflık ve kuyumculuk düsturunun ön plana çıkarıldığı bir hassasiyet gösterilsin. Kuyumcu tecrübesinden yaralanarak bir bilgi aktarımı gerçekleşsin istiyoruz. Çünkü kuyumculuk Osmanlı döneminden bu yana gelen ifşa edilmesi konusunda en dürüst mesleklerden bir tanesi ama zamanla ekonomik parametreler ister istemez bu mesleğin itibarına da belli bir oranda zarar verdi. Bu zararı sürdürmektense yeni yönetmelik ile bir başlangıç yaparak kuralların çizilmesi gerekmektedir.” dedi.”

Ş. Ezgi Tuncel

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech