Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Esnafımız devletimizden destek bekliyor”

“İş hacmi yüzde 70

“İş hacmi yüzde 70 düştü!

Pandemi sürecinde, Mart ayında kapanan işletmelerin kepenkleri ortalama 75 gün kapalı kalmıştı. O süreçten sonra, normalleşmeye gidildi ve işletmeler tekrar açıldı ama, kapalı olan günlerde çekilen kredilerin borçları ile… 20 Kasım’da işletmeler tekrar kapandı ve büyük olan sıkıntı daha da derinleşti. Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan geçtiğimiz günlerde önemli açıklamalarda bulundu ve esnafların beklentilerini sıraladı. Özcan, “Esnafımız devletimizden destek bekliyor. İş hacmi yüzde 70 düştü. Krediler 1 yıl ertelenmelidir” ifadelerinde bulundu.

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, esnafların yaşadığı sorunları gündeme getirdi ve esnafların beklentilerini tek tek sıraladı.

“Esnafımız devletimizden destek bekliyor”

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, “Kendi sermayesi ile iş yeri açan, istihdam sağlayan vergisini, sosyal güvenlik primini, kirasını, elektrik, doğalgaz, su, kredi, işçi ücretlerini, kendi kazandığı gelirle ödeyen ve ailesini geçindiren bayramını, hafta sonu tatilinden bile feragat ederek iş yerinde duran esnafımız devletimizden destek bekliyor. Dokuz aydır yaşadığımız PANDEMİ sürecinin başında Mart ayında başlayan ve Haziran ayında normalleşme sürecine girene kadar 75 gün iş yerlerimiz kapandı, kısıtlamalara gidildi.

“İş hacmi yüzde 60-70 oranında düştü”

Devletimiz tarafından bu süreçte, esnaflarımızın vergi ,sosyal güvenlik, elektrik, doğalgaz, esnaf kredileri kamu kurumlarına ait iş yeri kiralarında üçer aylık öteleme yapıldı.Halk Bankası esnaf kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla 25 bin TL, altı ay ödemesiz kredi teşviği verildi.  İş yerlerinde çalışanlarımız için kısa çalışma ödeneği uygulandı. Bazı mesleklerde K.D.V indirimi yapıldı. Kamusal alacakların yapılandırılması ile ilgili kanun yürürlüğe girdi. (Vergi,Sosyal Güvenlik, idari cezalar, harçlar vb. Gecikme faizi düzenlemesi ve taksitlendirme) İş yerlerimizde, COVID-19 virüsü salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalarla iş hacmi yüzde 60 – yüzde 70 oranında düştü.

“20 Kasım itibariyle tekrar başa döndük”

Sağlığımızla ve ekonomimizle ilgili düzelme beklerken, ülkemizde artan vaka sayıları, bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda 20 Kasım günü itibarıyla tekrar bir çok meslek dalında yıl sonuna kadar iş yerlerimiz kapandı ve kısıtlamalar getirildi. Tekrar başa döndük. Şu an itibari ile ek tedbirlerin geleceği yetkililerce kamuoyuna iletilmektedir. Pandemi sürecinde yapılan kısıtlamalardan kahvehane, kıraathane, çay bahçeleri, kafe, kafeteryalar, lokaller, internet kafeler, taşıma, okul servisleri, yolcu minibüsleri, düğün salonları, restoran, lokanta, pastane , pazarcı,berber,kuaför,güzellik salonları vb. hizmet sektörleri en çok etkilenen kesim olmuştur.

Esnaf ve sanatkarlarımız için tüm birimlere ilettiğimiz taleplerimiz;

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi; Faaliyetleri durdurulan ve sınırlandırılan esnaflarımıza, faaliyetleri durduğu süre içerisinde kira, elektrik, doğalgaz, su, personel giderlerini, karşılayabilmeleri için aylık olarak karşılıksız nakit desteği verilmelidir. Esnaf ve sanatkarlarımızın Pandemi süreci döneminde ötelenen ve ödeme süresi gelen Vergi/SSK/BAĞ-KUR/Elektrik/Doğalgaz ödemeleri, Pandemi süreci bitinceye kadar en az 2021 yılı sonuna kadar alınmamalı. Kapalı olduğu sürelerin bedelleri borçlarından muaf tutulmalıdır.

“Geri dönüşsüz hibe desteği verilmelidir”

Taşıma sektöründe öğrenci taşımacılığı yapan servisçi esnaflarımıza okulların kapalı olduğu sürelerde, Vergi, SSK, Bağ-kur, araç sigortaları, muayene ücretlerinden muaf tutulup, akaryakıt desteği verilmelidir.  Yine ilçelerden merkeze,ilçeler arasında,köylerden merkez ve ilçelere yolcu taşımacılığı yapan ve aylardır,koltuk sınırlamasına tabi, minibüs, otobüs işletmecilerimizin, Ulaştırma Bakanlığından, Belediyelerden aldıkları belge ücretleri 2021 yılı sonuna kadar ertelenmeli, bu kesime vergisiz akaryakıt desteği verilmelidir. Kahvehane, kıraathane, internet kafe, lokanta, restoran, düğün salonları, pastane, kafe, okul kantinleri, kamu kurumlarındaki kantinler, pansiyonlar, öğrenci yurtları başta olmak üzere, iş yeri kapanışlarından, kısıtlamalardan, sokağa çıkma yasaklarından en çok etkilenen işletmeler başta olmak üzere , zorunlu giderlerini karşılayabilecek, ayakta durabilmelerini sağlamak amacıyla, geri dönüşsüz hibe nakit desteği verilmelidir.

“Bankalardan alınan krediler en az 1 yıl ertelenmelidir”

Borcunu borçla kapatmak zorunda kalan Halk Bankası, Esnaf kredi kefalet Kooperatifleri aracılığıyla, esnaflarımıza kullandırılan ve ödeme süreleri geçen ay itibari ile başlayan kredi ödemeleri, en az bir yıl ertelenmelidir. Halk Bankası , Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası aracılığıyla yıllık ciro durumuna göre işyerlerinin zorunlu giderlerini karşılayabilmeleri amacıyla bir yıl ödemesiz olarak uygulamaya giren, ( ciroya göre 50-100 bin) şuan itibarıyla finansmanı biten MİKRO işletme kredilerinin, acilen finansman sorunu çözülmelidir. Kamu kurumlarında kiracı olan işyerlerimizden, kapalı olduğu süreler için kira alınmamalıdır. Mart- Nisan- Mayıs ayları için yapılan bu uygulamanın, bu sürede de devam ettirilmesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü!ne ait yerlerde kiracı olan esnaflarımız için de, hem geriye dönük tarihlerde kapalı oldukları süreler içinde ve yeni yapılan kısıtlamalar da kapalı oldukları sürelerde, kira alınmamalıdır. Kamu kurumları ve belediye yerlerindeki kiracı işletmelerimiz gibi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait yerlerdeki kiracı esnaflarımız için de, bu uygulama acilen hayata geçirilmelidir” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech