Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Virüs sigarayı bırakmak için bir fırsat”

Halk Sağlığı Uzmanı Dr.

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Remzi Karşı, yaptığı bir açıklamayla Koronavirüs salgınında sigara içenlerin hem virüse yakalanmada hem de tedavide, içmeyenlere göre daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Karşı, sigara içenlerin Covid- 19 hastalığını daha çok ağır geçirdiklerini belirterek “Virüs salgını sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat” dedi.

Koronavirüs salgınında sigara içenlerin hem virüse yakalanmada hem de tedavide, içmeyenlere göre daha fazla risk altında olduğunu söyleyen Remzi karşı, sigara içenlerin Covid- 19 hastalığını daha çok ağır geçirdiklerini belirterek “Virüs salgını sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat” ifadelerini kullandı. Karşı, sözlerine şöyle devam etti:

“15-24 YAŞ ARASI GENÇLERİN % 17’Sİ SİGARA İÇMEKTEDİR”
“Tütün kullanımı önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Tütün ürünleri her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Ayrıca tüm dünyada 1 milyondan fazla kişi ikinci el tütün dumanına maruziyetten hayatını kaybetmektedir. Tütün endüstirisi gelirini korumak ve pazarını genişletmek için sürekli olarak yeni tüketici bulma arayışındadır. Bu nedenle bağımlılık potansiyeli olan ve hassas bir popülasyon olan genç nesil tütün endüstrisi için giderek artan bir hedef oluşturmaktadır. 2015 verilerine göre tüm dünyada, 15-24 yaş arası gençlerin % 17’si sigara içmektedir. Ülkemizde de 15 yaş altı çocuklarda sigara kullanma oranı % 17 gibi yüksek bir rakama çıkmıştır. Bu da çok düşündürücü ve korkutucudur.”

“SİGARA İÇİNLERİN RİSKİ, AKCİĞER HASTALIĞI İLE ARTIYOR”
“Avrupa’da ise 13-15 yaş arasındaki kızların % 11,5’i, erkeklerin % 13,8’i tütün kullanmaktadır. Sigaraya başlayan bir genç uzun yıllar bu bağımlılığını sürdürecektir. Dünya Sağlık Örgütü halk sağlığı çalışmalarının derlemesi, Covid-19 enfeksiyonunun tütün kullananlarda, kullanmayanlara göre daha ağır seyrettiğini gösteriyor. Tütün kullanan kişilerde solunum yollarında lokal bağışıklık düşük olduğu için                 Covid-19 gibi mikroorganizmaların seyri daha ağır geçebiliyor. Sigara içenler de zaten ciddi hastalık riskini büyük ölçüde artıracak akciğer hastalığı veya azalmış akciğer kapasitesine sahip olması da ölümlerin artmasında etkili olmaktadır.”

“TÜTÜNDEN UZAK BİR NESİL YETİŞTİRMEK İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ”
Sigara kullanımı ile özellikle de gençlerin sigara kullanımından korunması gerektğini belirten Karşı, ‘”Özellikle kafe ve restoranlarda tütün kullanımının önlenmesi davranış biçimini değiştirecek önemli bir unsurdur. Hem sağlık çalışanları, hem aileler, hem de sağlık yöneticileri olarak bu konuda farkındalığı artırmalı, tütünden uzak bir nesil yetiştirmek için tüm gücümüzle mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

350 BİNDEN FAZLA KİŞİ SALGIN NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRDİ
COVİ-19 pandemisi veya koronavirüs pandemisi, 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıkan virüs salgını. Çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı. 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. 13 Mart 2020’de Avrupa’nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü haline geldiğini bildirdi. 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla dünyada 6.330.645 onaylanmış vaka, 2.883.718 iyileşen varken virüs nedeniyle 376.008 hasta hayatını kaybetti

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech