Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pandemi sürecinde 212 milyon kredi kullanıldı

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, pandemi döneminde kent esnafının yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Özcan, “O kadar kötü bir süreç yaşandı ki bazı işletmeler kendiliğinden iş yerlerini kapattı. Bu süreçte Çanakkale il genelinde toplam 8 bin 570 kişi, 211 milyon 96 bin TL kredi kullandı. Esnafımız için faizsi, geri dönüşsüz kredi desteği istiyoruz” şeklinde konuştu.

Çanakkale Kent Konseyi “Konuşuyorum” programının konuğu Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan oldu. Çanakkale Kent Konseyi instagram “@canakkalekentkonseyi” hesabından canlı yayınlanan “Konuşuyorum” programında COVİD-19 salgınının ticaret hayatı, esnaf ve sanatkarlar üzerindeki etkileri konuşuldu.

Birlik Başkanı Ünal Özcan; “Pandemi süreci kapsamında bazı meslek gruplarında işletmelerimiz kapandı. Sağlık anlamında alınan tedbirler kapsamında kahvehaneden tutunda lokantalar, ticari işletmelerde araç sahipleri, berber-kuaför işletmeleri 2 aya yakın kapalı kaldı. Kapanmayan işletmelerin iş hacmi düştü. Günlük kazancıyla evini geçindiren günlük kazancıyla elektrik, su, doğalgaz, kira parasını, sosyal güvenlik primini, vergisini ödeyen esnaf ve sanatkar bu süreçten çok etkilendi. Biz bugün kazandığımızla birikim yapıp ay sonunda giderlerimizi öderiz. O kadar kötü süreç yaşandı ki bazı işletmeler kendiliğinden iş yerlerini kapattı” dedi.

2020 yılı içinde geri dönüşsüz nakit yardımı istediklerini ifade eden Özcan; “Pandemi sürecinde esnaf ve sanatkarlarımız Halk Bankası aracılığıyla Çanakkale il genelinde 4517 kişi 111 milyon 760 Bin TL kredi kullandı. Esnaf kefalet kooperatifleri aracılığıyla 4053 kişi 100 milyon 200 bin lira kredi kullandı. Bize üye esnaf ve sanatkarın 3’te 1 i kredi kullandı. Esnafımız için faizsiz geri dönüşsüz kredi desteği istiyoruz” dedi.

Dünya’daki ticaret ve alış veriş alışkanlıklarındaki değişime dikkat çeken Özcan; “Esnaf ve sanatkarın bir şeyler yapabilmesi adına proje merkezimizi kurduk. İnternet üzerinden e-ticaret için proje hazırladık tam o dönemde pandemi yaşanmaya başlandı. Herkes evinden dışarı çıkmadan ihtiyaçlarını e-ticaret ile karşıladı. E-ticaretin önemi daha da iyi anlaşıldı. Biz bunu geliştirmeliyiz. Alt yapıyı oluşturuyoruz. Bunu başaracağız” dedi.

Başkan Özcan son olarak Kovid-19 salgınında beklenen ikinci dalga ve esnaf ve sanatkar üzerine olacak etkileri hakkında açıklamalar yaptı. Özcan; “İllerde pandemi kurulları oluşturuldu. Bizlerde yer alıyoruz. Şehir adına önlemler almalıyız. İş yeri kapatılma olursa bunu hiç olumlu düşünemiyoruz. Esnaf sanatkarın mecburi giderleri karşılanmadığı sürece çok mağduriyet yaşanır. Salgının yayılmaması için Çanakkale’ye özgü değil ülke genelinde dünya genelinde çok sıkı önlemeler alınmalı. İlk tedbiri alacak uygulamaları söyleyecek olan devletimizdir. Biz esnaf ve sanatkarın iş yerinde uygulayacağı kurallar kriterler nedir bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Şu anda iş yerlerinde uygulanan kuralları hem biz esnaf ve sanatkar olarak uygulamamız hem de vatandaşımızın uygulaması lazım. Maskeyle ilgili uygulama çok doğru bir uygulama. Şu an yapabileceğimiz hijyen, mesafe, maske kurallarına uymaktır” dedi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech