Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Yine yeniden reddedildi

İl Genel Meclisi’nin aylardır değişmeyen gündem maddesi olan GESTAŞ’ın borçlanma talebi, dördüncü kez İl Genel Meclisi’ne geldi. Dün saat 11.30’da başlayan toplantıda, 18’e 16 oy ile GESTAŞ’ın borçlanma ve kefalet talebi bir kez daha, yine reddedildi. CHP’li meclis üyelerinin “Biz şeffaf bir şekilde GESTAŞ’ın harcamalarını göremiyoruz. Borçlanma talebinde herhangi bir miktar belirtilmemiştir. Bu şartlarda kimse bu borca kefil olmaz” ifadeleri olurken, AK Parti Grubunun ise “GESTAŞ kendi kararını kendisi alır” söylemleri duyuldu. Öte yandan CHP grubu gemileri İl Özel İdare alsın, GESTAŞ İl Özel İdare’den kiralasın önerisinde bulundu.

İl Genel Meclisi’nin, dün saat 11.30’da gerçekleşen toplantısında gündem maddelerinden birisi yine GESTAŞ’ın borçlanma ve kefalet talebiydi. Bu talep uzun uzun tartışıldı. Söz alındı, görüşler belirtildi. Nihayetinde 18’e 16 oy oranı ile borçlanma teklifi reddedildi. Öte yandan CHP, gemileri İl Özel İdare alsın, GESTAŞ gemileri Özel İdare’den kiralasın önerisinde bulundu.

İl Genel Meclisi’nde, GESTAŞ ile ilgili söz alan meclis üyeleri neler dedi? Neler konuşuldu? Meclis üyelerinin tek tek, görüşlerini kaleme aldık…

“Neler olup bittiğini bizlerde görelim”
CHP Biga İl Genel Meclisi Üyesi Levent İrez, “Devamlı gündemimizde olan bir GESTAŞ gündemimiz var. Bu siyasi bir konudur. Şimdi AK Parti’nin propagandalarına, bütçe ayıran bir GESTAŞ önce gemi almayı düşünecek. Bizim böyle ciddi sıkıntılarımız var. Geçmiş zamanda, Türkçe Olimpiyatları’na sponsor olmayacaklardı. Biz gemi almaya karşı değiliz. Biz gemi alınsın diyoruz. Alınsın İl Özel İdaresine, GESTAŞ’a verelim gemiler çalışsın. Neler olup bittiğini bizlerde görelim. Bize bilgilendirme yapılmadığı için, mali şeffaflığın olmamasından dolayı biz bu rakamın ne olduğunu bilmiyoruz. Reddedilmesine karar veriyoruz” dedi.


“Kin kusma söylemleri kullanılıyor”
AK Parti Merkez İlçe İl Genel Meclisi Üyesi Tülay Ömercioğlu, “Bir kin kusma ile sözcükler söyleniyor. en başta GESTAŞ, kendisi bağımsız bir şirkettir. O şirket Sayıştay ile denetlenmektedir. Belirli bir miktara kadar kendisi borçlanabilir. Bunlarla ilgili yanıltıcı bilgi vererek, kamuoyuna farklı bilgiler sunmak hatadır. Önce GESTAŞ’ın bir şirket olduğunu kabul etmek gerekiyor. GESTAŞ bize karşı değil, Sayıştay’a karşı sorumludur” dedi.

“İlla gemileri neden GESTAŞ alıyor”
CHP Merkez İlçe İl Genel Meclisi Üyesi Nejat Önder, Bizler İl Özel İdaresi’nin, İl Genel Meclisi üyeleriyiz. Burada kamu hukuku, GESTAŞ’ta ticaret hukuku geçerlidir. Bunu fırsat bilerek, plan ve bütçe komisyonu başkanınında ifade ettiği biçimde, gemi alımına karşı değiliz. Özel İdare gemileri alsın. İlla gemileri neden GESTAŞ alıyor? Biz buna neden kefil olalım? Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak paylaşım ve şeffaflık istiyoruz” dedi.

“Burası mahalle bakkalı değildir”
CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, “Burası bir kamu kurumudur. Mahalle bakkalı değildir. Hangi şartlarda, kim? Çanakkale halkının tamamına soruyorum. Kim bu şartlarda borçlanmaya kefil olur? Üstelik bireysel bir borçla değil, kamu bütçesiyle… Bu 4 geminin kira sözleşmelerinin Temmuz ayında sona erdiği, bu kiralık gemilerin yerine 4 gemi satın alınma niyetinde bulunulduğu bize şifahen talep edilmiştir” ifadelerinde bulundu.

“Mağdur olanlar Bozcaada ve Gökçeadalılardır”
AK Parti Ezine İl Genel Meclisi Üyesi M.Yahya Sezgin, “Meclis GESTAŞ’ta temsil edilmiyor olabilir ama Merkez İlçe Belediye Başkanı orada. Oybirliği ile kararların çıktığı GESTAŞ tarafından ilan ediliyor. Türkçe Olimpiyatları’nın altına da Merkez İlçe Belediye Başkanı’nın imzası mı vardır? Burada en çok mağdur olanlar duyduğumuz kadarıyla Gökçeada ve Bozcaadalılar. Biz onları temsil etmeliyiz. Bence onlara sormalıyız. Biz bunu yaparken, önemli olan vatandaşın yararıdır dedik. GESTAŞ paraları AK Parti propagandası için harcıyor derken, biz elinizdeki belgeleri görmek isteriz” açıklamasında bulundu.

“Bunlar ciddi ithamlardır”
AK Parti Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Halil Özer, “Sürekli bu konu önümüze geliyor. İnşallah bu sefer kararı alırız, herkes işine bakar. Özellikle GESTAŞ, AK Parti’nin sponsorluğunu yapıyor denildi. Burada bildiğiniz bir şey varsa, bunları çıkarın ispat edin. Bunlar ciddi ithamlardır. Türkçe Olimpiyatları’nı AK Parti İl Başkanlığı organize etmedi. Yanlış hatırlamıyorsam, Valilik organizasyonuydu. GESTAŞ’ta sponsor olmuş olabilir” dedi.

 

“15 gemide olsa bu rampalara yanaşamayacak”
CHP Eceabat İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şinasi Tınaz, “Ben 17 sene bu işletmede kaptanlık yaptım. Araç kuyruğunun olmasının nedeni, idareciliğin doğru dürüst yapılamamasıdır. GESTAŞ gemi almaya odaklanıyor ama mirası har vurup harman savuruyor. O zamanki iskeleler üzerinden seferler yapılıyor. İskelelerin ve rampaların çoğaltılması gerekmektedir. Boğazda 15 gemide olsa bu gemiler rampalara yanaşamayacaklardır” dedi.

 “Bu konu artık kapansın”
MHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Enver Koç, “Buradaki gemi alım meselesi, karlılık oranını arttırmaktır. Ben 15 aydır görevdeyim. Polemiğe girmek istemiyorum. Bu konu artık kapansın. Bir dahada açılmasın” dedi.

“GESTAŞ kendisi gereken kararı alır ve icra eder”
AK Parti Çan İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Şahin, “GESTAŞ özel idareden bağımsız, ayrı vergi numarası olan ve borçlar kanunu hükümlerine göre idare edilen bir anonim şirkettir. Kendi organları ve yönetimi vardır. Kendisi gereken kararı alır ve icra eder. Meclisin ve özel idarenin GESTAŞ’ın üzerinde denetleyen, sorgulayan bir onay merci gibi bir durum söz konusu değildir” ifadelerinde bulundu.

“İnşallah bu konu bir daha önümüze gelmez”
AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz, “Sonuç ret olacak. Komisyonun raporu kabul edildi. İnşallah bu konu bir daha önümüze gelmez. Çardak’tan gemi alınıyor, haberimiz olmuyor deniyor. GESTAŞ kendi öz kaynakları ile gemi alıyor. Kendi kaynakları ile gemi aldığı için yönetim kurulu kararı ile alınıyor” açıklamasında bulundu.

“Verin şirketi bana Türkiye’nin en büyük şirketi yapacağım”
CHP Merkez İlçe İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Ar, “GESTAŞ şirketini ben yönetsem daha iyi yönetirim. Bu borçlanma talebi kabul edilemez. Verin bu şirketi bana 5 ayda Türkiye’nin en büyük şirketi yapacağım” değerlendirmesinde bulundu.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech