Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

Trafik ışkları

Standart bir trafik ışığında;

Yeşil ışık: ilgili doğrultuda trafiğin akabileceğini,

Sarı ışık: ışığın yeşilden kırmızıya değişmek üzere olduğunu,

Kırmızı ışık: trafiğin durması gerektiğini gösterir.

Tek başına yanan sarı ışık ışığın yeşilden kırmızıya değişmek üzere olduğunu bildirirken, kırmızıyla birlikte yanan sarı ışık yeşil ışığın yanmak üzere olduğunu bildirir.

Yeşil-kırmızı renk körü insanlara kolaylık olması için genellikle kırmızı ışıklar biraz turuncu ve yeşil ışıklar da bir miktar mavi tonu içerir. “Yeşil” ışıklar çoğunlukla sarı ışığın üzerine mavi lens koyularak elde edilir.

Trafik ışıkları bugün, motorlu taşıt trafiğini düzenlemek için kullanılsa da ilk trafik ışığı, otomobilin icadından önce kurulmuştur. Fikir olarak 1800’lü yıllarda ortaya atılmış ve ilk örnek 10 Aralık 1868’de Londra’da kullanıma açılmıştır. Gazla çalışan bu ilk modelin tasarımı, demiryolu mühendisi olan J.P Knight‘a aittir. At arabalarının trafiğini düzenlemek ve yayaların güvenle yürüyebilmelerini sağlamak amacı ile hizmete açılmıştır.

Gazla çalışan bu ilk model, bir polis memuru tarafından manuel olarak kontrol edilmekteydi. Gündüzleri polis memuru, semafor kolunu yukarı aşağı hareket ettirerek hangi yönden gelen araçların geçebileceğini bildirirken geceleri gazla aydılanan yeşil ve kırmızı ışık kullanılmıştır. Tehlikeyi çağrıştıran kırmızı, “dur” işareti, pek çok kültürde güvenlik anlamına gelen yeşil, “geç” işareti olarak kullanılmıştır. Trafiğin düzenlenmesine katkı sağlayan bu ilk model, gazla çalıştığından, zaman zaman patlamalara ve polis memurlarının yaralanmasına neden olmuştur.

1900’lerin başında dünyanın hızlı gelişimi, sanayileşmenin artması ve şehirlerin giderek kalabalıklaşmasına otomobillerin icadı eklenince trafik sıkışıklığı cadde ve sokakları ele geçirmiş bu yüzden iyi bir trafik sistemine ihtiyaç doğmuştur. 1912’de, artan trafiğe çözüm arayan Amerikalı polis memuru Lester Wire, ilk elektrikli trafik ışığı fikrini ortaya atar. Böylece ilk elektrikli trafik ışığı; 5 Ağustos 1914’te Cleveland, Ohio’da 105. Cadde Euclid Bulvarı arasında yükselir.

Günümüzde Bilgisayar kontrollü sinyalizasyonlar ile yönetilen büyük şehir trafiği oluşmuştur. Ülkemiz  büyük şehirlerin hemen hemen hepsinde merkezi sistemler mevcuttur. 7/24 denetim yapılmaktadır . Küçük şehirlerde trafiği yönetmek nispeten daha kolay olduğu için

30 saniyeden daha fazla devre süresi gerektiren kavşaklarda sinyalizasyon gerekmiyor. Ancak kazaları önlemek adına 25 saniyeye kadar düşürülebilir.

  • Yayalar için en az 6 saniye süre konulur.
  • Taşıtlar için yeşil süresi en az 8 saniyedir.

Devre süresi en fazla 120 saniye olur.

  • Zorunlu durumlarda devre süresi 150 saniyeye kadar çıkarılabilir.
  • Yeşil süreleri için kısıtlama yoktur.

Bu bilgilerden sonra en son trafik ışıklarına ilave “ yeşil yandığında kornaya basmayın ” ikazı yazılmak zorunluluğu doğmuştur.

Otomobil kısaltmaları devam

AFV – (Alternative Fueled Vehicle) Alternatif yakıtlı taşıt

AIR – (Secondary air injection -formerly Thermactor air) İkinci hava enjeksiyonu

AIRB – (Secondary Air Injection Bypass) İkinci hava enjeksiyon baypası

AIRD – (Secondary Air Injection Diverter) İkinci hava enjeksiyon saptırıcı

AIS – (Automatic Idle Speed) Otomatik rölanti hızı

ALB (Anti Lock Brakes): ABS’nin ilk ve basit şekli. Kızaklayan tekerlekleri hızlı ritimde bırakıp tekrar tutan fren sistemi.

ALC – (Automatic Level Control) Otomatik seviye kontrolü

ALDL – (Assembly Line Data Link -replaced with DLC) Montaj hattı veri bağlantısı

ALFA ROMEO – ( Alfa : Anonima Lombarda Fabbricca di Automobili )

ALT – (Alternator -replaced with GEN) Alternatör

AMB – (Ambient) Ortam

AOD – (Automatic Overdrive) Otomatik aşırı hız

AODE – (Automatic Overdrive Electronic (transmission)) Otomatik aşırı hız elektronik (transmisyon)

AODE-W – (Automatic Overdrive Electronic Wide (ratio transmission)) Otomatik aşırı hız elektronik geniş(oran transmisyonu)

AP – (Accelerator Pedal) Gaz pedalı

API – (American Petroleum Institute) Amerikan Petrol Enstitüsü

APT – (Adjustable Part Throttle) Ayarlanabilir kısmi gaz

ARC – (Automatic Ride Control) Otomatik sürüş kontrolü

ARS – (Automatic Restraint System Otomatik sınırlama sistemi

ASARC – (Air Suspension Automatic Ride Control) Hava süspansiyonu otomatik sürüş kontrolü

ASC – (Active Stability Control) Aktif kararlılık kontrolü

ASC+T – (Automatic Stability Control Plus Traction) Otomatik kararlılık ve çekiş kontrolü BMW’de kullanılan elektronik çekiş kontrol sistemi olup, sürekli arka tekerleklerin durumunu gözlemleyerek bir kayma olup olmadığını denetler. Arka tekerleklerde bir kayma olursa ASC+T devreye girip frenleri ve motoru kontrol ederek otomobilin yolda kalmasını sağlar.

ASD – (Automatic Shutdown) Otomatik kapama

ASM – ( Auto Shift Manual ) Ford’ta kullanılan otomatik olarak vites değiştirmeye olanak sağlayan sıralı manuel şanzıman (Bkn: Yarı otomatik şanzıman)

ASR – (Acceleration Slip Regulation) İvme kayması kontrolü

ASR – ( Anti slip regulation ) Patinaj önleyici sistem ASR sistemi ilk kalkışta ve hızlanmada, tahrik tekerleklerinin aşırı dönmesini engelleyerek, aracın güvenli hareketini sağlar.

EYYYYY KOVALAKUS

Sen bön bön otur…Aranan delikanlı bulunamadı..

Adamlar 100 yıldır aynı otomobili üretiyorlar.

Bazı şeyler asla değişmez… İngiliz otomobil üreticisi Morgan’ı anlatmak sadece bu cümle bile yeterli olabilir. Morgan, neredeyse 100 yıldır, ferdi mülk sahibinin talimatları doğrultusunda inşa edilmiş bir ahşap iskelet üzerine inşa edilen bir otomobilin üreticisi olarak hayatını sürdürüyor. Morgan Motor Company, ayrıca dünyanın en eski özel mülkiyete ait otomobil üreticisi gibi unvanlara da sahip.

Morgan  Motor Company, İngiliz araba şirketlerinin en eskilerinden biri. Şirket, “HFS” olarak da tanınan, Henry Frederick Stanley Morgan tarafından 1910’da kuruldu ve 1959’da, 77 yaşında ölene kadar onun tarafından işletildi. H.F.S.’nin oğlu Peter Morgan, 2003’teki ölümünden birkaç yıl öncesine kadar şirketi yönetmeye devam etti. Şirketin başında şu anda Peter Morgan’ın oğlu Charles Morgan bulunuyor. Dünyanın en ünlü otomobil üreticilerinden birinin kurulduğu günden günümüze hala aynı aile tarafından yönetiliyor olması pek rastlanılan bir durum değil.

Hiç merak etme sipariş versen de ya alamazsın yada 4 yıl beklemen gerekebilir. Kaç para olduğunun pek önemi yok . Çünkü sahipleri para pul ile konuşmuyorlar . Ancak statüler konuşuluyor.

MİZAH

Yer Rize Kalın sağlıcakla.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech