Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

MEB GÜNDEMİ

ÖĞRETMENLER İÇİN EBA PUAN SİSTEMİ KALDIRILMALIDIR
Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle ülkemizde de yüz yüze eğitime ara verilmiş ve uzaktan eğitime geçilmiştir. Uzaktan eğitimden herkesin daha kolay faydalanması için EBA TV üzerinden eğitimler halen verilmektedir. EBA TV dışında internet ve gerekli teknolojik ekipmanlara ulaşım sağlayan öğrenciler ile öğretmenler EBA üzerinden ödevler vermekte, canlı dersler yapmaktadır. EBA sistemi içerisinde yapılan bu faaliyetler için öğretmenlere puanlar verilmekte ve öğretmenlerin bu puana göre sıralandıkları görülmektedir. Halbuki teknolojik imkanlara sahip olan öğrenciler bu sistemi daha fazla kullanırken teknolojik imkana sahip olmayan öğrenciler bu sistemi kullanamamaktadır. Durum böyle iken liyakatsiz yöneticilerin EBA puanı ve kullanım süresi üzerinden kendi okulunun, ilçesinin kullanımının oranını artırmak için öğretmenlere baskı yaptığı bilinmektedir. Belki teşvik amacıyla düşünülmüş olan bu uygulama sahada baskıyı ve mobbingi artırmaktadır. Öğretmenler arasında da huzursuzluğa neden olan EBA puan sistemi kaldırılmalıdır.

MEB PAYDAŞLAR İLE BİRARAYA GELMELİDİR
Yine salgın nedeniyle Mart ayında okullarda yüz yüze eğitime ara verilmiş ve ülke çapında uzaktan eğitime geçilmişti. Nisan ayı içerisinde yaz tatilinde telafi eğitimleri gündeme gelmiş ve Rehber öğretmenlerin tercih danışmanlığı ile tüm öğretmenlerin izinleri ile ilgili olarak 1739 sayılı kanunda kalıcı değişiklik yapılmıştı. Bu süreçte gerek öğretmenlerimiz, gerek öğrenciler ile ilgili bir çok değişiklik yapılmış ancak bu süreçlerin hiç birine eğitimin paydaşları dahil edilmemiştir. Böyle önemli bir zamanda paydaşlar sürece neden dahil edilmez? Yeni normale geçtiğimiz şu günlerde eğitim ve eğitimciler ile ilgili tüm konularda MEB paydaşlar ile iletişim halinde olmalı ve bir araya gelmelidir.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU DAHA NE KADAR BEKLEYECEK?
23 Ekim 2018’de 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında hazırlanacağı söylenilen Öğretmenlik Meslek Kanunu aradan 1.5 yıl geçmesine rağmen çıkarılamamış ve taslak halinde beklemektedir.

Öğretmenlerimizin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar bir çok bölümü içinde barındıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu bizler için çok önemlidir. En temel öncelik olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki haklarımızın korunarak ve genişletilerek yer almasını istediğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu daha fazla bekletilmemeli ve oluşturulan taslak ile ilgili bir an önce tüm paydaşların görüşleri alınmalıdır.

ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ ÖNE ÇEKİLMELİDİR
Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı 2020 için öğretmenlerin il içi, il dışı ve mazerete bağlı yer değiştirme takvimini açıkladı. Açıklanan takvime göre il içi yer değişikliği 20 Temmuz’da başlamakta ve 4 Ağustos’tan itibaren yer değişikliği gerçekleşenlerin ilişik kesme işlemleri yapılmaktadır. İl dışı yer değiştirme ise 6 Ağustos’ta başlayıp, ilişik kesme işlemleri 12 Ağustos itibariyle yapılmaktadır. Mazerete bağlı yer değiştirme işlemleri ise il içi ve il dışı takviminden sonra 12 Ağustos tarihinde başlayıp 26 Ağustos’tan itibaren ilişik kesme işlemleri yapılacaktır. MEB bu takvimi açıkladığında Haziran ayında okulların açılma ihtimali ve telafi eğitimleri gündemdeydi. Lakin okullarda artık Eylül ayına kadar eğitime başlanmayacağından yer değiştirmenin ilk basamağı olan il içi atamalar için 20 Temmuz tarihini beklemeye gerek yoktur.  Yer değiştirme takvimi öne çekilmeli, il içi yer değiştirmeler Haziran başlarına ve ardından önceki yıllarda olduğu gibi il içi atamanın hemen ardından iller arası atamaların ve özür grubu atamalarının yapılmasında hiçbir engel bulunmamaktadır. Yer değiştirme işlemleri erkene alınırsa hem özür grubundan yer değiştirecek meslektaşlarımızın eğitim-öğretime başlamadan gittikleri yerlerde yerleşmeleri için zaman kazanılmış olacak hem de yönetici adaylarından yer değiştirmek isteyenler gittikleri yerde yöneticiliğe başvurabileceklerdir.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech