Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

KIPRIS OTOSU

Nereden çıktı bu şimdi Günsel B9 marka otomobil elektriklisi.? Tamda bizim TOGG otosu pişerken .

Kimdir Günsel  B9 ? Günsel  B9 10 yıldır Kıprıs Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günselin  babası  Dr. Suat Günselin kurduğu hayali . İş böyle olunca ortaya üniversite de bilim ışığı altında üretim aşamasına gelmiş .Üniversitenin içinde 10 yıl boyunca yaklaşık 10 bin 963 adet  parçayı 1,2 milyon saat harcayarak bir araya getiren Türk mühendis, tasarımcı ve bilim adamını kutlamak lazım .Kıskanç almanlar bu arabaya ne kadar katkı sağladı bilmiyorum ama araç % 19 oranında yerli malı . Tabi ki bu geçici bir durum. Bizim Togg ne alemde acaba kesin kıskanmıştır.

Otomobil geçenlerde tanıtıldı fakat tanıtım toplantısına 3000 kişi davet edilmiş bizim gillerden kimse yok. Niye ki gitmemişler anlayamadım . 3000 kişi otomobili çok beğenmiş.Tanıtımı Günsel ailesinden Prof Dr İrfan Suat Günsel üstlenmiş. Neden Kıprıs Cumhuru tanıtımını yapmamış .Ayıp etmiş . Otomobil  yüzde 100 elektrikli bir otomobil. Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebiliyor., toplamda  Aracın motoru 140 kW gücünde. Saate 100 km hıza 8 saniyede ulaşabilen Günsel B9’un hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırılmış. Günsel B9’un bataryası yüksek hızlı şarjla sadece 20 dakikada doldurulabiliyor. Standart şarj kullanılması durumunda ise bu süre 7 saat.

Ne diyelim hayırlı olsun Dr. İrfan Günselin hayalini çocukları yerine getirmişler. Bizim hayaller ne olacak bakalım göreceğiz.

Sağlıcakla kalın.

Otomobil kısaltmaları geçen haftadan devam

ETRTO- ( European Tire and Rim Technical Organization) Avrupa Lastik ve Jant Teknik Organizasyonu

Euro NCAP – ( European New Car Assesment Programme ) Avrupa yeni araç değerlendirme programı . Otomotiv sektörünün güvenlik konusundaki tüm testlerinin yapıldığı bağımsız bir kuruluş. Yarış otomobillerinden binek otomobillere kadar her tür otomobilin önden , yandan çarpışma testlerinin yanı sıra yayaya çarpma ve çocuk güvenliğinde Euro NCAP laboratuarların da yapılan çarpma testlerinde değerlendirmeye alınıyor. Yapılan değerlendirmelerin tamamı kamu oyuna açıklanıyor . Bir otomobilin Euro NCAP testlerinden alabileceği en yüksek puan 5 yıldız . Bu bağımsız testlerden en yüksek puanı almak otomotiv firmaları için önemli bir prestij öğesi . Testlerden elde edilen veriler otomobillerin daha güvenli hale getirilmesi için kullanılıyor. Böylece her yeni çıkan model bir öncekinden daha güvenli hale geliyor.

EV – (Electric Vehicle ) Elektrikli araç

EVAP VALVE- ( Evaporatör purge control solenoid valve) Buhar kontrol solenoid valfi

EVAP – (Evaporative Emission) Evaporatif emisyon

EVAP Canister Purge – (Evaporative Emmision Canister Purge

EVIC – (Electronic Vehicle Information Center) Elektronik taşıt danışma merkezi

EVO – (Electronic Vehicle Orifice) Elektronik taşıt orifisi, (Exhaust Valve Open) Egzoz subabının açıldığı an

EVP – (EGR Valve Position) EGR valf konumu

EVR – (EGR Vacuum Regulator) EGR vakum regülatörü

EXH – (Exhaust) Egzoz

FATC- (Full automatic Temperature control) Otomatik klima

FAV – (Fun activity vehicle)

FC – (Fan Control) Vantilatör kontrolü

FBC – (Feedback Carburetor) Geribesleme karbüratörü

FDBK – (Feedback) Geribesleme

FDC – (Fuel Data Center) Yakıt veri merkezi

FDR : Araç Dinamik Kontrolü Özellikle virajlarda ve ani yol değişikliklerinde FDR sistemi, yıldırım hızı ile motor, şanzıman ve frene müdahale ederek aracın savrulmasını önler. FDR sisteminin can noktası olan devir sensörü havacılıktan alınmış ve Bosch tarafından otomobiller için modernize edilmiştir.

FED – (Federal (except California)) Federal, kalifornya hariç

FF – (Flexible Fuel) Esnek yakıt

FI – (Fuel Injection) Yakıt enjeksiyonu

FIPL – (Fuel Injection Pump Lever) Yakıt enjeksiyon pompası kolu

FIAT – ( Fabbrico İtaliano Automobili Torino )

FMEM – (Failure Mode Effects Management) Hata modu etkileri yönetimi

FMVSS – (Federal Motor Vehicle Safety Standards) Federal motorlu taşıt güvenlik standartları

FP – (Fuel Pump) Yakıt pompası

FPM – (Fuel Pump Monitor) Yakıt pompası monitörü

 

EYYYYYY KOVALAKUSS

Çanakkale de bazı caddelerin yaya yollarında yapıştırılmış plastik kaplamalar görürsünüz. Bu kaplamaların üst yüzeyleri uzun kabartma veya nokta kabartma şeklinde dir. Bu kabartmaların görme engelli insanlara yardımcı olması için düzenlendiğini  bilmem biliyormuydunuz? Hissedilir yüzey ilk kez 1965 yılında Japonya’da bulunmuş ve 1967 yılında Okayama Görme Engelliler Okulu’nun yanındaki yolda uygulanmış… Daha sonra diğer ülkelerde de yayılmaya başlamış… Avrupa Birliği normlarına göre; bu yollarda uzun çizgiler yolun devam ettiğini, yuvarlak kabartmalar ise yolun bittiğini gösteriyor. Bu yapıştırmalar görme engelli vatandaşın bastonuna takılmak suretiyle kaldırım hakkında bilgi veriyor. Engelli yaya geçidine geldiğini ,kaldırımın bittiğini trafiğin başladığını bu sayede anlıyor.Dileğim görme engelli vatandaşın daha özgür hareket etmesi.Bu arada bir ufak bilgi daha aktarayım görme engellinin elindeki “ beyaz baston “onun asistanıdır. Baston havaya kalktığı anda trafik burmalı görme engelli karşıdan karşıya güvenle geçmesi sağlanmalıdır. Bu bütün dünyada geçerli bir kuraldır. Bilginize.

GÜLMECE

Karı Koca Komik Fıkra Karı koca arabada giderken kadın:– “Seninle güzel bir beraberlik yaşadık. Ama artık ben boşanmak istiyorum…” demiş . Adam sesini çıkarmamış… ama gaza basmış, hızı 120’e çıkarmış .Kadın:– “Neden dersen başkasıyla bir süredir beraberim” demiş .Adam yine ses çıkarmadan hızı 140’a çıkarmış.

Kadın devam etmiş:– “Evi ben istiyorum .”Adam hızı 150 ye çıkarmış… Kadın:– “Ayrıca bütün çekleri, kredi kartlarını ve arabayı da istiyorum…”Ve adam hızı 160’a çıkarmış .Kadın:– “Hiçbir şey söylemeyecek misin?  Sen hiçbir şey istemiyor musun?” diye sormuş .Adam hızını 180 çıkarmış ve:– “Hayır!.. Ben ihtiyacım olan her şeye sahibim !..”Kadın şaşırmış ve:– “Öyle mi? Nedir o?” diye sormuş .Adam karşıdaki duvara saatte 180 km hızla çarpmadan önce cevap vermiş;  – “Hava yastığı bende!”

 

 

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech