Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

TAXSİ

Arkadaş bu nasıl bir yaşam. Benim ilgi alanım otomotiv . Görmek istediklerim hayal ettiklerim hepsi kırık.

Taksi şoförlerinin bir çoğu görüntü pisliği içinde kılık kıyafet berbat bir karış sakal ne bir karışı beş karış sakal bırakın taksiye binmeyi şoförün tipi korkutuyor adamı. İçlerinde çok iyi karakterler vardır mutlaka onları ayrı tutmakta yarar var. Durakların bir kuralı kaidesi yok mudur. Şoför bildiğin korsanlara benziyor. Hangi araba sahibi bu korsan tipine aracını teslim eder bilemiyorum .Aslında şoförler odası bu duruma bir el atması gerekir. İnsan kendine saygı göstermeli ki müşterisine de saygılı davranmalı. Gerçi şoförlerin saygıda kusur etiğini görmedim ama görüntü gerçekten genel olarak çok kötü .Başka bir durum da araçların üzerindeki “ taksi ışıldağı “ bu ışıldak müşteri var iken sönük müşteri yokken yanık olması gerekir. Ne mümkün şoför bi haber . sahip zaten bir şeyden anlamıyor tarlayı müteahhit e vermiş almış taksi plakasını bakıyor dalgasına. Kurallara uyan taksi sahiplerine kimsenin bir şey dediği yok. Ancak bakıyorsun Taksi nin rengi belli yok arkadaş illa bir başka macüsküllü renk icat edilmiş sarı mı sarıya benziyor. 100 taksinin 50 si kafasına göre sarı renk uydurmuş. Hele bu renk konusunda çok iddaalı  olan taksiler altın sarısı tuhaf bir renk ile ruhsat almış. Ona taksi ruhsatını veren ya renk körü yada sarı rengin tarifini bilmiyor . yada sağlam bir sakal “ rüşvet “ almış . Bu durumda belediye ,trafik , oda ,hiçbir işe yaramıyor. İsteyen taksi esnafı istediği rengi yapsın .İstediği kılık kıyafetli tipsizi direksiyona oturtsun akşama beklesin ki hasılat gelsin. Öte yandan sonuna kadar açık müzik ile telefon elde tur atan faço taksilerin cirit attığı bir Çanakkale görüntüsü hiç hoş değil. Taksi sürücülerini ortak karakteri belediye sınırları içinde kullanılan yollar sokaklar sanki onlar için özel olarak yapılmış. Geçiş üstünlüğünün olduğunu zanneden taksi sürücüsü hiç de az değil. Genel olarak küstahlığı bir meziyet olduğunu sanan bir çok şoför esnafının varlığı diğer dürüst kültürlü kılığı kıyafeti ile kendini belli eden şoför esnafını da aynı kefeye konmasına sebep oluyor diye düşünüyorum.

Bir çok taksi şoförü esnafını tenzih ederim. Çanakkale ismi büyük kendi küçük nadide bir şehir. Şehrimizin en önde gelen tanıtım yüzlerinden biri taksi şoförleri. Yetkililerin bu konuya biraz daha dikkat etmeli gerekli olduğunu düşünüyorum. Canım Çanakkale de “sarı belaların “ çoğalmasını hiç kimse istemez. Sağlıcakla kalın.

Otomobil kısaltmaları geçen haftadan devam

B-LVL – (Bilevel) Aynı seviyede

BMAP – (Barometric and Manifold Absolute Pressure) Barometrik ve manifold mutlak basıncı

BMW – ( Almanca ) ( bayerische motoren werke ) Bavyera‘lı motorlu araçlar anlamında

BOO – (Brake On/Off) Fren açık/kapalı

BP – (Back Pressure) geri basınç

BPA – (Bypass Air) Kısa devre havası

BPS- (Barometric Pressure Sensör) Barometrik basınç sensörü

BPW – (Base Pulse Width) ana sinyal genişliği

BTDC – (Before Top Dead Center) Üst ölü noktadan önce

BTSI – (Brake Transmission Shift Interlock) Fren vites değiştirme ortak kilidi

Btu – (British thermal units) İngiliz ısı birimi

CAC – (Charge Air Cooler) Dolgu hava soğutucusu

CAC – (Customer Assistance Center) Aracınızla ilgili bütün sorunlarınız için danışmanlık yapan ve arıza durumlarında destek sunan Mercedes-Benz Müşteri Hizmetleri Merkezi (Hollanda – Call Center)

Calif – (California) Kaliforniya

CAN – (Controller Area Network) Araçlarda bulunan modüller arasındaki iletişimi sağlayan haberleşme sistemidir.

CANP – (Canister Purge) Kanister buharı

CARB- (california air resources board) kaliforniya hava kaynakları koruma(chrysler)

CB (Carburator) Karbüratör

CBC-(Cornering Brake Control) Arka akstaki frenlerin optimal kullanımını sağlayan yardımcı fren sistemi. Fren sisteminin içinde hidroliğin en doğru şekilde dağılımını sağlar.

CC – (Cruise Control) Seyir kontrolü-Sabit hız kumandası

CC – (Cubic Centimeter) Santimetreküp

CCD – (Chrysler Collision Detection) Chrysler çarpışma belirlemesi (iletişim hattı)

CCD – (Computer Controlled Dwell) Bilgisayar kontrollü dwell

CCDIC – (Climate Control Driver Information Center) İklim kontrol sürücü bilgi merkezi

CCM – (Central Control Module) Merkezi kontrol modülü

CCM- (Cruise control module ECU) Sabit hız kumandası modülü

 

TEKNİK

ÇEKME BELGESİ NEDİR?

Çekme belgesi ; araca ait kayıtlı bütün dönem borçlarının ( bandrol ,trafik cezası ,haciz ,rehin) ödenmesiyle birlikte ,plakaların trafiğe teslim edilmesidir .Bu şekilde araç trafiğe çıkamaz .Araç istendiği süre boyunca çekme belgeli kalabilir ki bu dönemlerde araca hiçbir şekilde Mtv (bandrol) işlemez ..Haciz yada rehin konulamaz .Dolayısı ile çekme belgeli bir araç aldığınızda hiçbir şekilde araçta rehin,haciz varmı diye şüpheye düşmenize gerek yoktur.
  Çekme Belgeli Araçların Devir İşlemleri Nasıl Yapılır?
Çekme belgeli araçların satışları plakalı araçlar ile aynıdır .Noter satışı yapılır .Ardından trafik tescil işlemleri için  ilgili trafik şube müdürlüğüne müracatta bulunulur .Ekstra olarak yapmanız gereken sadece aracı Tüv istasyonlarında muayane ‘ye sokmaktır.
Araçlar Neden Trafikten Çekilir?
Sigortalar ,kaza yapan araç sahibiyle mutabakat sağladıktan sonra ,araç sahibine ödeme yapmadan önce aracını trafikten çekmesini ister .Çekme Belgesi çıkartınca aracın hiçbir kuruma borcu kalmadığı için aracı kazalı olarak satarken hiç bir sorun yaşamazlar Çekme belgesini sigortaya veren poliçe sahibi kazalı aracının bedelini sigortadan alabilir.
Çekme Belgeli araç alırken dikkat edilmesi gereken hususlar
Araç trafikten çekildiği dönemin 6 aylık mtv ‘si yatırılarak çekilir .Örneğin mart ayında çekme belgesi çıkartılmış bir aracı ,temmuz ayında trafiğe sokmak isterseniz 2.dönem mtv ‘sini yatırmak zorundasınız .Aracı 2 yıl sonra trafiğe sokarsanız 2 yıllık mtv değil ,sadece aracı trafiğe soktuğunuz dönemin mtv ‘sini ödersiniz.
*Her çekme belgeli aracın PERT KAYDI yoktur .Çekme belgesi pert kaydı demek değildir .Bazı sigorta şirketleri pert kaydını işler bazıları işlemez

Bu kadın ne yapıyor ? nasıl bir ruh halidir ? neden bu duruma gelmiştir ? neye/kime  hizmet etmektedir ? vah vah vah.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech