Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hasta sayısında yüzde 80 azalma var”

“Aşıda yan etki görülmedi”

“Aşıda yan etki görülmedi”

Koronavirüs sürecinde, yaklaşık 1 yıldır salgınla mücadele etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde aşılamalar başladı ve sağlık personellerinin yarısı aşılandı. Vatandaşın kafasında, aşının güvenli mi yoksa güvensiz mi olduğu soruları yer kaplıyor. Ayrıca vatandaşlar aşılama sonrası yan etki görülüp, görülmediğini merak ediyor. Bu soruları Prof. Dr. Alper Şener’e sorduk. Şener, gazetemize yaptığı açıklamada, “Çanakkale’de hasta sayısında yüzde 80 azalma var. Aşının herhangi bir olumsuz etkisini görmedik” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşıyla ilgili merak edilen konulara değindi. Prof. Dr. Şener, ayrıca Çanakkale’deki koronavirüs durumu ile ilgili de değerlendirme yaptı.

“Sağlık personellerinin yarısına biz aşılama yaptık”

Prof. Dr. Alper Şener, “Çanakkale’de biz kendi hastanemizde, sağlık personellerinin yarısına biz aşılama yaptık. Önümüzde daha bir haftalık bir periyot var. Hafta sonu dahil olmak üzere, sabah 8.00, akşam 00.00 arasında aşılama devam ediyor.

“2 personelimizde tansiyon düşüklüğü oldu, sonra kendilerini toparladılar”

Aşının herhangi bir olumsuz etkisi olmadı. Aşı yapılırken ve sonrasında bir yan etki gözlemlemedik. Aşı olan sağlık personelleri arasında 2 personelimizde, kendini kötü hissetme, tansiyon düşüklüğü oldu. Onlarda kendilerini toparladılar. Beklendiği gibi, komple teorileri gibi herhangi bir olumsuzluk gözlemedik.

“Bu salgının bitmesi için maske-mesafe-hijyen yetmiyor”

Aşı konusu artık, kişisel tavsiye noktasını geçti. Dünya aşılamayı tavsiye ediyor. Bu salgının bitmesi için maske, mesafe, hijyen tek başına yetmiyor. Salgının önlenmesi için toplumun en az yüzde 60’ının bu virüsle karşılaşıp, antikor geliştirmesi lazım. Aşılamazsanız, bunu zamana yayarsanız, 5 yıldan daha uzun süreceği söyleniyor.

“Çin aşıyı yapmadı demek tamamen yalandır”

Aşılar ile ilgili o daha güvenli bu daha güvenli söylemleri şehir efsanesidir. Çin aşıyı yapmadı demek tamamen yalandır. Her gün takiplerini yapıyoruz. Çin bugün dünyada ABD’den sonra en çok aşıyı yapan ülkedir. Kendi ülkesine yapmaz olurlar mı?

“Kapatmaların, salgını engelleyemediğini gördük”

Aşı işi artık ticari bir yarışa dönüştü. Sonuç olarak ne olursa olsun, aşıların koruyucu etkisini biz birkaç yıl sonra anlayacağız. Ekonomi perişan. Kapatmaların, salgını engelleyemediğini görmüş oldu. Türkiye’de neredeyse bir yıldır kriz ortamı var. Bunu aşmanın başka bir yolu yok. Aşı olmam, maske takmam, mesafeye uymam böyle bir mantık kabul edilemez.

“Çanakkale’de hasta sayısında yüzde 80 azalma var”

Çanakkale’de hasta sayısı ciddi anlamda azaldı. Yüzde 80 azalma var diyebilirim. Yaz döneminden daha iyiyiz diyebilirim. Bunu önlemenin yolu aşı ve aşıyı yaygınlaştırmadan geçer. Olmak zorunlu değil. İsteyen olabilir, istemeyen olmayabilir” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech