Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ekonomi

Yaşam Hakkımdan Vazgeçeceğim!

İlaç alacak maddi gücü kalmayan Kanser hastası Fettah Acar, yetkililere seslendi:

Yaşam Hakkımdan

Vazgeçeceğim!

Hasta olduğumuzda ilk verilen tavsiye; moralimizi yüksek tutmamız, kendimizden başka hiçbir şeyi düşünmememizdir. Ancak kanser hastaları için durum pek de böyle olmuyor. Tanı konduğu, tedavi başladığı andan itibaren hastanın kendinden başka her şeyi düşünmesi gerekiyor. İlaçları devlet tarafından karşılanmayan çaresiz hastalar, moral bozukluğunun yanı sıra ilaca ulaşabilmek için de tüm maddi imkanlarını zorluyor. Kimi çocuklarının geleceğini harcamak pahasına elindekini avucundakini satıyor kimi ise aldığı ve ödeyemediği borçlar yüzünden insan içine çıkamaz hale geliyor.

Çanakkale’nin merkez köylerinden birinde yaşayan Fettah Acar (50) da iki yıldır Küçük Hücreli Akciğer Kanseri hastalığı ile savaşan, o çaresiz hastalardan biri… Tedavisi için gereken akıllı ilacı daha fazla karşılayamayacağı için göz göre göre ölüme yürüyor. Bir dozu 15 bin TL’den fazla olan ilacı için kurumlara başvuran iki çocuk babası Acar, onay gelmezse anayasal hakkı olan “Yaşam hakkı”ndan vazgeçeceğini söylüyor.

İlk kanser tanısı 25 Eylül 2019 tarihinde konulan Fettah Acar (50) için o günden beri ışın tedavisi gibi pek çok tedavi uygulandı. Uzun süredir de akıllı ilaç diye bilinen bir kutusunun satış fiyatı 15 bin 268,52 TL olan TECENTRİQ infüzyonluk çözeltiden kullanan Acar, elindeki avucundakini satıp aldığı borçlarla bugüne kadar 22 kez ilacı temin edebilmiş. 21 günde bir doz alması gereken Acar, artık maddi imkanlarını tükettiği için ilacını devletin karşılaması için hem Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na hem de Sosyal Sigortalar Kurumu’na başvuruda bulunmuş. İlk başvurusu reddedilen Acar, ikinci başvurusunun kabul edilmesi için hem yetkilere hem de Çanakkaleli siyasilere sesleniyor.

“BİR HASTA OLDUK İNSAN İÇİNE ÇIKAMADIK”

Maddi imkansızlıklarla bir oğul bir kız iki çocuk okutmaya çalışan Acar, “Bu güne kadar kendi imkanlarımla, her şeyimi satarak 22 doz aldım. Sonrasında çokça borçlandım. 3-5 tane olsa borç harç karşılarım ama çocukların rızkından yemeye başladık artık. Eczanelere, komşulara her yere borç yaptık. Bir hasta olduk insan içine çıkamadık. Bu hastalıkta söylenen; psikolojiniz, moraliniz iyi olsun ama maddiyatı düşünmekten tam tersi psikolojimiz bozuldu.

Dördüncü evrede hastalığım ama ilacı aldıkça düşük de olsa gerileme oluyor. Vücudun başka bir yerine bulaş yapmıyor. Doktorum iyi bir ilerleme kaydettiğimizi söyledi. Maliyeti çok yüksek olduğu için artık daha fazla alamayacağım.” diye konuştu.

“ÜCRETSİZ İLAÇ İÇİN KURUMDAN ONAY BEKLİYORUZ”

Başvurusunun bu kez onaylanmasını umutla bekleyen Fettah Acar, “Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından onaylanırsa ilacı ücretsiz temin edebileceğiz. Kurumun -bu hasta, bu ilacı kullanabilir- demesi gerekiyor. Şu an sadece onu bekliyoruz. Daha önce başvurup onay alanlar olmuş, onları duyunca yeniden başvurduk biz de umutla bekliyoruz.

“EN LAZIM OLDUĞU ANDA DEVLET YANIMDA DEĞİL”

“Ben bu devlete 25 yıl prim yatırdım. Ne dediyse yaptık, ne görev verdi

lerse yerine getirdik. -Askere git- dedi gittik, -iş açarsan vergi ver- dedi ikiletmedik ödedik. Şimdi bana en çok lazım olduğu zaman yanımda değil. Bu ilaç bana yarıyorsa bunu ödemesi lazım yoksa ağrı kesiciyi antibiyotiği ödemiş, umrumda mı?”

“GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜRECEĞİM KENDİMİ”

“İlacı kestiğimiz gibi 3 ay demez her yere yayılır. Dışım dirençli görünüyor ama içim kan ağlıyor.

Başvurumuz kabul olmaz ve bundan sonra bu ilacı ücretsiz alamazsam yapabileceğim hiçbir şey kalmadı. İlacı keseceğim, yaşam hakkımdan vazgeçeceğim. Göz göre göre öldüreceğim kendimi…” diyerek tepkisini dile getirdi.

ÇANAKKALE MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ

Hastalandığından beri çalışamadığı için maddi olarak durumu gün be gün kötüleşen Acar, kanser hastalarının bu durumuna bir çözüm olması için yetkilerin yanı sıra Çanakkale Milletvekillerine seslendi: “İnsanların derdi var dinleyen yok. Milletvekillerimize de sesleniyorum. Kanser hastalarının bu sorununa bir an önce çözüm bulun. Sadece seçim zamanı görmeyin bizi… Derdimize deva olun artık!”

Eylem Gözeldere

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech