Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ekonomi

Çöp deyip geçme

Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) ile SUEZ Çanakkale Atık Hizmetleri arasında 2 Ocak 2019’da imzalanan 29 yıllık imtiyaz sözleşmesi kapsamında, Kemel Köyü’nde Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin kurulumuna başlanmıştı. Dün ise çöplerden elde edilen depo gazından elektrik üreten tesisin açılışı yapıldı. Üretim lisansı alınan tesiste, 3 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer miktarda, 9 bin MWh (9 bin megawatt) elektrik üretilmektedir. Kent protokolünün katılımları ile açılan tesiste, aktif bir şekilde elektrik üretimine başlandı.

Çanakkale, Kepez, Umurbey, Lapseki ve Çardak belediyelerinden oluşan Çanakkale Katı Atık Birliği (ÇAKAB) ile SUEZ arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesi kapsamında, Kemel Köyü’nde, Katı Atık Yönetim Tesisleri kurulmaya başlanmıştı. Geçtiğimiz sene Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nin açılışı yapılmıştı. Bu sene, dün ise Depo Gazından Elektrik Üretimi Tesisi açıldı.

Depo Gazından Yenilenebilir Elektrik Üretimi için saatte 3,6 MW’lık üretim lisansı alınmış ve ilk etapta saatte 1,2 MW gücünde bir Tesis kurularak Bakanlık kabulü yapılmış, lisans alınmış ve işletmeye alınmıştır.

Depo Gazı Enerji Tesisi gaz toplama, gaz hazırlama, enerji üretimi ve elektrik dağıtımı olmak üzere 4 ana bileşenden oluşmaktadır. Yılda 9 bin MWh elektrik üretilecek olup bu da yılda 3 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğerdir.

Dün, gerçekleşen etkinliğe Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çardak Belediye Başkanı Metin Semirci, İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Abdullah Köklü, siyasi parti temsilcileri, İl genel meclisi ve belediye meclis üyeleri de katıldı.

Başkan Gökhan’dan emeği geçenlere teşekkür…

Başkan Gökhan, “Bunlar kolay işler değil. Önemli bir faydalanmada bulunduk. Ben bu süreçte bize destek olanları bir kez daha anmak istiyorum. Takdir etmek bize düşer. Başta o zamanın bakanı Osman Pepe‘ye teşekkür ediyorum. O zaman ki Çevre ve Orman Bakanlığıydı. Sayın Mehmet Daniş‘e teşekkür etmek istiyorum. Çok emeği ve desteği oldu. Sayın Süleyman Kamçı valimiz çok ön ayak oldu. Bizlerde bu yatırımı yapma fırsatı bulduk” dedi.

“Çöpteki gazdan elektrik üretimi söz konusu”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bugün EKAY proje kapsamında, depo gazından elektrik üretim tesisinin açılış töreninde hep beraber bulunuyoruz. Ülkemizin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak zorundayız. Herkesin faydalanmasını sağlamak zorundayız. Katkısı olan herkese, bize güvenip bu birliğe giren belediye başkanlarına teşekkür ediyorum.

Metan gazından, çöpteki gazdan elektrik üretimi söz konusu… Biraz sonra açılışını yapacağımız bu santrali kurduk. Firma kurdu. Elektrik üretimi başladı. Şu anda lisansı alınmış durumda. Buradan elde edilen üretimle elektrik satılıyor. Bu da birliğimizin gelirine yarıyor” açıklamasında bulundu.

“Çevre projeleri siyaset gütmeyecek kadar kıymetli projelerdir”

AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, “Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bir kadın olarak bir anne olarak, şuna inanıyoruz, bizler bu dünyayı büyüklerimizden emanet aldık ve çocuklarımıza emanet bırakacağız. Çevre projeleri özellikle doğaya, dünyamıza katkı sağlayacak projeler siyaset gütmeyecek kadar kıymetli projelerdir. Bizler seçildikten sonra bu ilin milletvekiliyiz ve siyasileriyiz. Seçildikten sonra hizmetkar olmak için bu koltuklardayız” dedi.

“Burası çok önemli ve devasa bir tesistir”

Vali İlhami Aktaş, “Belediye Başkanımız buraya dair bizi açılışa davet ettiği zaman, programla ilgili konuştuğumuzda, göreve başladığımızda da SUEZ ve Altaş yetkilileri ile bir araya gelmiştik. Biz normal illerdeki katı atık birliği olarak düşünüyorduk ama gerçekten devasa bir şey. Burası ilimiz için ülkemiz için, torunlarımıza bırakacağımız temiz bir çevre açısından çok önemli ve devasa bir tesistir” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

 

 

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech