Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kalıcı çözüm bulmasını bekliyoruz”

Sosyal Politikalardan Sorumlu Ak

Sosyal Politikalardan Sorumlu Ak Parti Çanakkale İl Başkan Yardımcısı Şükrü Değer Erken, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası sebebiyle bir basın açıklaması yaparak “7- 14 Ocak beyaz baston görme engelliler haftasını ülkemizde ve tüm dünyada toplumsal farkındalığın artırılmasına vesile olması temennisi ile tebrik ediyoruz.” dedi.

Erken açıklamasına şu şekilde devam etti; “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi, ülkemizin de imzalamış olduğu milletlerarası sözleşme olan, engellilerin haklarına ilişkin sözleşme hükümleri ile engellilerin güvenliği ve özgürlüğünün koruma altına alındığı taahhüt edilmiştir. Nitekim engelli olsun yahut hiç olmasın bireylerin yalnız başına özgürce dolaşabilmeleri kısıtlanamaz bir insan hakkıdır. Yine, yukarıda sayılan kanun ve sözleşmelerde belirtildiği üzere engellilerin toplum yaşamına eşit ve erişebilir şekilde katılımının sağlanması devletlerin, dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşlarının yükümlülüğündedir. Engellilerin toplum yaşamına katılımının önündeki en büyük fiziksel engel erişilebilir şekilde düzenlenmemiş kaldırımlar, caddeler ve meydanlardır.

Çanakkale şehir merkezinin belirli bölgelerinde, Esenler Mahallesinin ve İnönü Caddesinin bir kısmı, Stadyum Caddesi, Piri Reis Caddesi, Sarraflar Sokağı, Saat Kulesi ve çevresi, Fetvane Sokak, Yalı Caddesi, Donanma ile Şakir’in Yeri işletmeleri bölgesi, Kayserili Ahmet Paşa Caddesi ve kordon bölgesinde yapılan incelemelerde görme engelliler için erişimi zorlaştıran birçok unsuru barındırdığı tespit edilmiştir. Tespit edilen başlıca engeller; kaldırımdaki ağaçlar, levhalar, direkler, trafolar kaldırım kenarlarındaki taş veya metal trafik dubaları, kaldırıma park etmiş araçlar, kaldırımı işgal eden dükkan araç gereçleri ve kordon boyunda denize düşme riskini önleyecek herhangi bir koruma veya uyarıcı bulunmamasıdır.

“Görme engelli bireylerin sorunlarına kalıcı çözüm bulmasını bekliyoruz”

Kaldırımı işgal eden araçlar ve dükkan araç gereçleri ile ilgili temel sorun denetim yetersizliğidir. Ağaçlar konusundaki sorunlar ise kaldırımı kaplamış ağaç dallarının düzenli ve doğru budanmaması ve yamuk ağaçların etrafının uyarıcılarla çevrilmemiş olmasıdır. Yamuk ağaçların ve ağaç dallarının altından geçerken, görme engelliler başlarını ve üst bedenlerini ağaca çarpmaktadırlar. Bu sebepten ötürü Çanakkale sokaklarında çok yaygın olarak bulunan kaldırımdaki ağaçların oluşturduğu sorunlara ilişkin mutlak çözümler üretilmelidir. Zira baştan alınan darbeler hayati risk taşıyabilmektedir. Bu darbelere görme engelliler Çanakkale sokaklarında çok sık maruz kalmaktadır.

Kaldırıma dikilmiş direklerde görme engelliler açısından dikkatsizlik anlarında sıkıntı oluşturabilmektedir. Kaldırım kenarlarındaki beton ve demir dubalar da görme engellilerin bacaklarına zarar vermektedir. Dubaların birbirine çok yakın olması ve sayılarının çok olması bastonla fark edilmelerini zorlaştırmaktadır. Kaldırımların darlığı da önünde bulundurulduğunda bu dubalara çarpmaktan görme engellilerin kaçınması mümkün olmamaktadır. Nitekim görme engellilerin günlük seyahatlerinde bacaklarını bu dubalara çarpması ve bacaklarındaki yaralar hayatlarının bir rutini haline gelmiştir. Erişilebilirlik açısından düşünüldüğünde bu dubaların kaldırılması yahut plastik dubalarla değiştirilmesi veya etraflarının yumuşak ve görme engellilerinin bedenlerine zarar vermeyecek malzemeyle kaplanması uygun olacaktır.

Kordon boyunda denize düşme riskini önleyici herhangi bir tedbir bulunmaması sadece görme engelliler açısından değil, çocuklar ve yaşlılar açısından da risk teşkil etmektedir. Altı Nokta Körler Derneği’nin üyelerinden üçü kordon boyunda denize düşmek suretiyle maddi, manevi ve fiziksel zarara uğramışlardır. Denize düşen bu üç üyenin hafif yaralanmalarla olayı atlatması tamamen şanstır. Çanakkale’deki görme engelli bireylerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’a seslenerek artık görme engelli bireylerin sorunlarına kalıcı çözüm bulmasını bekliyoruz.

Haber Merkezi

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech