Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Söz Girişimci Kadınlarda

TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler

TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında farklı sektörlerdeki kadın çalışanlar ile pandemi sürecinde yaşanılan sıkıntılar hakkında gerçekleştirdiği röportajı yayınladı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, Doktor Sevil Çetinbaş, Türkçe Öğretmeni Tuba Aydeğer ve E-Ticaret Alanında Çalışan Serap Acar ile Buse Aşık Kaya bu süreçteki tecrübelerini paylaştı.

Kadın girişimcilerin pandemi deneyimleri şu şekilde;

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek: “önceliği eğitime verdik”                                                                   

“Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu olarak Türk kadınını ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda daha üst seviyelere taşımak ve temsiliyle oranını artırmak öncelikli hedefimiz.

2019 yılının Mart ayında kurul olarak göreve geldiğimizde önceliği eğitime verdik. Kurul olarak ilk işimiz Boğaziçi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile Kadın Girişimciler Yönetici Okulu düzenlemek oldu. Sırasıyla Kadın girişimcilere özel Boost with Facebook Eğitimi,  She Means Business Eğitimi, Girişimcilik ve İnovasyon  Eğitimi, Dijital Pazarlama Eğitimi ve burada adı geçmeyen birçok eğitimi fiziki ortamda veya dijital ortamda toplanarak devam ettirdik.Kurulumuzda bulunan akademisyenlerimizin desteğiyle  girişimci kadınlarımız ile anket çalışmaları gerçekleştirdik. Çalışmalarımız daha sonrasında Uluslararası Girişimcilik Kongresinde sunuldu.

Bilinçli nesillerin, bilinçli ailelerde yetişeceği düşüncesiyle Çanakkale’nin tüm ilçelerinde ve merkezde Anne-Baba okulları düzenledik.

Nitelikli kadın girişimci sayısını artırmak amacıyla;  Kurul arkadaşlarımızla birlikte iş hayatına yeni katılacak kadınlarımıza doğru bir şekilde yol gösteren olabilmek adına mentörlük eğitimleri aldık.

Hali hazırda işlerine devam eden girişimci kadınlarımıza işlerini geliştirebilmesi adına;  konularında uzman kişilerle bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyoruz.

Kadın temsiliyetinin artırılması adına çeşitli panel ve organizasyonlarda konuşmacı olarak katılım göstererek girişimcilik hikâyelerimizi paylaşıyoruz.

Kurul olarak; kadına hitap eden, kapsayıcı, fayda sağlayıcı projeler üretiyoruz. Amacımız Türk kadınına, Çanakkale’mize yakışan,  kadının ekonomik sosyal politik ve kültürel anlamda yok sayılmadığı eşit ve var olduğu bir toplum düzeni sağlamak.

İnsanlık olarak içinden geçtiğimiz bu dönemde yaşamın ne kadar kıymetli ve zor olduğunu tecrübe ettik. Bu zor süreçte hayatımızı kolaylaştıran birçok kahramanlığa şahit olduk. İnsan hayatının devam etmesi için başta doktorlarımız olmak üzere sağlık çalışanlarımız, toplum hayatının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve gelecek nesillerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için de eğitim camiamız büyük bir sorumlulukla bu zorlu süreci en az zararla atlatmamızı sağlayan kahramanlar olarak karşımıza çıktılar. Elbette bununla sınırlı kalmadı, her sektör hem sektörel yaşamını sürdürebilmek hem de insan yaşamını kolaylaştırabilmek adına sorumluluk aldı. Örneğin; E-Ticaretle fiziksel olarak giderek ulaşamadığımız gereksinimlerimize, bir tıkla eriştik. Hem tüketiciler hem de hizmet vericiler, yeni dünyanın zorlu ve evrimleşen düzenine hızla ayak uydurdu.

Bu amaçlar doğrultusunda her cephede mücadele veren, emek veren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, Çanakkale’mizin tüm kadınlarına en içten saygı ve selamlarımı sunuyorum.” dedi.

ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal; “Sosyal faaliyetlerle ekonomik ve sosyal hayata destek vermeye çalışıyoruz”

“Üyelerimizin mesleki hayatlarını kolaylaştırmak, sıkıntılarına çözüm üretmek ve bunları en yetkili mercilere iletmek ve takibini yapmanın yanı sıra, başta eğitim olmak üzere pek çok sosyal faaliyetlerle ekonomik ve sosyal hayata destek vermeye çalışıyoruz.

Genel sekreterliğim süresince çalışma hayatımızı kolaylaştıran , her daim destek olan , haklarımızı gözeten  kurumsal ve vizyoner  anlayış ile Odamızı yöneten  başkanlar  ve ekipleriyle çalıştığım için kendimi şanslı hissediyorum.

Pandemi süresince üyelerimizin faaliyetlerine getirilen kısıtlamalar bizden olan taleplerini de ani bir şekilde değiştirdi. Hiç öngörmediğimiz ve ilk defa karşılaştığımız bu durumda çaresizliği yaşadık. Çünkü normal koşullarda üyelerimizin her talebini en kısa sürede karşılayabiliyor, karşılayamadıklarımızda da yine bir yol bulup çözüm üretebiliyorduk. Tescil, belge, rapor vb rutin talepleri tüm tedbirlere azami ölçüde riayet ederek çok hızlıca ve hiç aksaksız karşılamaya devam ettik. Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte bu süreçte özveri ile çalışarak üyelerimize destek olduk. Ancak özellikle işyerleri kapanan üyelerimiz ve çalışanlarının durumu, bu durumun belirsizliği konusunda elimizde  yetkili mercilere iletmekten başka, kalemimizi konuşturmaktan başka bir gücümüz yoktu.  Yönetim Kurulu Başkanımız hemen her gününü Odamızda geçirerek tüm iletişim kanallarını kullanarak üyelerimizin sorunlarını tek tek dile getirdi, takipçisi oldu.

Üyelerimizin bu süreçte taleplerini almak, hiçbir konuyu atlamamak için ilk etapta telefon ile 21 meslek grubunda bir anket çalışması yaptık. Tüm sektörlerin sıkıntılarını tespit ettik. Genel ve özel olarak gruplandırdık ve sürekli TOBB’a ilettik. Yerelde çözülebilecekler için yerelde girişimde bulunduk.  Genel talepler; vergi, sigorta, kredi vb ödemelerin hiç faizsiz ötelenmesi, faizsiz kredi, kira indirimi, kira stopajlarının tahakkuk etmemesi, istihdam desteği,  vergi oranlarında indirim oldu.  Bu taleplerin bir kısmına kısmen destekler de verilmiş olsa da tabi ki yeterli değil. İnşallah en kısa zamanda tüm işyerleri kontrollü normalleşme ile birlikte tedbirlere uyarak faaliyetlerini devam ettirebilirler. Allah Devletimizin ve tüm işverenlerin, çalışanlarının yardımcısı olsun.

Bu süreçte tüm kamu  çalışanlarının iş dünyasının bürokratik işlerini kolaylaştırmalarını ve “bir ay maaş almasam ne yapardım” düşüncesi ile empati kurmalarını rica ediyorum.” dedi.

Doktor Sevil Çetinbaş; “Sadece ben değil tüm sağlık ekibimiz çok yoruldu.”

 “Pandemi döneminde, çalışma şartlarım ağırlaştı ve ailemle ilişkim kesildi; aylarca ailemle görüşemediğim gibi, diğer insanlarla da onları korumak adına ilişkimi kesmek ve yalnız kalmak zorunda kaldım. Sadece ben değil tüm sağlık ekibimiz çok yoruldu. Kendini aileni korumak ama aynı zamanda iyileştirmeye çalışmak hem bizim hem hastalarımız için zordu. Zor günler geçirdik ve geçiriyoruz.

Yoğunbakımda çalıştığım için  hastalarım en ağır seviyede hastalardı, gözlerinde ölüm korkusu ve yaşam isteği vardı. Hastalarımı tedavi ederken her şeyi; ailemi kendimi, yorgunluğumu, insanların dikkatsiz ve duyarsızlığını unuttum, sadece nefes almak ve yaşamak istiyorlardı ve ben elimden geldiğince yaşatmaya çalıştım. Nefes alamamak, en sevdiğiniz kişiyi kaybetmek; hastalarım ve yakınları ile yaşadım çok acı vericiydi…”

Türkçe Öğretmeni Tuba Aydeğer; “Öğretmenlik bir tutkudur.”

 “Öğretmenlik bir tutkudur. Bir milletin geleceğini sevgi, şefkat, özveri ve ideallerin üzerinde yükseltme tutkusudur. Bir öğretmen bilgisi ve tecrübesiyle çocuklara, gençlere iyiyi, doğruyu ve güzeli gösterirken cehaletle savaşır; toplumun entelektüel birikimini ve ahlakını güçlendirir; ülkeleri yüceltir. “Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir.” diyen Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, öğretmeni “geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusu” olarak tanımlamıştır. Öğretmenliğin anlamı tam da bu tanımda saklıdır. Öğrenmek ömür boyu bir süreç, öğretmenlik bu sürecin can damarıdır.

3 Mart 2020 tarihinden bu yana uzaktan eğitim uygulanıyor. Öğretmeninden öğrencisine, velisinden okul idarecisine uzaktan eğitim hepimize yeni bir deneyim kazandırdı. Bugüne kadar yürüttüğümüz süreçleri iki boyutlu ekranlara sığdırmak durumunda kaldık. Okul düzenimizi evlerimizin içinde kurarak her öğrencimizin evini sınıf yaptık. Öğrenme verimini arttırmak için teknoloji destekli güncel teknikler ve uygulamalar geliştirdik. Sürece adaptasyon hızımız arttıkça ders verimliliğimiz arttı. Kimi zaman öğrenci konsantrasyonunu çevrimiçi ortamda yüksek tutmak kolay olmasa da geçen uzun sayılacak bir süreç sonrası hepimiz uzaktan eğitime büyük oranda alıştık diyebilirim. Biz evde okul düzeninde olduğu gibi kurallarımızı belirledik. Her birimiz ayrı odada derslerimizi yaparken kimse kimsenin yanına ders esnasında gitmeyecek, anne ders yapıyor ya da toplantıdaysa sessiz olunacak gibi.  En önemli eksik öğrencinin arkadaşına, öğretmenin öğrencisine dokunamaması diyebilirim.

Birinci ve beşinci sınıfa giden iki oğlum var. İkisinin de desteğe ve takibe ihtiyaçları oluyor ama benim önceliğim onlar olamıyor. Aynı ortamda olmak, ihtiyaçlarını görüp onlarla ilgilenememek zor ve yıpratıcı oldu. Annesi olarak evdesin, yakınındasın ama sakın yanıma gelme, kapımı açma gibi kurallar koyuyorsun. Okulda öğrencilerimle, evde çocuklarımla ilgilendiğim tablo tamamen değişti. Bu sürecin hepimize yüz yüze eğitimin kıymetini, okulların değerini daha iyi öğrettiğini düşünüyorum.” dedi.

E-Ticaret Alanında Çalışan Serap Acar; “Bir gün hobi olarak uğraştığım  taş boya işinin  mesleğe dönüşeceğini hayal bile edemezdim.”

“Hayatımın her döneminde bir hobi ile uğraştım. Bir gün hobi olarak uğraştığım  taş boya işinin  mesleğe dönüşeceğini hayal bile edemezdim. Doğadan topladığım tüm materyalleri bir araya getirerek hediyelik eşyalar üretiyorum. Bu materyaller neler diye sorarsanız doğanın bize armağan ettiği, deniz kenarından topladığım taşlar, dal parçaları, deniz kabukları ve yosun gibi materyalleri boyayarak tablolar oluşturuyorum. İnstagram ve etsy aracılığıyla ürünlerimin satışını gerçekleştiriyorum.

Pandemi sürecinde açıkçası  ticaretim pek etkilenmedi. Hatta talepler daha da arttı. İnsanlar evlerine kapandığı dönemde onlıne alışveriş yapmaya alıştı. Benim açımdan bir sorun oluşmadı. Eğer oluşsaydı, kafamdaki planım evdeki kişilerin kolaylıkla yapabileceği özel kitler hazırlamaktı ki bu projeyi en kısa zamanda gerçekleştireceğim.

Gördüğüm kadarıyla uzun süre insanlar online alışveriş yapmaya devam edecek. Zamanla bu durumun alışkanlık haline geleceğine inanıyorum.” dedi.

E-Ticaret Alanında Çalışan Buse Aşık Kaya; “Alışkanlıklarımız tamamen değişti çünkü yaşantımız değişti.”

“Organik Tarım programında öğrenim görürken tarım ve gıda güvenliği konusunda bazı eksiklikler olduğunu fark ettim. Sağlıklı ve yöresel ürünler tüketmeye özen göstermeye başladım. Daha sonra organik ve yöresel gıdaların kullanımını, tüketiciler üzerinde yaygınlaştırabilmek amacıyla Busenin Çiftliği adında bir şahıs şirketi kurarak ilk adımı attım. Ürünlerimin bir bölümünü kendim üretirken bir bölümünü de güvenilir kaynaklardan temin ederek  www.buseninciftligi.com adresimiz ile sanal mağazacılık platformu üzerinden tüketicilere sunmaya başladım.

İşletmemizin faaliyete geçmesi tam da pandemi sürecine denk geldi. Tüketiciler pandeminin ortalarında oldukça fazla gıda ürünü alıp stok yaptılar bu dönem biz ve bizim gibi küçük işletmeler adına umut vericiydi ancak kısıtlamalar ile beraber sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Yılbaşının hemen ardından neredeyse tüm satışlar zayıfladı. Çünkü tüketici ve hatta bizler de dâhil olmak üzere büyük bir belirsizlik içinde yaşamaya başladık. Bizim kendimizi biraz daha şanslı görmemizin sebebi ürün skalamızın içerisinde besin takviyesi olarak kullanılan propolis, polen lokumu, kozalak şurubu gibi sağlıklı gıda ürünleri olmasıdır. Öncelik olarak kendi web sitemiz ve sosyal medya üzerinden hizmet verirken büyük ortak satış mağazalarına da dahil olduk ve ürünlerimizi her bir platformda öne çıkarmak adına çeşitli reklamlar verip daha fazla tüketiciye ulaşmaya çalıştık. Öyle ki en dürüst satıcı olma gayreti içerisinde çalışmalarımıza devam ettik. Kısa süre içinde de daha fazla sanal alışveriş platformunda yer alarak doğrudan tüketiciye hizmet vermeye devam edeceğiz.

Alışkanlıklar birden oluşmaz veya değişmez tabi ki. Ancak kolay ulaşım imkânı sağlamak demek günümüzün çalışan bireyleri için adeta biçilmiş kaftan. Şu an yaşadığımız pandemi süreci kısa zamanda son bulsaydı o zaman toplum alışkanlıklarını değiştirmez ve aksine sahip çıkardı. Ancak uzun süren ve hayatımızdan koca bir seneyi çalan covid 19 salgını birçok kurumsal firmanın bile evden çalışmasına sebep oldu. Ve hatta bazı kurumsal firmaların bu sistem ile çalışmalarına devam edeceği söyleniyor. Yani alışkanlıklarımız tamamen değişti çünkü yaşantımız değişti.

Tüketici pandemi süreci öncesinde E- ticareti varsayalım ki  %30 oranlarında kullanırken
pandemi sürecinde bu oran %85-90’lara ulaştı pandemi bittiğinde tabi ki %90 seviyelerinde kalmayacağını ancak %60’nda altına düşmeyeceğini düşünüyorum.” dedi.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech