Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

İLİŞKİLERDE PROGRAMLARIMIZ

Erkek Kadın ilişkilerini etkileyen temel yapılardan biri kişilerin DÜŞÜNCE KALIPLARIDIR. Düşünce kalıpları doğumumuzdan itibaren yaşantılarımız sonucu oluşan kalıplaşmış, çoğunlukla farkında olmadan davranışlarımıza sebep olan yargılarımızdır. İlişkilerle ilgili önceki yazımda bakış açılarından bahsetmiştim. Bugün ki yazımda yine bir düşünce kalıbı olan İLGİ ALANLARINDAN bahsedeceğim. İlgi alanları kişilerin motivasyon öncelikleridir. Başka bir değişle hangi program ile çalıştıklarıdır.

Temel de 5 İLGİ ALANI VARDIR.

  1. Nesne Programlılar
  2. Eylem Programlılar
  3. İnsan Programlılar
  4. Yer Programlılar
  5. Bilgi Programlılar
  6. Nesne Programlı kişiler; motivasyon olarak nesne, eşya, mal, mülk için uğraşırlar. İlgileri ve motivasyonları buraya yöneliktir. Ev, araba, her şeyin en son çıkanı moda olanı ile ilgilenirler. Çanakkale’de en iyi ev, eşya, araba kimdedir bilirler. Alacakları şeyleri bitmez. Sürdürülebilir olmadığı yani her şeye sahip olamayacakları için mutlu olamazlar, içlerindeki boşluk dolmaz. Maalesef ve ne yazık ki yeni gelen nesil çoğunlukla nesne programlı olarak gelmekte.
  7. Eylem programlı kişiler; hareketsiz yapamazlar yani hiperaktiftirler. Nerde bir hareket varsa ordadırlar. Her yere her şeye yetişmeye çalışırlar. Bu hareketliliği bilgiyle ve akılla desteklerlerse faydalı işler çıkar ortaya. Ama sadece hareket olsun, orda görünmek olsun diye yaparlarsa negatif bir eylem içinde olurlar ve deli dana gibi dolaşmaktan başka bir işe yaramaz.
  8. İnsan programlı insanların temel motivasyonu insanlar ve ne yaptıklarıdır. İki türü vardır. Birincisine biz dedikoducular diyoruz. Yaşadığı şehirde kim kiminle nerde ne yapmış bilirler. Bu bilgileri toplayacakları insanlarla birlikte olmayı seçerler. Boşananalar, evlenenler, aldatanlar, iş kuranlar, işini batıranlar, işyerinde sorun yaşayanlar bu kişilerin gündemidir. İnsanların yedi sülalesini takip ederler. İnsan programlı olanların ikinci türü ise insanların ne yaptıkları ile değil insanı insan yapan değerlerle ilgilenirler. Biz buna Hümanizm diyoruz ki bu insana huzur ve mutluluk veren bir faydalı bir motivasyondur. Birincisi sürdürülemez ama ikincisi sürdürülebilir.
  9. Yer programlı insanlar ise mekan görmek ve gezmek için yaşarlar. Değişik yerler, mekanlar görmek temel ilgi alanı ve motivasyonudur. İmkanları varsa dünyada gezmedik yer bırakmazlar. İki tane yer programlı kişi evlenirse tadından yenmez.
  10. Bilgi programlılar ise bilgi peşindedirler. Meslekleri yada hobileri ile ilgili nerde yeni bir şey çıkmış o hemen öğrenmek ve deneyimlemek isterler. Seminer den seminere, eğitimden eğitime dolaşırlar. Bilmek onlar için temel motivasyondur. Eğer bu bilgileri sadece edinmekle kalmayıp hayatlarına geçirirler ve kullanırlarsa çok faydalı işler yaparlar. Ama kimisi de sadece bilgiyi toplamakla kalır ve adete bir bilgi çöplüğü olurlar. Çok şey bilirler ama kimseye faydası yoktur. Öğretmen dersi ile ilgili bilgide on numaradır ama öğrencisinin bundan haberi bile yoktur.

Görüldüğü gibi insanların çok çeşit ilgi alanları ve motivasyon kaynakları var ve bu da ilişkileri etkiliyor. Farklı programlı iki kişi ilişki yaşadığı zaman sırf farkı ilgi alanları olduğu için ilişkiler yürümüyor. Nesne programlı biri ile yani; işi gücü nesne mal, mülk sahibi olmak isteyen biri ile yer programlı yani yeni yerler görmek, yeni mekanlar keşfetmek isteyen biri evlenirse ne olur? Çatışma kaçınılmaz olur. Sizce insan programlı biri ile bilgi programlı biri anlaşabilir mi? Onun için ilişkilere ve insanlara bir de bu yönden yani TEMEL İLGİ ALANLARI VE PROGRAMLARI açısından bakmakta fayda var. Sizin temel ilgi alanınız ve motivasyonunuz ne? Eşiniz ya da sevgilinizin ki ne? Görüşmek üzere..

 

Kaynak: Tamer Dövücü- ODM Aile Eğitimi

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech