Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ezine Peynirine 2 yılda Yüzde 100 ZAM

Sütün litresi 3 yıl

Sütün litresi 3 yıl önce 1.50 TL iken şimdilerde 3.00 TL. Peynirin tenekesi ise 500 TL iken, şimdilerde Bin TL. Sütün litre fiyatı ve peynirin fiyatı 3 yılda yüzde yüz zamlandı. Peynirin fiyatı yüzde 100 oranında zamlanırken, vatandaş artık Ezine peyniri almayı unuttu. İnek sütünden üretilen peynirlerin, piyasada Ezine peyniri olarak satılması ise, hem peynirin marka değerine hem de Çanakkale’de üretime zarar vermeye devam ediyor. Üretici de, tüketicide sütün fiyatından ve peynirin fiyatından memnun olmazken, süt ve peynir enflasyondan en çok etkilenen ürünlerin başında geliyor.

Ezine’nin bitki örtüsü ve bölgede yetişen sütün kalitesi birleşince, ortaya dünyaca ünlü Ezine peyniri çıkıyor. Koyun, keçi ve inek sütü kullanılarak üretilen Ezine peyniri, İstanbul’da Balıkesir’de ve Çanakkale dışındaki illerde, inek peyniri olarak satılıyor. Üretici, inek sütünden üretilen peynirlere Ezine peyniri damgası vuruluyor ve Ezine’nin marka değerine zarar veriliyor dedi.

Öte yandan sütün fiyatı ve peynirin fiyatı 3 yıl içerisinde yüzde yüz zamlandı. Peynir almak artık lüks olurken, koyun sütünden üretilen peynirin tenekesi Bin TL, inek sütünden üretilen peynirin tenekesi ise 750 TL oldu.

2 sene önce ise koyun peyniri 500 TL, inek peyniri ise 420 TL idi. Ezine’de üretim yapan Erman Sezgin ve Ali Atak ile röportaj gerçekleştirdik. Üretici yaşanan sorunu bizzat kendisi dillendirdi.

“Süte zam gelince peynire de geliyor”

Üretici Erman Sezgin, “Sütün fiyatı enflasyon oranında belirleniyor ve değişiklik gösteriyor. Zam gelmeyen bir şey yok. Sene başında, çiftçinin kullandığı her şeye durmadan zam gelince, sütte haliyle her sene zamlanıyor. Süte zam gelince, peynire de zam geliyor.

“Ben sütü alınca hemen peynir olmuyor”

Süte 60 kuruş zam geldi diyorlar, peynire neden 60- TL zam geldi diyorlar. Ben sütü alınca, hemen peynir olmuyor. Elimde bir sene bekletiyorum. Bir sene beklemenin bir maliyeti var. Bir boş tenekeyi ben zaten 20 TL’ye alıyorum. Boş teneke 20 TL, süt parası var, eleman ücretleri var, giderler var haliyle bu giderler peynirin fiyatına yansıyor.

“İnek sütünden yapılan peynirler Ezine peyniri diye alınıyor”

Ezine peynirinin fiyatı 2 senede yüzde 100 zamlandı. Bir teneke peynir Bin TL. 2 sene önce 500 TL idi.  Ezine peyniri vatandaşlara her zaman pahalıya geliyor. İstanbul’da yaşayan vatandaş, gerçek Ezine peynirini bilmiyor. Ezine’ye geldiği zaman peynir fiyatını görünce şaşırıyor. Orada inek sütünden yapılan peyniri Ezine peyniri olarak alıyorlar. Ezine peyniri koyun sütünden yapılır. Ezine’ye gelip gerçek peynirin fiyatını görünce, şaşkınlık yaşıyor. İnek sütünden yapılan peynirin karı daha fazla olduğu için İstanbul, inek sütünden yapılan peyniri tercih ediyor.

“Ezine peynirini özel kılan bölgenin bitki örtüsüdür”

Ezine peynirini Ezine peyniri yapan, bölgenin bitki örtüsüdür. Kekikli bir bitki örtüsü olduğundan dolayı sütün aroması değişiyor. O sütten peynir yaptığınızda ise coğrafi olarak kalitede artış yaşanıyor. Balıkesir’de de aynı peynir yapılır ama aroma tutturulamaz. İnek peynirinin tenekesi 750 TL oldu. Bir tenekeden 19 kiloya yakın peynir çıkar. Kültür peynirinin tenekesi ise 250 TL’den 380 TL’ye çıktı” açıklamasında bulundu.

“Ezine markası adı altında farklı peynirler satılıyor”

Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme ve Tanıtma Derneği Başkanı-Üretici Ali Atak, “Dışarıdan gelen sütlerle, burada Ezine peyniri yapılamaz. Onların yaptıkları Ezine peyniri değil, normal inek peyniri olur. Asıl sıkıntı, üç harfli marketlerde, marka tescili almış Ezine ibaresi taşıyan peynirler var. Markaların başlarında Ezine var. Bunlar kullanılarak tüketiciler yanıltılıyor. Ezine markası adı altında farklı peynirler satılıyor. Bu markalar sadece Ezine peynirlerinde kullanılabilir.

“Peynir tüketimi düştü ama üretim kapasitesi düşmedi”

Fiyat bakımına gelince, bazı marketlerin çok yüksek karla çalıştıkları görülüyor. Üreticilerde fiyatlar bu kadar yüksek değildir. Bizim Ezine peyniri genelde restoranlarda, kahvaltı salonlarında ve meyhanelerde rağbet görür. Koronavirüs tedbirleri kapsamında, peynir tüketimi düştü, ürün satışı düştü yalnız, üretim kapasitesi düşmedi” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech