Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’nin havasıyla, suyuyla, toprağıyla Önemli olan Markalaşma…

Çanakkale’de yetiştirilen, üretilen 5

Çanakkale’de yetiştirilen, üretilen 5 ürün coğrafi tescil belgesi alarak, markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar. 5 ürün içinde coğrafi işaret tescil belgesi için başvurular yapıldı ve süreç takip ediliyor. Çanakkale adıyla anılan ve Türkiye’nin bildiği Çanakkale domatesi ise daha coğrafi işaret tescil belgesine kavuşamadı. Konuyla ilgili Ziraat Odası ve Ticaret Borsası’ndan görüş aldık. Domates başta olmak üzere, Çanakkale’nin ürünleri için markalaşma çalışmalarının önem arz ettiği sonucu ortaya çıktı.

Çanakkale dendiği zaman 5 ürün özellikle önem taşımaya ve dikkat çekmeye devam ediyor. Çanakkale halısı, Ezine peyniri, Bayramiç beyazı, Bayramiç elması ve çavuş üzümü işaret tescil belgesi alan ürünler.

Onun dışında coğrafi tescil için Ezine inek peyniri, Kalkım çileği, Geyikli zeytinyağı, Lapseki şeftalisi ve Yenice kapya biberi içinde tescil belgesi için başvurular yapıldı.

Çanakkale için önem arz eden ve ilin tanıtımında büyük bir etkisi olan domates ise daha tescil belgesine kavuşamadı. Domatesin coğrafi işaret tescil belgesi alabilmesi için Ziraat Odası’nın çalışmalarının sürdürüldüğü öğrenildi. Konuyla ilgili Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen’den görüş aldık. İkili önemli olan konunun markalaşma olduğunu ve ürünlerin marka olarak pazarda yer alması gerektiğini belirttiler.

“Bizim artık bazı adımları atlamamız gerekmektedir”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Bizim artık bazı adımları atlamamız gerekiyor. Daha emin adımlarla yürümemiz gerekiyor. Bizim bundan sonraki süreçte sağlıklı gıdayı savunmamız ve konuşuyor olmamız gerekiyor.

“Çanakkale’de yetişen ürünlerin topyekün marka olması gerekmektedir”
Bizim oda olarak, domatesin, coğrafi işaret tescil belgesi noktasındaki çalışmamız devam ediyor. Coğrafi işaret tescil belgesinin bir ürün için çok daha araştırılarak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çanakkale’nin havasıyla, Çanakkale’nin suyuyla, verimli topraklarıyla yetişen bir domates için çalışmalarımız sürüyor. Armut, elma, meyve ve sebzelerin Çanakkale’de özellikle yetiştirilmesi gerekmektedir. Bunun ile ilgili çalışmalarımız sürüyor ve Çanakkale’de yetiştirilen ürünlerin topyekün  marka olması gerekmektedir.

“Biz markalaşmanın önemini savunuyoruz”
Sadece domateste değil, kapya biberde de bu topraklarda yetiştiği için bir aroma farkı oluyor. Buğdayından, arpasına Çanakkale’nin suyu, havasını toprağı bu ürünlere lezzet ve aroma veriyor. Biz markalaşmanın önemini savunuyoruz. Mutlaka ama mutlaka Çanakkale’nin ürünlerini marka olarak tanıtmamız ve pazarlamamız çok önemlidir. Ürünlerimizin doğru hikayelerinin olması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

“Marka olmanın yolu, coğrafi tescil belgesinden geçer”
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile ilgili çalışmaları Ziraat Odası yürütmektedir. Biz borsa olarak teşvik noktasında devreye giriyoruz. Biz Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nin, markalaşma çalışmasında önemli olduğunu ve ürünleri ön plana çıkaracağını düşünüyoruz. Biz her türlü desteği veririz, coğrafi işaret tesciline inanıyoruz ve güveniyoruz. Marka olmanın ve zenginleşmenin yolu coğrafi işaretten geçmektedir” dedi.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech