Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

Kış Hazırlıkları

Bu kış çetin geçecek . Ayva ve nar ağaçları çok meyve vermişler. Eskiler derdi. Bu hafta otomobili ve kendimizi bu berbat ortama nasıl hazırlamalıyızı konuşacağız. Daha doğrusu ben yazacağım .

Kış şartları soğuk ,yağmur , kar rüzgar , fırtına gibi olgular ile süslenir. Kimilerine göre kış mevsimi yazdan daha delikanlıdır. Küresel ısınma yüzünden ilkbahar ve sonbahar arada kaynamış vaziyette olduğu için bizler giyim kuşam içinde şaşkın durumdayız. Hani derler ya tam “ hastalık havası “ diye işte o günleri yaşıyoruz. Yakında soğuklar , yağmur ve sıkıntılı havalar gözüküyor. Bildiğiniz üzere son aylarda trafik denetlemeleri aşırı bir yoğunlukta devam ediyor. Bu denetlemelerde  sürücü alkol kontrolü , aracın muayenesi vergi borcunun bulunup bulunmadığı , bazen araç içindeki kişilerin aranıp aranmadığı sorgulanmakta. Bundan sonra tahminim : araç içindeki olması gereken güvenlik ekipmanlarının kontrolü ,aracın lastiklerinin durumu ve diş derinlikleri göz ardı edilmeyecek  .Neden şimdiye kadar yapılmadı. Çünkü eleman yoktu. Bunun ekonomik bir de sebepleri olabilir. Gelelim aracımızda olması gerekenlere. Gerçek de sayacağım tüm ekip olması gerekir. Kış lastiği ,( üzerinde M+S yazıları ve üçgen içinde kar tanesi ibaresi olması gerekir. ( Kasım – şubat sonu kullanım ) Bölgemiz kara kışı pek fazla yaşamadığı için dört mevsim lastikler valilik kararına kalmış vaziyettedir bilginize. Aracın soğutma sıvısının bome ölçümleri yapılmalı antifrze seviyesi tamamlanmalı. Aracın yakıt filitresi değiştirilmesi gerekir. Takoz çekme halatı reflektör ecza çantası ( çanta içi açılıp içindekiler kontrolden geçirilmeli.) ayrıca yeter miktarda maske kolonya veya dezenfektan pili dışarıda el feneri olması önemli.

Salgın günleri hepimiz olumsuz etkilediğini biliyorum .Bu söylediklerimi yapmanız sizi pek fazla zorlamaz ancak sıkıntılı bir durumda çok yardımcı olacağına inanıyorum. Sağlıklı günler dilerim.

 

Otomobil kısaltmaları geçen haftadan devam

EMR – (Electronic Module Retard) Elektronik modül gecikimi

EOT – (Engine Oil Temperature) Motor yağ sıcaklığı

EPA – (Environmental Protection Agency) Çevre koruma örgütü

EPC – (Electronic Pressure Control) Elektronik basınç kontrolü

EPR – (Exhaust Pressure Regulator) Egzoz basınç regülatörü

EPs – (Electro Power Steering (elektro hidrolik direksiyon)) Arabanın direksiyon sertliğini ayarlayan elektronik sistem. hız yüksek iken direksiyonu sertleştirir, yavaş giderken de manevra kolaylığı için yumuşatır.başlıca avantajı, sadece kullanıldığında enerji tüketmesidir. hidrolik direksiyon, motora park halindeyken bile yük bindirirken eps düz bir sürüşte varla yok arası elektrik çeker. başka bir deyişle eps sistemi sadece direksiyonu oynattığınızda elektrik çeker, o da hidroliğin ihtiyaç duyduğundan çok daha düşük bir miktardır. honda jazz gibi düşük tüketim odaklı tasarlanan otomobillerin vazgeçilmezidir. ayrıca çok daha az enerji harcamasına rağmen hidrolikten çok daha hafiftir; eps kullanmaya alışan biri, standart bir hidroliği genellikle çok sert bulacaktır.

EPT – (EGR Pressure Transducer (replaced with PFE)

EPROM – (Erasable Programmable Read Only Memory) Silinebilir programlanabilir ROM

EPS – (Electronic power steering) Elektronik kumandalı hidrolik direksiyon Hidrolik destekli ve hıza duyarlı elektrik motorlu direksiyon sistemi.

ESC – (Electronic Spark Control) Elektronik kıvılcım kontrolü

ESD – (Electrostatic Discharge) Elektrostatik deşarj

ESP – ( Electronic stabilty program ) Elektronik denge programı . Savrulma , ani direksiyon kırma gibi dengesizlik durumlarında devreye girerek dört tekerleğin her birine farklılaşmış halde frenleyici bir tork uygulayarak aracın hareketini düzeltir. gerektiğinde tek bir tekerleğe bile fren yaptıran ve amortisörlerin hareketini de kontrol eden sistem.

EST – (Electronic Spark Timing) Elektronik kıvılcım zamanlaması

ETACS– (Electronic tıme , alarm control system ) Elektronik zaman alarm kontrol sistemi

ETBE – (Ethyl Tertiary Butyl Ether ) Etil tertiari bütil eter

ETC – (Electronic Temperature Control) Elektronik sıcaklık kontrolü

ETC: (Electronic Traction Control) Elektronik çekis kontrol ve düzeltme sistemi.

ETCC – (Electronic Touch Climate Control) Elektronik dokun matik klima kontrol

ETR – (Electronically Tuned Receiver) Elektronik ayarlı alıcı

Devam edecek

 

EYYYYY KOVALAKUS

Geçmedi bu korana günleri en iyisi sen dağlara vur kendini

Sıkıntılı günlerde kırlara çıkmanın belki faydası olur diye bir zihni sinir projesi .Her zaman seni mi taşıyacak bisikletin biraz da sen taşı…

 

TEKNİK

Formula arabalarını motor özellikleri

  • 600 cc motor hacmi ile sınırlandırılmıştır.
  • V6 silindir yapısı ile üretilmiş olmak zorundadır.
  • Bu motorlar dakikada max 15.000 devir çevirebilmelidir..
  • Motorlar 750-800 Hp beygir gücü bandında olmak zorundadır.
  • Motor; çelik ve dökme demirden üretilmek zorundadır.
  • Pistonlar, silindir başı ve silindir yatakları yapay kimyasall bileşiklerden yapılamazlar.
  • Tork gücü sınırlaması yapılmamıştır. 1.000 Nm üzeri olduğu bilinmektedir.
  • Yarış başına max 105 kilogram yakıt kullanılmalıdır.
  • Motorların minimum ağırlığı 145 kilogram olmak zorundadır.

Sağlıcakla kalın.

 

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech