Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘ALTIN’da kaldık!

Altındaki rekor yükseliş sürerken

Altındaki rekor yükseliş sürerken dar gelirli vatandaş, kara kara düşünüyor. Malum, son 15 yılda alım gücünde yaşanan düşüş akıl alır cinsten değil. Bu düşüşün en açık örneğini ise asgari ücretin altın karşısında aldığı yenilgi gösteriyor. Zira 2005 yılında 350 TL’lik asgari ücretle geçinen bir kişi, bu maaşı ile tanesi 29 TL’den 12 tane çeyrek altın alabiliyordu. 2020 Temmuz ayı itibariyle ise 2 bin 324 TL’lik asgari ücret alan bir kişi, tanesi 720 TL’den sadece 3 çeyrek altın alabiliyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit, son 15 yılda yaşanan bu ‘9 altınlık kaybı’ GÜNDEM’e anlattı. Berkit, “İthalat rejimi bırakılıp üretim teşvik edilmedikçe, bu vahim tabloyu tersine çevirmek imkansız” yorumunda bulundu.

Giderek daralan ekonomi, vatandaşı canından bezdirirken asgari ücretli çalışan ise neye uğradığını şaşırıyor. Özellikle düğün sezonu olan yaz aylarında çeyrek altın, son yıllarını rekorunu kırdı. Dün itibariyle bir çeyrek altını alış fiyatı 720 TL’yi bulunca, gözler arşivlere döndü. Zira bir zamanlar altın, hiç de korkulacak fiyatlarda değildi. Üstelik bu tablo çok değil, hepi topu 10-15 yıl öncesine ait…

15 YILDA 9 ALTIN KAYIP!
2000 yılından başlamak gerekirse o vakitler asgari ücret 86 TL dolaylarındaydı. Ve ayda 86 TL kazanan bir kişi, tanesi 10,5 TL’den 8 çeyrek altın alabiliyordu. 2005’li yıllarda tablo daha güzel. O sene asgari ücret 350 TL’yi bulmuştu. Ve asgari ücretle geçinmeye çalışan bir kişi bir aylık maaşıyla toplam tanesi 29 TL’den 12 tane çeyrek altın alabiliyordu. Bu durum 2010’da değişmeye başladı. Asgari ücret 599 TL iken altın ise 111 TL’yi görmüştü. Bu durumda yine asgari ücretli bir kişi, bir maaşıyla 5 çeyrek altın alabiliyordu. 2015’te asgari ücret 949 TL’ye yükseltildi. Altın da aynı şekilde yükselişini sürdürerek 161 TL’ye çıktı. Fakat aradaki denge pek değişmedi. Yine bir maaşa 5 çeyrek altın düştü.

Gelelim 2020’ye… Son 5 yılda ekonomide yaşanan zorluklar, düşen alım gücü vatandaşın cebini adeta deldi. Zira asgari ücret rekor bir yükselişle 2 bin 324 TL’yi buldu. Tabii altın da öyle… Öyle ki dün itibariyle bir çeyrek altın 720 TL’den satın alınıyor! Ve bir maaşa da ancak 3 çeyrek altın düşüyor.

“İTHALATA SIRTIMIZI YASLARSAK SORUN ÇÖZÜLMEZ”
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit, son 15 yılda yaşanan bu ‘9 altınlık kaybı’n ancak ‘üretimi arttırmakla’ mümkün olduğunu söylüyor. Berkit, “Tam da düğün sezonu açıldı. Vatandaşlar düğün adını duymaktan korkar oldu. Kimse çeyrek altın takamıyor. Vatandaş her açıdan zorda. Ama bu sorunun çözümü, elbette ki üretimden geçiyor. İthalata sırtımızı yaslarsak da bu iş çözülmez. O yüzden üretimin teşvik edilmesi gerekiyor. Piyasaya ne kadar dolar girerse altın fiyatları da o kadar düşecek” şeklinde konuştu.

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech