Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adada olağanüstü durum

Gökçeada’da 9 köyün, Gökçeada

Gökçeada’da 9 köyün, Gökçeada Belediyesi mücavir alanından çıkartılması söz konusu. Konuyla ilgili dün Gökçeada Belediye Meclisi olağanüstü toplandı. Konu masaya yatırılırken, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, “2004 yılında köyler mücavir alandan çıkarılmıştı. Burada aynı zamanda kaçak inşaatların artması sorunlarından dolayı, köyler 2007’de tekrar Gökçeada Belediyesi’ne bağlanmıştı” dedi. Başkan Çetin, 2021 yılında konu tekrar gündeme geliyor derken, “Burada kontrolsüz bir imar planı çalışması yapılma düşüncesi mi var?” ifadesinde bulundu. Meclis olağanüstü toplanırken, Gökçeada’da aynı zamanda yıllar sonra olağanüstü bir tablo oluştu.

Gökçeada’da, geçtiğimiz günlerde 9 köyün, Gökçeada Belediyesi mücavir alanından çıkartılması iddia edilmişti. Konuyla ilgili Gökçeada Belediye Meclisi dün olağanüstü toplandı. Mecliste konu masaya yatırılırken, meclis sonrasında Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ile görüştük.

Başkan Çetin, 9 köyün mücavir alanı dışına çıkartılmasının tarihsel sürecini ve ortaya çıkan tabloyu gazetemize özetledi.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, “Biz konuyla alakalı bakanlığın bize yazmış olduğu yazıya istinaden, ayın 15’inde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olacak nitelikte, bizden istenen paftalar, doldurulması gereken tablolar ve aynı zamanda meclis kararı ile gerekçeli raporu istediler.

Başkan Çetin 9 köyün Gökçeada’dan çıkarılıp dahil edilmesinin tarihsel sürecini aktardı

Bizde bu konuya dair meclis kararını alabilmek için olağanüstü meclisimizi topladık. 1966 yılında batı mücavir alanı içerisinde Çanakkale Belediyesi mücaviri içinde olan Gökçeada, 1983 yılında tekrar Çanakkale’den çıkartılarak, Gökçeada mücavir alanına girmiştir. 2004 yılında tekrar, bu konuyla ilgili köylerden imza toplanıp köylerin belediyenin mücavir alanı dışına çıkarılması için bakanlık resen işlem yaparak, mücavir alandan çıkartıyor. Akabinde, Çanakkale Belediyesi batı mücavir alanı içerisine giriyor. O süre içerisinde, adada bütün imar, iskan çalışmaları Çanakkale Belediyesi’nce yürütülüyor. Yaklaşık bir buçuk yıl içerisinde, adada yaşayan nüfusun büyük bir çoğunluğu bu durumun karşısında zorlu süreç yaşıyor. Hizmet alınamıyor. Çanakkale Belediyesi’ne gitmek-gelmek, ulaşım zorlukları, Çanakkale Belediyesi’nin burada personel istihdam etmemesi, burada aynı zamanda kaçak inşaatların artması gibi sorunlardan dolayı yeni bir meclis kararı ile tekrar 2007 yılında köyler Gökçeada Belediye mücavir alanı içerisine alınıyor.

“İlçe Özel İdaresi’nde imar müdürlüğünün açılması mümkün değil”

Yıl 2021 konu tekrar gündeme geliyor. Türkiye’de iki tane B sınıfı Özel İdare vardır. Birisi Bozcaada diğeri ise Gökçeada’dır. 1151 sayılı adalar kanununa göre oluşturulmuştur. Ben köylerin, belediye mücavir alanı dışına çıkartılması durumunda hangi kuruma devredileceğini sorduğumda, AK Parti meclis üyesi arkadaşlar İlçe Özel İdaresi’ne diye söylediler. İlçe Özel İdaresinde, şu anda mevcut kanunlar ve yönetmelikler neticesinde mümkün olmadığını, B sınıfı Özel İdare olan Gökçeada’nın, 1151 adalar kanunu kapsamında, tek bir müdürlük olduğunu ifade ettim. O da Özel İdare Müdürlüğüdür. Geri kalan personeller, teknik, idari, yardımcı hizmetler sınıfındaki personellerdir. Şu anda İlçe Özel İdaresi’nde, imar müdürlüğünün açılması mümkün değil.

“Köylerin belediyeden alınmasının doğru olmayacağını belirttim”

202 yılı itibariyle, Gökçeada Belediyesi’nin belediye sınırları dışında, 9 tane köyümüzden iskan ücreti olarak, 47 bin TL… İnşaat ruhsatı karşılığında, 199 bin TL gelir elde edildiğini toplamda 230 bin TL’ye tekabül ettiğini ve bu gelirin belediye için önemli olmadığını belirttim. Daha ziyadesiyle Gökçeada’nın kontrolünün makro ölçekte planlı, programlı, daha düzenli büyümesinin sağlanabilmesi için köylerin, Gökçeada Belediyesi’nden alınmasının doğru olmayacağını belirttim” açıklamasında bulundu.

Başkan Çetin’e, “9 köyün belediye mücavir alanı içerisinden çıkartılması kaçak yapılaşmaya ve ranta neden olur mu?” sorusunu yönettik. Başkan Çetin cevapladı.

“Benim 2 endişem var”

Soruya istinaden Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, “Ben Gökçeada Belediye Başkanı olarak, 9 tane köyün mücavir alanı dışına çıkartılması ile alakalı olarak olumsuz bir kanaatim yok. Benim 2 tane endişem var.

1.Gökçeada’da kesintisiz yaşayan insanların imarla alakalı alacakları hizmetleri sağlıklı alamayacakları. Anakara ile ulaşımımızın güç olduğu dolayısıyla gerek Çanakkale Belediyesi gerekse Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılacak imar işlerinin adada yaşayan vatandaşımıza sıkıntı yaratacağı…

2.Gökçeada’nın bu şekilde bir sistemin içerisine girmesi ile birlikte, Gökçeada Belediyesi mevcut personel imkansızlıkları ve zorlukları içerisinde dahi olsa, Gökçeada’nın bu bakir yapısını korumak adına, bir vizyon belirlemiş ve makro ölçüde planlamasını ileriye dönük yapma gayretindedir. Bu aşamadan sonra böyle bir çalışma ile birlikte, Gökçeada Belediyesi’nde zaten şu anda bu yaklaşımla birlikte belki aşmakta zorluk çektikleri konuları, daha kolay aşabileceklerini düşünüyorum.

“Burada kontrolsüz bir imar planı çalışması yapılma düşüncesi mi var?”

Burada kontrolsüz bir imar planı çalışması yapılma düşüncesi mi var. Bu konu bir anda nasıl ortaya çıktı. Biz imar konusunda hangi vatandaşı mağdur etmişiz? Kime imkansızlık yaratmışız? Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Biz 9 köyümüzün muhtarları ile imar konusunda hiçbir sorun yaşamadık” cevabını verdi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech