Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇOMÜ Zoru Başardı Dünyada bir ilk olacak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından, gerekli çalışmalar yapılarak, koronavirüs sürecini doğrudan etkileyecek bir üretimde bulunuldu. Pandemi sürecinde, test kitlerinin hayati önem taşıdığı günümüzde, ÇOMÜ tarafından hızlı sonuç veren yeni bir test kiti geliştirildi. Konuyla ilgili dün, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Troya Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yapıldı. Yaşanan gelişimle ilgili ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, “Ölçüm süresi 5 ila 10 dakika arasında değişiyor. Bu proje Türkiye’de değil, dünyada bir ilk olacak” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından, pandemi sürecinin seyrini değiştirecek bir keşifte bulunuldu. Yapılan bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucunda, bir damla kan ile sonuç veren test üretildi. Hamilelik testlerine benzeyen test kutucuğunun üzerine, bireyden alınan bir kan damlası damlatılarak, pozitif-negatiflik durumu 5-10 dakika arasında öğrenilebilecek.

 “5 ila 10 dakika arasında sonuç veriyor”
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk konuyla ilgili, “Bizim geliştirdiğimiz testin dünyadaki örneklerinden en önemli farkı, bağışıklık sisteminin virüse karşı geliştirdiği iki farklı etkeni hedef aldık. Dünya çapında şu anda tanı kitini sağlayan firmaların hepsini hedef aldığı protein, antikor aynı. Hemen hemen hepsini geliştirdiği sistem ufak tefek farklılıklarla aynı. Bizim geliştirdiğimiz sistemde iki farklı antikoru hedef alarak bu iki farklı antikoru aynı anda tespit edecek bir tanı kiti geliştirmek oldu. Ölçüm süresi 5 ila 10 dakika arasında değişebiliyor.

“Kesinliğinin yüksek olduğunu düşünüyoruz”
Kesinliğinin ve doğruluğunun çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki aşamada bunu antijen testine devredebiliriz. Burun akıntısından örnek alarak da bu testi geliştirebiliriz. Şu an o bilgi ve teknolojiye sahibiz” açıklamasında bulundu.

“Çanakkale olarak bu gururu yaşayacağız”
Test kiti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise, “Bu proje şu anda Türkiye’de değil, dünyada ilk olacak. Bunun gururunu hep birlikte ÇOMÜ olarak ve tüm Çanakkale olarak inşallah bu gururu yaşayacağız. Çalışmalar önemli bir düzeye geldi” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech