Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ülkenin kurtuluşunun sigortası yok!

Pandemi sürecinde, verilmesi gereken

Pandemi sürecinde, verilmesi gereken değerden daha fazlasını hak ettiğini gösteren tarım ve hayvancılık Türkiye’nin kurtuluşu olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Üreticilerin birbirinden farklı sorunları yıllardır varlığını korurken, çiftçi tarımda acil bir şekilde reform yapılması gerekmektedir dedi. Üretici İsmail ve Emine Gürses çifti ile Dörtyol köyünde, tarlada üretimin mutfağında röportaj gerçekleştirdik. Gürses çifti tarımda çözülmesi gereken öncelikli sorun sağlık sigortasıdır derken, sağlık sigortalarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladılar.

Çiftçinin sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmalı mı?
CHP İl Genel Meclisi Üyesi ve üretici İsmail Gürses, “Mutlaka üreticinin, çiftçinin sağlık sigortası olmalı. Tarımda aile sigortasının olması bizim için olmazsa olmazdır. Bilhassa kadınların sigortalı olmaları gerekmektedir. Sigortaların devlet tarafından karşılanması elzemdir. Sürdürülebilir tarım için köyden kente göçü engellemek için kadınların hayat güvencesinin olması gerekmektedir.”

Ziraat Odaları üreticinin yanından olmayı başarabiliyor mu?
İsmail Gürses, “Ziraat Odaları üreticiden sadece aidat almak için çalışıyorlar. Bence bütün odaların kapatılması lazım. Odaları tasvip etmiyorum. Bu yok zamanda köylüden aidat paralarının toplanması olumlu değildir. Onun yerine Tarım İl Müdürlüklerinde bir masa açılabilir. Ziraat Odaları çözüm yerine çiftçinin üzerine yük olmaktadır.”

2000 yılı ile 2020 yılı arasında üretim anlamında ne farklar var?
İsmail Gürses, “Her geçen gün maliyetler artmaya başladı. Mazot, gübre, yem derken kazancımızdan zaten bize bir şey kalmıyor. Örneğin, 2000 yılında bir çuval yem 15 TL iken, 2020 yılında bir çuval yem 120 TL oldu. Sütün litresi 1 TL iken şimdi 2 TL oldu. 2000’li yıllarda biz tarım yapmak istiyorduk, milletvekili maaşı kadar tarımdan gelir elde ediyorduk. Şimdi üretici, tarımdan ve üretimden kopmaya başladı. Bırakın üretim yapmayı borçlar ödenemez hale geldi.”

Tarım politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini düşünüyor musunuz?
İsmail Gürses, “Her geçen gün çiftçi geriye gidiyor. Para kazanamıyor! Aradaki makas sürekli daralıyor. Köyden kente göç bir hayli arttı. Çiftçiler çocuklarını sigorta uğruna asgari ücretle çalıştırıyorlar. Köylerde genç nüfus zaten göremezsiniz… Bizden sonra, arkada bu işlerle kim uğraşacak çok merak ediyorum. Pandemi sürecinde gördük ki tarım olmadan insan var olamaz. Acilen ülkede tarım reformu yapılmalıdır. Tarımda devrim şarttır. Sorunlara göre çözüm üretilmesi gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.”

Üreten bir kadın olarak tarlada çalışmanın zorlukları nelerdir?
Üretici Emine Gürses, “Tarlada çalışmak çok zor. Ektim büyüsün diye bir mantık yok. Ekimden sonra sürekli olarak toprakla mahsulle ilgilenilmesi gerekiyor. Ben ürünümü bırakayım gideyim demeniz mümkün değil. Toprak ilgi ister, aynı çocuk gibidir. Büyüme ve yetişme aşamasında sürekli yanı başınızda olmanız gerekir.”

Sigorta konusunda görüşleriniz nelerdir?
Emine Gürses, “Geleceğimizi sürekli olarak düşünüyoruz. Yaşlılığımızda kendimizi güvence altında hissetmek istiyoruz. Sigorta bizim için çok önemli. Dışarıdan yatırdığımız sağlık sigortası aylık bin TL… Devlet bu konuda en azından tarımla, hayvancılıkla ilgilenen üreticiler arasından en azından kadınların sağlık sigortalarını karşılaması gerekmektedir.”

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech