Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kazdağları’nın yüzde 79’u madencilik için ruhsatlanmış!

TEMA Vakfı tarafından açıklanan

TEMA Vakfı tarafından açıklanan raporda, Biga Yarımadası ve Ege’nin kuzeyinde yer alan 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79’unun madencilik ruhsatlı olduğu ortaya çıktı.

TEMA Vakfı tarafından hazırlanan “Kaz Dağları Yöresi’nde Madencilik” raporunda çarpıcı veriler yer aldı. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden(MAPEG) elde edilen verilere göre, Biga Yarımadası ve Kuzey Ege’yi kaplayan 1 milyon 697 bin 62 hektarlık alanın, 1 milyon 294 bin 335 hektarının “madencilik” için ruhsatlandırıldığı belirtildi.

Raporun sonuç ve öneri kısmında ise şu ifadeler dikkat çekti:
-Milyonlarca yılda oluşmuş doğal varlıkların ve binlerce yıllık kadim kültürün söz hakkı raporda gösterilen madencilik ruhsatlarının faaliyete geçmesiyle yok olacaktır.

-Raporun ortaya koyduğu sonuçlar hem Kaz Dağları Yöresi’nde hem de Türkiye genelinde ekolojik temelli, bütüncül, tarımsal üretimi önceliklendiren “arazi kullanım planlamasına ve koruma yaklaşımına” ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

-Sahip olduğu özellikler ile Kaz Dağları Yöresi madencilik faaliyetlerinden korunması gereken bir dünya mirasıdır. Geleceğimizin mirası doğal varlıklar madencilik faaliyetlerine tamamen kapalı doğa koruma statüleri ile korunmalıdır.

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech