Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çevreciler: “Alamos Gold sahayı terk ediyor”

Su ve Vicdan Nöbeti

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından, dün Cumhuriyet Meydanı’nda, Kirazlı-Balaban mevkiinde faaliyetlerde bulunan Kanadalı şirket Alamos Gold hakkında basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, “Alamos Gold sahayı terk ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından, dün saat 14.00’te Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklamasında bulunuldu. Yapılan açıklamanın konusu, Kirazlı-Balaban mevkiinde altın arama faaliyetlerinde bulunan Kanadalı şirket Alamos Gold hakkındaydı. Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Alamos Gold sahayı terk ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında, “13 Eki̇m 2019 da ruhsat süresi̇ bi̇ten ve uzatılmayan i̇şgalci̇ şi̇rket Alamos Gold sahayı terk edi̇yor.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, Çanakkale ve Bayrami̇ç Orman işletme Müdürlüğü sınırları dahi̇li̇nde bulunan Balaban / Ki̇razli mevki̇i̇nde altın madenci̇li̇ği̇ i̇şletme faali̇yeti̇ yürütmekte olan Kanadalı şi̇rket Alamos Gold 27.10.2020 tari̇hi̇ i̇ti̇bari̇yle i̇şletme sahasını Orman Bölge Müdürlüğü yetki̇li̇leri̇ne tesli̇m ederek ayrılmıştır.

Sahada yapılan i̇nceleme sonucu şanti̇ye bi̇naları ve i̇ş maki̇nalarının saha i̇çi̇nde korunuyor olması bazi kuşkuları da beraberi̇nde geti̇rmektedi̇r. Buradan başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere i̇lgi̇li̇ kamu kurumlarını uyarıyoruz.

Devi̇r tesli̇mi̇n yasa ve yönetmeli̇klere uygun yapılmadığı konusunda kanaat oluşmaktadır. Şöyle ki̇ ; i̇lgi̇li̇ şi̇rkete saha tesli̇m edi̇li̇rken i̇mzalanan protokolün ve i̇lgi̇li̇ şi̇rket tarafından taahhüt edi̇len kuralların yeri̇ne geti̇ri̇li̇p geti̇ri̇lmedi̇ği̇,sahada herhangi̇ bi̇r rehabi̇li̇tasyon çalışması yapılmadığı görülmekte olup, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından şi̇rketten  ağaçlandırma bedeli̇ alınıp alınmadığı,Cumhurbaşkanlığı kararnamesi̇ gereği̇; ormanlara gi̇renlere keyfi̇ cezai̇ i̇şlem uygulanırken şanti̇ye bi̇nası ve yüzlerce i̇ş maki̇nasi i̇le ormanı i̇zi̇nsi̇z olarak i̇şgal eden şi̇rkete herhangi̇ bi̇r yasal i̇şlem yapılıp yapılmadığı, devi̇r tesli̇mde i̇mzası bulunan görevli̇leri̇n yasalara uygun davranıp davranmadığı konuları kamuoyuna objekti̇f olarak bi̇ldi̇ri̇lmeli̇di̇r” ifadeleri yer aldı.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech