Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Kentin göbeğinde aile dramı

Engelli oğullarıyla birlikte Esenler Mahallesi’ndeki evlerinde yaşayan 6 kişilik Turhan ailesi, hem hastalıkla hem de maddi imkansızlıklarla boğuşuyor. 17 yaşındaki Muhammed, doğuştan felçli. Yatağa bağımlı bir hayat süren genç çocuk, ihtiyacını karşılayacak düzeyde akülü arabası olmadığı için aylardır dışarı tek bir adım dahi atamadı. Öte yandan Muhammed’in bakımıyla ilgilenen Anne Gülten Turhan dizinden ameliyatlı olduğu için çalışamıyor, baba Bayram Turhan ise yaşadığı iş kazası sonucu çalışabilecek durumda değil.

Aldıkları sosyal yardımlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘Sistemsel hataları’ sebebiyle kesintiye uğrayınca aile tamamen zora düştü. Anne Turhan, yaşadıkları sıkıntıları GÜNDEM’e “Biri sesimizi duysun istiyoruz, dayanacak gücümüz kalmadı” sözleriyle anlatarak yetkililerden yardım istedi.

Turhan ailesi, engelli oğulları ve diğer üç çocuklarıyla birlikte Esenler Mahallesi’nde yaşam mücadelesi veriyor. Doğuştan gelen rahatsızlığı sebebiyle belden aşağısı felçli olan 17 yaşındaki Muhammed, ihtiyacını karşılayan bir akülü arabası olmaması sebebiyle aylardır sokağa dahi çıkamıyor. Anne Gülten Turhan, yaşadıkları bu zorlukları GÜNDEM’e anlatarak yetkilere seslendi.

“3 AYLIK ENGELLİ MAAŞI KESİLDİ”
Turhan, şu ifadelere yer verdi: “Ben dizimden ameliyat olduğum için yürürken dahi zorlanıyorum. Bu yüzden çalışamıyorum. Eşim Bayram Turhan ise inşaat işçisiydi, 3 yıl önce iş kazası geçirdi ve o da ayakta kalmada, yürümede sorun yaşıyor. Hal böyle olunca ancak devletin yardımlarıyla geçiniyoruz. Muhammed, doğuştan felçli, çok fazla masrafı oluyor. Ayda sadece 300-400 TL bez masrafımız var. Sadece beze bu kadar para gidince geriye de çok bir şey kalmıyor. Devletimiz yine sağ olsun, engelli yakını olduğum için bana aylık bin 400 TL ödeme yapıyor. Belediye’den de 250 TL yardım alıyoruz. 3 ay öncesine kadar Muhammed’e de aylık 500 TL yardım geliyordu. Ama ne oldu, bitti anlamadık yardımlar bir anda kesildi. Nisan, Mayıs ve Haziran ayında bu yardım bize yapılmadı. Gerekçe olarak farklı şeyler söylediler her seferinde. Pandemi olduğu için yetkililerle yüz yüze görüşme şansımız da çok olmadı. Tüm kurumlara gittik ve bu sorunu çözemedik.”

“AKÜLÜ ARABASINA SIĞAMIYOR”
“Zaten yardımlarla geçiniyoruz, bunlar da aksayınca hayatımız çok zora girdi. Muhammed kaç aydır sokağa bile çıkamıyor. 5-6 yıl önceden kalma bir akülü arabamız var ama artık ona sığmıyor, çok küçük geliyor. Zaten aküsü de bitti, dolduramıyoruz paramız olmadığı için. Bu yüzden yetkililerin sesimizi duymasını ve hiç değilse bize akülü bir araba verilmesini istiyoruz. Elimizdeki bu eski tekerli sandalyeyle Muhammed kendi işini göremiyor, istediği gibi dışarı çıkamıyor. Gittiği engelli okuluna da pandemi dolayısıyla gidemeyince, dışarı da çıkamayınca iyice bunaldı.”

“SESİMİZİ DUYSUNLAR”
“Biri 8, diğer 14, öbürü 19 yaşında üç çocuğum daha var. Üst başlarını hep komşular veriyor. Canları sürekli bir şeyler istiyor, alamıyoruz. Yardım kolileri geliyor sağ olsunlar, hem Belediye’den hem devletten. Bir de pandemi sebebiyle bin TL bir para geldi. Allah razı olsun hepsinden ama 6 kişilik bir aileyiz ve kimse çalışamayınca yetmiyor para. Biz derdimizi anlatan, şikayet eden, insanlardan bir şeyler isteyebilen kimseler değiliz. O yüzden hep sustuk ama artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ben yetkililere, devletimize sesleniyorum. Lütfen bize el uzatsınlar, sesimizi duysunlar.”

“SİSTEMSEL BİR HATA OLMUŞ”
Gülten Turhan’ın beyanlarının ardından edindiğimiz bilgiye göre ise yaşanan “3 aylık engelli maaşı kesintisi” Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “sitemsel hataları”ndan kaynaklandı. Yetkililer, mağduriyetin çözüleceğini ve 3 aylık yapılan toplamda bin 500 TL’lik kesintinin geriye dönük olarak ödeneceğini ifade ettiler.

Esra Çanlı

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech