Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2 bin yıllık tohumun Hasat Zamanı

2 bin yıllık atalık

2 bin yıllık atalık tohum olan, adeta miras niteliğindeki karakılçık buğdayı, Çanakkale’nin en bereketli ovalarından olan Kumkale bölgesinde ekilmişti. Ekilen karakılçık buğdayının, geçtiğimiz günlerde Halileli köyünde hasadı gerçekleşti. Çanakkaleli tarım işçisi Hüseyin Işık, “Sabah 07.00’de işimize başladık, eve artık gece 00.00 gibi döneriz derken” tarımın emek istediğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

2 bin yıldır Anadolu’da bilinen, ekilen karakılçık buğdayı, son zamanlarda atalık tohumlara verilen önemin artması neticesinde tekrar gündeme geldi. Özellikle karakılçık buğdayından yapılan ekmekler, kilo aldırmaması yönünden çok konuşulmuştu. Çanakkale Belediyesi’de, kentte belli başlı bölgelere atalık tohum olan Karakılçık buğdayının ekimini gerçekleştirmişti. Sadece belediye tarafından değil, Çanakkale’nin belli başlı bereketli ovalarına son zamanlarda karakılçık ekimi yapıldı. O bölgelerden birisi ise Kumkale ovaları oldu.

 “Gün boyu çalışıyorum”
Merkez’e bağlı, İntepe altlarında yer alan Halileli Köyü’nde geçtiğimiz gün karakılçık buğdayının hasadı yapıldı. 35 derece sıcak altında, tarlada sabah 07.00’de işe başlayan, Çanakkaleli tarım işçisi Hüseyin Işık ile işinin orta yerinde bir röportaj gerçekleştirdik. “Tarlada çalışmak, üretmek zor mudur?” sorusunu yönelttim. Aldığım cevap,  “Gün boyu çalışıyorum” oldu.

 “Sabah 07.00’de başladık. 00.00’da eve döneriz”
Tarım işçisi Hüseyin Işık, “Ben Çınarlı köyünde yaşıyorum. Sabah 07.00’de işimize başlıyoruz. Akşam 00.00-01.00 civarında eve geri dönüyorum. Çevre illere ve ilçelere çalışmak için fazla gitmiyorum. Gidenler var ama bölgede tarım işçisi olarak Manisa’ya ve çevredeki illere giden arkadaşlarımız var. Biz en fazla Lapseki’ye kadar gidebiliyoruz. Gün boyu makineli tarımla özellikle hasat sezonlarında yoğun bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech