Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yetki verilsin 3 kışta bitireyim”

Türkiye’nin cennet köşesi Assos’un

Türkiye’nin cennet köşesi Assos’un kaya düşmelerinin giderilmesi için 500 gün kapalı kalması planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde ilgililer ile konulup konuyu gündeme getirmiştik. Prof. Dr. Doğan Perinçek’in sorularını kaleme almıştık. Perinçek, sorunları ve soruları dile getirdik ve sıra çözümde dedi. “İyileştirme çalışmalarını kışın yapacağız. 2021 yazı ve sonraki yazlar Assos açık kalacak ve hizmet verebilecek” diyen Perinçek, “Yetki verilsin bu işi en fazla 3 kışta bitireyim” dedi.

Prof. Dr. Doğan Perinçek, geçtiğimiz hafta Assos bölgesinde incelemelerde bulunmuş ve kaya düşmeleri ile ilgili neler yapılabilir araştırmıştı. Perinçek, geçen hafta soruları gündeme getirdi ve bölgenin mağdur edilmemesi gerektiğini belirtmişti. Kendi deyimiyle, “Atalarım der ki; çözümün yoksa soru sorma hakkında yoktur” cümlesi ile geçtiğimiz gün 500 gün kapalı kalması planlanan Assos ile ilgili çözümleri ve yapılması gerekenleri sıraladı.

Assos kıyıları kaya düşmesi tipindeki heyelanlar için uygun zemin oluşturmaktadır”

Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Assos kıyıları ve Edremit Körfezinin kuzey kıyıları dik yamaçları ile kaya düşmesi tipindeki heyelanlar için uygun bir zemin oluşturmaktadır. Benzer durum ülkemizin yamaç eğimi yüksek olan birçok yerinde de görülmektedir. Yamaç eğiminin yüksek olduğu alanların kıyısında yer alan karayolları, demiryolları, yerleşim alanları (köy ve Şehirlerimiz), turistik cazibe merkezleri çok sayıdadır. Örneğin Gümüşhane, örneğin Sümela Manastırı gibi sayısız nokta kaya düşmesi ile yüz yüze gelmektedir bundan sonrada gelecektir.

Deprem sırasında kaya düşmeleri kaçınılmaz”

Assos yakınlarında deprem sırasında kaya düşmeleri olacağını kaçınılmaz. Bu gerçeği dikkate alarak tedbir almak zorundayız. Kaya düşmeleri bölgede can ve mal kaybına neden olmadan o tehlikeyi canlardan uzaklaştırmak için yapılacak projeleri ve atılacak adımları destekliyoruz. Hangi şartlarda destekliyoruz; bu işlemi yaparken insanlar işletmeler mağdur edilmemeli, o projeler arkasında rant olmamalı, projeler işin ehline verilmeli, projelerde akraba dost değil de liyakatli – işi bilen kimseler çalışmalı. Bu şartlarda önerilen projelere karşı çıkmak söz konusu olamaz.

Bazılarını parçalayıp yok edeceğiz, mevcut yapılara zarar vermeden yamaçtan aşağı indireceğiz”

Alanda ilk incelemelerimiz yaptık, bunlara devam edeceğiz. Tehlikeli gördüğümüz her kayayı büyük ya da küçük işaretledik. Her yere bakacağız, dikkatle inceleyeceğiz. Tehlikeli gördüğümüz kayaları işaretlemeye devam edeceğiz. Bunları en tehlikeli olandan, daha az tehlikeliye doğru sıralayacağız. Yamaçtan düşüp zarara neden olan en tehlikeli kaya parçasını “1” numara ile işaretleyip; yuvarlanıp zarar verecek kayaları sıralayacağız. Örneğin toplam sayı 45 ise en tehlikesiz 45. sırada olacak. Duyarsız gördüğümüz kaya parçalarını ve blokları sınıflandıracağız. Bazılarını parçalayıp yok edeceğiz, mevcut yapılara zarar vermeden yamaçtan aşağı indireceğiz. Bazılarını yerinde çelik ağlarla bohçalayıp yerinde sabitleyeceğiz. Yerinde sabitleyeceğimiz bazı blokları gerektiğinde yöre taşlarını kullanarak manzarayı bozmayacak şekilde kamufle edeceğiz destekleyeceğiz.

İyileştirme işlemlerini kışın yapacağız”

Ön çalışma bittiğinde 1 den 45 e kadar sıraladığımız kayaları ilk sıradan başlayıp yok edeceğiz ya da çelik ağ ile bohçalayacağız veya yöre kayaları ile sağına soluna destek vererek yerinde sabitleyeceğiz. Bu işlemleri yaparken mevcut işletmelerin mağdur olmaması için kaya-yamaç iyileştirme işlemlerini kış aylarında yapacağız. Böylece eşsiz güzelliği görmek için Assos a gelen Assos sevdalısı yurttaşlarımızın Assos kapılarından geri dönmesinin önüne geçeceğiz. Evet, bu yamaç temizleme işini kışın yapacağız. Hemen bu kış bitmeden işe koyulacağız. Zaman az bu nedenle bu kış belki 2 ay çalışacağız. Yapabildiğimiz kadar başarabildiğimiz kadar kaya bloğunu 1 numaralı en tehlikeli olandan başlamak üzere yerinden alacağız. Tehlikeli olmaktan çıkaracağız. İlk kış zaman az olduğu için 10 tanesini temizledik diyelim. Sorun değil diğerleri için gelecek kış en az 4-5 ayımız var. Kalanları önümüzdeki kış, daha da kalırsa bir sonraki kış tehlike arz eden blokları yerinden kaldıracağız ya da yerinde sabitleyeceğiz.

Bu planlama ile 2021 yazı ve sonraki yazlar Assos vatandaşların hizmetinde olacak”

Bu planlamayla 2021 yazı ve daha sonraki yazlar Assos sevdalılarının hizmetinde olacak, Doğa korunacak. Sit alanı korunacak. En önemlisi Assos ta var olan sırt sırta verip dayanışma içinde yerli ve yabancı turistlere hizmet sunan işletmelerin mağdur olmasını önleyeceğiz. Kaya düşmesinin önüne geçilmesi yamaç iyileşmesi sağlanması için ne kadar süre gerekli? Söylenen 500 gün. Sümela Manastırı için ise 5 yıl harcanmış. Düşüne biliyor-musunuz her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret edip para bıraktığı manastır 5 yıl kapalı kaldı. Çanakkale’mizin en çok ziyaret edilen yerlerini başında gelen Assos 500 gün kapalı kalacak.

Yetki verilsin bu işi en fazla 3 kışta bitireyim”

Ülkemizin ve oradaki işletmelerin kayıpları milyonlarca lirayı bulacak. Yerli ve yabancı turist Assos’ta TL ya da döviz bırakmayacak. Önerimiz çok açık; yamaç iyileştirme işini kademli olarak kış ayalarında yapalım. Yaz başında tehlikesiz bir ortam yaratıp oradaki güzellikleri halkımıza sunalım. Yetki verilsin bu işi en fazla 3 kışta bitireyim” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech