Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

B A T M I Ş I Z

Türkiye şartlarında, bir gün

Türkiye şartlarında, bir gün izin yaparak, haftanın altı günü çalışan bir vatandaş, ayda ortalama 24 gün çalışıyor. Ayda 24 gün asgari ücretle çalışan bir vatandaşın ise emeklerinin karşılığı olarak cebine 2 bin 825 TL giriyor. 2 bin 825 TL, parça parça cepten o kadar kısa sürede çıkıyor ki, gıda harcamaları hesaplanmadan, temel yaşam giderleri kalem kalem yazıldığında, vatandaşın cebinde 903 TL kalıyor. Türkiye’de kültür-sanat faaliyetleri, sosyal yaşam gibi aktiviteler artık hayal haline gelirken, bir kişi 903 TL ile bir ayın sonunu getirebilir mi?

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de ekmeğe zam geldi. Artık bir ekmek almak isteyen bir vatandaş, ekmeği 2 TL ile satın alır hale geldi. Dar gelirlinin kahvaltıda çok sık bir şekilde tükettiği bir simit ise 2 TL oldu. Kolları sıvadık ve giderleri kalem kalem yazdık. Asgari ücretle sadece kendisini geçindirmeye çalışan bir emekçinin bir ayın sonunu getirebilme mücadelesini hesapladık. Hesabın içerisinden çıkamadık.

Bir ay 30 gün olarak hesaplandığında, asgari ücret alan bir vatandaş, bir gün izin yaparak, 24 gün işe gidiyor. Tanesi 2 TL olan simitten günde 2 tane alarak kahvaltısını yapan vatandaş, simit için ayda 96 TL ödeme yapıyor. Aynı vatandaş, her gün evine 2 ekmek götürebilme için ise 120’yi gözden çıkarmak zorunda…

İşe otobüs ile giden-gelen aynı kişi, Çanakkale’de bir tam bilet 3.25 TL olduğundan, günde 6.50 TL ödüyor. Ulaşım gideri ise aylık 156 TL.

Oturulan evin kirası Bin TL. Doğalgaz faturası 250 TL. Elektrik faturası 100 TL. Su faturası 100 TL. İnternet faturası 100 TL. Tüm bu hesaplar alt alta yazıldığında, bir vatandaşın, bir ayda gıda harcamaları haricinde, cebinden Bin 922 TL çıkıyor. Aylık asgari ücret olan 2 bin 825 TL’den, Bin 922 TL giderler çıktığında ise cepte 903 TL kaldığı hesaplara yansıdı.

Haftanın 6 günü, bir ayın 24 günü her gün işe gidip gelen, ortaya emek koyan, alın teri ile hayatını sürdürmeye çalışan bir kişinin, gıda harcamaları-kültür sanat faaliyetleri-sosyal yaşam ve diğer giderleri için cebinde kalan 903 TL ile ay sonu gelir mi?

Türkiye’de gündem ekonomi olurken, Çanakkaleli vatandaş henüz bu hesabın içinden çıkamadı.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech