Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yağmur umut oldu

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant’a son 4 gündür aralıklı biçimde devam eden yağmurun tarıma ve baraj doluluk oranlarına ne gibi etkisi olacağını sorduk. Çok kurak bir mevsimin ardından gelen bu yağışların bir umut olduğuyla ilgili cevaplar aldık. Öte yandan iki başkan da, bu yağışın henüz barajlara bir faydası olmayacağını ama bu şekilde devam ederse baraj doluluk oranında da artış olacağını söyledi.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; “Çanakkale’de 4 gündür aralıklı yağış sürüyor. Yağmurun 1 damlasının bile ekili dikili ürüne faydası var. 2 saatte sağanak şeklinde inse bir faydası olmaz aksine sel olur zararı dokunurdu.  4 gündür yağan yağmur üretici için ideal. Üreticinin istediği ve beklediği faydalı yağış biçimi.

Bu yağışı üreticiler iki, iki buçuk aydır bekliyordu. Kuraklık yüzünden ekimler gecikti, ekilen ürünler yetişmedi. Yağmur sona erdikten sonra 5-6 gün yağışsız geçecek. Bu günler üretici açısından çok önemli. Tohum toprakla yağışsız geçen bu günlerde buluşacak.

Atikhisar Barajı’nda su miktarındaki azalma nedeniyle alınan tedbir kararlarını olumlu buluyorum. Ancak geç kalınmış tedbirler. Sorun yaşayınca, zora düşünce değil, hayat biçimi olarak bu tutumu sürdürmemiz gerekiyor. Alınan kararlar hiç kalkmaması gereken kararlar. Aksine su israfının önüne geçilmesi için arttırılmalı.

Tüm barajlar alarm veriyor. Bu yağışın barajlara henüz faydası yok, toprak çok açtı. Ancak bundan sonraki yağışlar barajların doluluk oranına etki edebilir. Tabiat Ana bize mesaj veriyor. Suyu hor kullanmamalıyız. İsrafın önüne geçmeliyiz.

Su israfının önüne geçmek için önce devlet adım atmalı. Devlet adım attıktan sonra ben üreticinin de üzerine düşeni yapacağına inanıyorum. Devlet, tarımda kullanılan suyun, taşıma kanallarını sağlamlaştırmalı, üretici de klasik sulama yönteminden kurtulup, modern sulama sistemlerine geçmeli.” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant ise; “Çok kurak bir yıl geçirdik. Ormandaki ağaçlar bile kurudu. Zeytinde verim düştü ki zeytin ağacı kuraklığa çok dayanıklıdır. Bu yağışlar ancak toprağın ıslanmasına fayda sağladı. Kupkuru olan torak doygunluğa doğru gidiyor. Bu yağmur bir umut oldu.  Bazı yerlere az, bazı yerlere çok ama bir şekilde yağış devam ediyor. Derelerde yavaş yavaş doluluk etkisi var. Sadece akış başladı ve bu yağışın barajlara henüz bir faydası yok. Barajlara faydasının olabilmesi için yağışın devam etmesi gerekiyor.

Yağışların uzun yıllar ortalaması dikkate alındığında, Ekim-Kasım ayları ortalaması uzun yıllar ortalamasının yüzde 60’ı dolaylarında. Yani yüzde 40’lık azalma söz konusu. Yaz mevsiminin de kurak geçtiğini hesaba katarsak, bu çok ciddi bir kuraklık anlamına geliyor. Aralık ayına bakacak olursak, mevcut gün sayısında, yani hemen hemen 10-12 günlük bir değerlendirme yapabiliyoruz. Yağışlar diğer yıllar ortalamasında seyrediyor. Yani son yağışlar Aralık ayını kurtarmış gibi görünüyor.” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech