Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tunahan Ünsal

Umuda tutunduk

Aylardır, Türkiye’nin birçok bölgesinden kuraklık haberleri geliyordu. Özellikle mega kent İstanbul için yapılan uyarılar kabus gibiydi. Milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul’da özellikle su kaynaklarında yaşanan kuraklık ciddi derecelere ulaşmıştı.

Çanakkale özelinde ise, şehrin tek içme suyu kaynağında, 2 Aralık’ta edindiğimiz bilgilerde, 12 Milyon Metreküp suyumuz vardı. Dipteki tortu tabakayı da dikkate aldığımızda, kullanabilir su hacmi 8 milyon metreküptü. Aradan geçen günlerde, Çanakkale’nin kırsalına ve yüksek kesimlerine kar yağdı. Merkez bölgelerde ise, tam performanslı olmasa da yağan yağmurlar rahatlattı. Son verilere göre Atikhisar Barajı’nda 17 Milyon metreküp su hacminin olduğu ve doluluk oranının  yüzde 33 olduğu belirtildi.

Öte yandan batak ovası, Kumkale gibi Çanakkale’nin tarımsal üretiminin kalbi olan bölgeler için önem teşkil eden Bayramiç Barajı kokutmuştu. İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren ile bölgede röportaj yapmaya gittiğimizde, bir zamanlar su olan bölgelerden araç ile ilerleyip, tarlayı andıran barajda röportaj yapmıştık. Dün Başkan Göğüsgeren ile görüştük. Başkan nihayet aylar sonra müjdeli haberi kamuoyu ile paylaştı ve doluluk oranının yüzde 49 olduğu belirtti.

Atikhisar için doluluk oranı yüzde 33, Bayramiç Barajı için doluluk oranı yüzde 49 rakamları gelecek günler için umut oldu. Özellikle önümüzde daha Şubat ve Mart aylarının olduğunu hesaba katarsak ve yağışlar bu şekilde devam ederse, Çanakkale yaz döneminde barajlarını doldurmuş bir şekilde sezona başlayacaktır. Barajlar doldu, umut dolduk her şey bitti mi? Hayır!

Özellikle DSİ gibi kurumların sulama kanallarının bakımları başta olmak üzere, yıl boyunca titiz ve ciddi çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Çanakkale’de DSİ’ye çok fazla iş ve sorumluluk düşerken, yapılması gerekenler zamanında yapılmalıdır.

Geçtiğimiz sene çiftçinin kan ağlamasına ve susuz kalmasına neden olan pirinç üretiminin ve pirinç üretimine ayrılan alanların acilen planlanması ve arazi planlamaları şarttır. Suyu bulduğumuz zaman aynı tas aynı hamam devam edersek, daha çok çekeceğimiz var.

Meteoroloji tarafından, kuvvetli kar yağışı uyarısında bulunuldu. Çanakkale’de nefesler tutuldu ve kar yağışına kenetlenildi. Bakalım neler göreceğiz…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech