Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tunahan Ünsal

Kısıtlamalar etkili oldu mu?

Geçtiğimiz günlerde, yeni koronavirüs tedbirleri açıklandı. Herkes “Kısıtlama geldi mi? Dükkanlar kapanacak mı? Sokağa çıkabilecek miyiz?” sorularının cevaplarını aldı. Hafta içleri akşamları ve hafta sonları sokağa çıkmak kısıtlandı. Vatandaşlar markete, kasaba, fırına, kuruyemişçiye, giderek ya da markete gidiyorum diyerek, sokaklarda yürüyüş yaparak, kısıtlamayı geride bıraktılar.

Telefonlar gelmeye başladı. Yahu, sokağa çıkamadık. Evlerde vakit geçirdik. Akşamları da eve geliyoruz, dışarıda duramıyoruz. “Vakalarda bir azalma oldu mu?” sorusunu yönelttiler.

Arayacağım iki kişi vardı. Onları aradım. Sağlıklı bilgi alabildiğimiz, basın olarak soru sorduğumuzda, faydalı bilgileri bizimle paylaşan Prof. Dr. Alper Şener ve Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy hemen telefonumu açtılar. Bilgilendirmelerde bulundular.

Prof. Dr. Alper Şener Hoca, vakalarda bir azalma olmadı derken, dikkat çekici bir cümle söyledi.  Sokağa çıkma yasağı Avrupa’da, yurt dışında etkili olabilir ama Türk insanı için herhangi bir etkisi olmuyor dedi. Başta şaşırdım, sonra anlatmaya devam etti. “Tunahan, Çanakkale’de vakalar en çok toplu ulaşımda ve ev ziyaretlerinde yayılıyor. Sokağa çıkma kısıtlamasında, Çanakkaleliler, hafta sonlarını eş-dost-akrabaları ile evde geçirdiler. Bu şartlar altında sokağa çıkma yasağı var ama virüs yayılmaya devam ediyor” dedi.

Hangi akla hizmet, ben bir misafirliğe gideyim. Evde canım sıkılır, sokağa dostlarımla çıkmayayım. Evde hep beraber kısıtlanalım der, hiçbir anlamı ve bilimsel, mantıklı açıklaması yok.

Daha sonrasında, Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy ile görüştük. Güleda Erensoy ise, “Alınan tedbirler vaka sayılarını düşürmeye yardımcı olmuyor. Göstermelik, tedbirlerle salgın kontrol altına alınamaz. Bizim tam anlamıyla bir kapanmaya ihtiyacımız var” dedi.

Düşün düşün işin içinden çıkamazsın. Kapanan dükkanlar, işsiz kalan insanlar, işsizlik sigorta fonları kendilerine kısa çalışma ödeneği olarak geri verilen çalışanlar, ücretsiz izine çıkartılanlar, asgari ücretle hastanelerde virüsle mücadele eden insanlar, yakınlarını, sevdiklerini koronavirüs yüzünden toprağa gömenler bir tarafta…

Maske takmamak için direnen, ev ziyaretlerine giden, koronavirüs bize bulaşmaz diyen, koronavirüs ABD’nin bir oyunu, Türkiye’de salgın yok diyen kesim diğer tarafta…

Çanakkale’de vaka olmayan sokak, vaka olmayan cadde kalmadı, kordon boyundaki heykele dahi maske taktılar, heykel bize lazım, aman Allah maazallah dediler. Biz vatandaşa hala maske taktırabilmek için takla atıyoruz.

Kısıtlamaların etkili olmadığı, gözler önüne serilirken ve konunun uzmanları tarafından dile getirilirken, onca dükkan kapandı, o insanlar hala evlerinde ödeyecekleri kirayı düşüne düşüne bomboş duvarlara bakmaya devam ediyorlar.

Yazık!

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech