Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tunahan Ünsal

Kaçacak yer kalmadı!

Koronavirüs, tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ederken, ülkemizde vaka sayıları 5 binin üzerine çıktı. Basın mensubu olarak, her gün dikkatle açıklanan vaka sayılarını takip ediyor ve gerekli notları tutuyoruz.

Size çok küçük bir örnek vereceğim.

10 gün önce açıklanan vaka sayıları bir anda 2 binli rakamlardan, 3 binli rakamlara çıktı. 3 bin çok oldu, vakalar baya hızlı yayılıyor dedik. Aradan çok geçmedi sadece iki gün içerisinde vaka sayıları 4 bine çıktı.

Yine şaşkınlığımızı gizleyemedik.

O arada, akşam vakitlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kameralar karşısına geçti ve yeni tedbirleri sıraladı. Bizler sokaklardan zaten, gelmekte olanın yaklaştığını, tedbirlerin vakalar arttığı için tekrar yürürlüğe gireceğini tahmin ediyorduk. O akşam tek tek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kapanacak olan yerleri ve saat kısıtlamalarını saydı.

O açıklamadan sonra vaka sayıları bir tık daha artmaya başladı ve gelinen son noktada 5 binin üzerine çıkıldı. Açıklanan sayılar üzerinden Türkiye’de, sayıların ne derece şeffaf oldukları, Tabipler Odası’nın açıklaması, sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul’da 164 vefat var demesi, kafaları karıştırmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz gün açıklanan sayılara göre Türkiye’de salgın 10 gün içerisinde, 3 binden 5 bine doğru dikey geçiş yapmış durumda.

Kısıtlamalar artan vakalara doğru orantılı olarak geçtiğimiz gün devreye girdi ve kafeler, barlar ve mekanlar akşam saat 20.00’de kapanmaya başladılar. Çanakkale’de mekan sahipleri kafelerini, paket servis ile ayakta tutamayacaklarından, en azından masrafa girmemek için kapatmayı tercih ettiler. Kapanan işletmelerde çalışan gençler ise şimdiden tekrar işsiz kaldılar. Koronavirüs sürecinde şüphesiz iki faktör en can alıcı noktayı oluşturuyorlar.

1.Can sağlığı dolayısıyla, keskin ve kökünden  çözümler.

  1. Kapanma ve kısıtlamaların getirdiği, ciddi ekonomik bunalım ve işsizlik!

Kordon boyunda, Çarşı Caddesi’nde, kapanan işletmelerde çalışan gençlerden sadece bir tanesinin yaşadığı bir olayı paylaşmak istiyorum. Adı bende saklı, genç, dinamik, zımba gibi bir arkadaş. Çanakkaleli… Okulunu dışarıda okuduktan sonra, üniversite bitmiş ve Çanakkale’ye dönmüş. Malum İstanbul-Ankara gibi illerde, yeteneğin önünde barikat gibi duran bir torpil ciddiyeti var.

Arkadaşımız geçtiğimiz günlerde, kısıtlama kararının 2 gün öncesinde, bir bankaya giderek, kredi çekti. Çekilen kredi ile bir önceki kısıtlamadan kalan kira ve ev ihtiyaçları karşılandı. Borçlar ödendi.  Kışlık kılık, kıyafet derken, kredinin büyük bir bölümü eridi, gitti. O krediden tam, düzlüğe çıkacak bir para kalmıştı ki, yeni tedbirler yürürlüğe girdi ve kredi çekilmişken, bir daha işsiz kalındı.

Sürekli kapanıp, açılmanın getirdiği ruhsal bunalım ise cabası oldu. Hem para yok. Hem ruhsal durumda çatlamalar var. Hem korona hem işsizlik…

İnsanın son zamanlarda kaçacak yerleri o kadar daraldı ki artık içinden çıkılamayacak durumlar normal haline gelmeye başladı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech