Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurtuluş yok tek başına

Gündem Gazetesi olarak Çanakkale’de

Gündem Gazetesi olarak Çanakkale’de faklı sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ile pandeminin sektörlerinde ne gibi aksaklıklara sebep olduğu konusunda görüştük. Görüşmeler sonucunda, bir sektörde yaşanan iş düşüşünün diğer sektördeki gidişatı da düşürdüğünü gördük. Örneğin düğün yapılmaması aynı anda hem giyim mağazasını hem berberi hem çiçekçiyi etkilerken terzi de tadilat gelmediği için etkileniyor. Lokantaların ve otellerin kapanma noktasına gelmesi ise oralara ekmek temininde bulunan fırını, personel giysilerini yapan giyim firmasını ve terziyi etkiliyor.

Yalı Balık Kumpir Evi işletmecisi Cezmi Keskin; “Vatandaş olarak Bilim Kurulu’nun önerdiği tedbirleri destekliyorum, ailemiz, çoluk çocuğumuz, yaşlılarımız var ama esnaf olarak dayanacak gücümüz kalmadı. Esnafın dayanacak gücü yok artık. Bir ay içerisinde açılması lazım çünkü vergiler işliyor ödemeler var, çalışanların ödemeleri var zorlanıyoruz. Yaza kadar bir açılma söz konusu olmazsa gıda sektörü olarak biz zor da olsa bir şekilde ayakta durabiliriz ama diğer esnaf arkadaşların işi zor. Bizim de bir gücümüz var, bir yere kadar, ondan sonra kaldıramayız. Gıda insanların temel ihtiyacı deyip biz de kendimizi avutuyoruz ama hepimizin işi zor.” Dedi.

Açelya Çiçekçilik işletmecisi Eniz Ünal; “Pandemi sürecinden esnaf kardeşlerimiz, abilerimiz, hepimiz etkilendik. Çiçekçilik sektöründe de %70-%80 kayıp yaşadık. 3 ay kapalı kaldık, yaz sezonunda düğün, nikâh, organizasyon işi yapamadık. 1,5 aylık bir süre tanıdılar, baya bir kaybımız oldu. Önümüzdeki sezonun daha iyi olacağını düşünüyorum. Biz resmi anlamda kapanmadık kendi isteğimizle kapattığımız için kira yardımından faydalanamadık. Sokakta insan olmayınca yaktığımız elektriğe, suya faydası olmuyor. Bu sürede online çalıştık. Yine 1-2 siparişimiz oldu. Zor bir süreçten geçiyoruz Allah hepimizin yardımcısı olsun.” dedi.

Emre Ekmek Fırını işletmecisi Emine Bal; “Lokantaların, yurtların kapanması öğrencilerin burada olmaması bizim de satışımızı etkiledi. Market ve Bakkallar kaldı. Bizim de satışımızda % 40 civarında bir düşüş oldu. Zamlar bizi zorladı. Ekmeğin fiyatı sabit, ama kağıt, poşet, un zamlı. Ekmek kâğıda sarılıyor, tek tek poşetleniyor. Zamlar sıkıntı yaşatıyor bize. Şu anda insanların durumu kötüye gidiyor, alım gücü düştü ona da üzülüyorum, esnafın durumuna da üzülüyorum. Gelirimiz sabit zamlarla maliyetimiz arttı, bizi de bu zorluyor.” dedi.

Model Terzi işletmecisi Aydın Gençer;  “Pandemiyle % 90 civarında düşüş yaşadık. Hafta sonu mağazalar kapandı, bize mağazalardan tadilat işi geliyor, biz de tadilat yapıyorduk. Düğün olmaması abiye, damatlık tadilatında düşüşe sebep oldu. Düğün olmayınca, restorana gitmeyince insanlar elbise de alınmıyor, bu da tüm esnafı etkiliyor.” dedi.

Bystil Erkek Kuaförü işletmecisi Selçuk Kaya; “Uzun bir süreçten bahsediyoruz, pandemi sadece Çanakkale’yi Türkiye’yi değil, dünyayı etkiledi. Devletimiz sağ olsun, bize her anlamda yardım etmeye çalışıyor, elinden geldiği kadar. İlk başta 70 gün kapalı kaldık, devletimiz İŞKUR üzerinden bize maaş verdi. Sonra biz açıldık, işlerimizde % 50 ye yakın bir düşüş oldu. Fakat son bir aydır %20 civarında bir artış ile %70’e yükseldi işlerimiz. Git gide düzeliyor. Martın sonunda devletimiz tamamen açarsa, işlerimizi %100 civarına getiririz. Zorluk çekiyoruz ama herkes çekiyor, sadece bizi etkilemedi bu virüs. İyi yoldayız, inşallah en kısa zamanda hastalığı atlatacağız, yolumuza bakacağız.” dedi.

Nabi Konfeksiyon işletmecisi Nabi Gök; “Pandemi sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı etkiledi. Sağlık personelimize, bizi koruyan devletimize sonsuz teşekkür ediyorum. Küçük esnaf çok büyük zarar etti. Esnafın da yapacak bir şeyi kalmadı. Konfeksiyon olarak, en az 40 bin talebe şu an yok, bunlar çalışmayan fabrika gibi, düğünler iptal oldu, mezuniyetler bitti, okullara kıyafet satıyorduk okullar bitti. 65 yaş üzeri evde kalıyor onların çıkmaması, işleri çok etkiledi. Neredeyse yarı yarıya düşüş yaşadık ama önceliğimiz sağlık, daha kötü olabilirdi bugün burada olamayabilirdik. Esnaf olarak önceliğimiz ise borçlarımızı ödemek. Ben 53 senedir çarşıda bu işi yapıyorum ilk kez böyle bir şey görüyorum. Allah beterinden saklasın biz hafta sonu da dükkân açıyorduk, bu Ocak ayında 12 gün kapalı kaldık. 12 gün demek ayın yarısı. Büyük konfeksiyon firmaları haricinde hiç kimse üretim yapmadı. Siparişle üretim yaptılar, siparişte de önden ödeme alıyorlar, biz o parayı satmadan nasıl bulacağız? Ama Çanakkale halkı çok duyarlı, maske mesafe kuralına çok özen gösteriyorlar. Allah bugünlerimizi aratmasın.” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech