Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Zirai ilaç satışı istihdam alanı değildir”

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Hicri Nalbant, bitki koruma ürünlerinin satış ve uygulaması yalnızca ziraat mühendisleri tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek “Zirai ilaç satışı istihdam alanı değildir. Bu yasal düzenleme ile tarımsal üretim güvenliğinin güvence altına alınması yerine işsizlik sorunu yaşayan bölüm mezunlarına istihdam alanı yaratılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Hicri Nalbant, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Resmi Gazete’de yayınlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle; bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesi alma hakkı Orman Mühendisi/Orman Endüstri Mühendislerine de tanınmıştır.

“Orman ekolojisi avcı ve predatörün bir arada olduğu doğal alanlardır. Orman mühendisliği ders müfredatındaki dersler de tabiatın korunması, toprak koruma, çevre koruma gibi sürdürülebilirliğin korunması üzerine şekillenmiştir. Tarım ekolojisi ise konvensiyonel açıdan avcının bulunmadığı hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile sert bir şekilde bitki koruma mücadelesine girildiği alanlardır.. Kaldı ki Ziraat Mühendisleri bitki koruma eğitimleri sırasında entomoloji, fitopatoloji, vitroloji, nematoloji dersleri yanında tarımsal ürün fizyolojisi derslerini de almaktadır.”

“GIDA GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR”
“Bitki koruma ürünleri zehirdir. Uygunsuz ilaç, uygulama ve hasat zamanı kalıntı sorunu yaratır. Ziraat Mühendisleri, ilaç ve bitkisel ürünler hakkında bilgi verme sorumluğundadır. Bitki koruma ürünlerinin üretimi, toptan ve perakende satışı, tanıtımı ve fiili uygulanmasının eğitim almış uzman kişilerce yapılması bir zorunluluktur. Yapılacak hatalar toplum sağlığını tehdit ettiği gibi kalıntı sebebiyle ihracat sorunlarını da beraberinde getirir. Bu kararla milli servetin risk edilmesi yanında gıda güvenliği de tehdit edilmektedir.”

“Ülkemizdeki mevcut bitkisel ilaç satış bayilerinin çözülemeyen sorunları mevcuttur. Herkese keyfi olarak serbest “zehir satma” yetkisinin verilmesi yerine ruhsatlandırma, denetim, eğitim, barkotlama ve dışarıya bağımlılık sorunları çözülmelidir. Farklı meslek kollarına yeni haklar tanımak yerine yeterliği üniversiteler ve öğretim üyelerince tanınan Ziraat Mühendisleri için sınav zorunluluğu derhal kaldırılmalıdır. Avrupa Birliği’nin 2009/128 sayılı önergesinde belirtildiği gibi, tarım ilaçlarının (pestisitlerin) insan sağlığı ve çevre üzerindeki risklerini ve etkilerini azaltacak Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) uygulamaları esas alınmalıdır.”

“YAPILAN BU HATA DERHAL DÜZELTİLMELİDİR”
“Zirai ilaç satışı istihdam alanı değildir. Bu yasal düzenleme ile tarımsal üretim güvenliğinin güvence altına alınması yerine işsizlik sorunu yaşayan bölüm mezunlarına istihdam alanı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu çaba yasama gücünün toplum sağlığı ve gıda güvenliğinin korunması amacı yerine, Orman Mühendisleri Odası yönetimi gibi nepotist felsefeyle hareket eden grupların çıkarlarının korunması amacıyla kullanıldığı izlenimini vermektedir. Bu düzenleme: farmakoloji dersi alan veteriner hekimlere insan ilacı yazma yetkisini tanımak olarak yorumlanabilir. Yapılan bu hata derhal düzeltilmelidir.”

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech