Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turizmci Hanifi Araz: “Sanırım krizden yalnız çıkacağız”

Pandeminin başından, içinde bulunduğumuz

Pandeminin başından, içinde bulunduğumuz güne kadar 10 ay geçti. 10 aylık süreçte turizm sektörü, hiç görmediği kadar derin bir kriz ile karşılaştı. Sektörün hacmi küçüldü, çalışanlar işsiz kaldı. Türkiye turizmi, ciddi bir şekilde yara aldı. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren ve süreci değerlendiren, Hassle Free Seyahat Acentası sahibi – Turizmci Hanifi Araz, “Sayıları 10 bini geçen seyahat acentelerine maalesef en ufak bir destek çıkmadı. Sanırım bu krizden yalnız çıkacağız” siteminde bulundu.

Türkiye’de turizm ciddi bir şekilde yara alırken, oteller, çalışanlar, seyahat acenteleri, tur şirketleri ayakta kalmak için insanüstü bir gayret göstermeye başladılar. Sektörün iş hacmi 10 aylık pandemi sürecinde daralırken, açıklanan destek paketlerinde, seyahat acentelerinin olmadığı gözlendi. Konuyla ilgili Hassle Free Seyahat Acentası sahibi, turizmci Hanifi Araz, değerlendirmelerde bulundu.

“Dünya tam anlamıyla felaket yaşıyor”

Hassle Free Seyahat Acentası sahibi – Turizmci Hanifi Araz, “Bildiğiniz gibi tüm dünya 10 aydan fazla süredir COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor. Şu ana kadar 1 milyon 250 bin den fazla insan yaşamını yitirdi. Ülkemizde açıklanan resmi rakamlara göre vefat sayısı on yedi bini aştı. Her gün yüzlerce insan yaşamını yitirmeye devam ediyor. Dünya tam anlamıyla felaket yaşıyor.

“İşsizlik ciddi boyutlara tırmandı”

Tüm dünya ülkeleri bu süreci atlatmaları için vatandaşlarına destek üstüne destek paketleri açıklıyor. Ülkemizde de zaman zaman destek adı altında paketler açıklandı. Ülkemizdeki hasta ve vefat sayılarının hızla yükselmesi, hastane yoğun bakımlarının doluluk seviyesinin tehlike sinyalleri vermesinin ardından ülkemizde ki önlemler de yeniden sıkılaştırıldı. Önlemlere paralel olarak işsizlik ciddi boyutlara tırmandı. Esnaf, tüccar, sağlık çalışanları gerçekten çok zor durumda kaldı.

“Devletin vatandaşına yardım eli uzatmasından başka çare kalmadı”

Bu koşullarda devletin vatandaşlarına yardım elini uzatmasından başka çare kalmadı. Ve nihayet dün Cumhurbaşkanlığı başkanlığında kabine toplantısı gerçekleştirildi. Umutla açıklanacak destekleri beklemeye başladık.

“Seyahat acentalarına maalesef en ufak bir destek çıkmadı”

Sonuçta beklenen açıklama geldi. Yıllardır ülkemiz tanıtımında mucizeler yaratan, tüm dünyayı dolaşarak ürünlerini pazarlayan ve ülkemizin ödemeler dengesine büyük katkıda bulunan sayıları 10 bini geçen Seyahat Acentasına maalesef en ufak bir destek çıkmadı. Diğer turizm kalemlerinde KDV indirimi yapılmışken Seyahat Acentalarına bu bile çok görüldü.

“TÜRSAB sessiz”

Salgından önce zaten krizde olan, 2015 yılı sonundan itibaren ülkemizde gerçekleşen 10’dan fazla bombalı terör eyleminden, 15 Temmuz alçak darbe girişiminden çok büyük zararlar gören seyahat acentaları yine yalnız kaldı. Tüm bu olumsuzluklara karşın üyelerine sahip çıkması gereken TÜRSAB sessiz. Kendisi meslektaşımız olan Kültür ve Turizm Bakanı ilgisiz.

Sanırım bu krizden de yalnız başımıza çıkacağız gibi görünüyor. Bu kriz diğer krizlere benzememesine karşın enseyi karartmamak gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız dün yaptığı açıklamasında bir kaç yıla kadar ülkemizin uzay yarışında çok önemli başarılar elde edeceğini açıkladı. Ben şahsen bu müjdeli haber neticesinde uzay turu programlarına başlayarak ön rezervasyon taleplerini toplamak düşüncesindeyim. Bu programda ki hedef kitlemi basit usülde vergilendirilmiş kesim olarak belirledim. Neticede önümüzdeki günlerde parasal güç onlarda olacak gibi görünüyor.

Başarabilirsem uzay programlarına Sayın Bakanımızın da ortak olmasını çok istiyorum. Bu kriz ortamında televizyonlarda sektörle ilgili sadece Sayın Bakanımızın şirket reklamlarının dönmekte olduğunu göz önünde bulundurursak bu birliktelik ürün tanıtımında büyük kolaylık sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech