Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Tescil tamamlandı Sıra Pazarlama ve Tanıtımda

Çanakkale’nin coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerine bir yenisi daha eklendi. Bozcaada’nın tarımsal değeri çavuş üzümü, yoğun çalışmalar ve uğraşlar sonucunda coğrafi işaret tescil belgesini aldı. Çanakkale’nin artık 5 ürünü, 5 değeri coğrafi tescil belgeli olurken, yeni ürünler için de çalışmaların devam ettiği belirtildi. Tescil belgesi alındı ama süreç daha tamamlanmadı. Çavuş üzümü için önümüzdeki dönemlerde pazarlama ve tanıtım üzerine çalışmalar titiz bir şekilde gerçekleşecek.

Bozcaada’nın tarımsal değeri çavuş üzümü coğrafi işaret tescil belgesine kavuştu. Çanakkale’nin üretim değerlerinden Çanakkale halısı, Ezine peyniri, Bayramiç beyazı ve Bayramiç elması önceki yıllarda tescil belgelerini almışlardı. Bu ürünlere artık Bozcaada çavuş üzümü de dahil oldu. Çanakkale’nin tescilli ürün sayısı beşe yükseldi.

Konuyla ilgili dün Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda bir tanıtım toplantısı gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıya Bozcaada Kaymakamı İbrahim Gültekin, Tarım-Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Günel ve basın mensupları katıldı.

“Elimizden geleni yapacağız”
İlk olarak açıklamada bulunan Tarım-Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, bundan sonraki süreçte yapılacak olan pazarlama-tanıtım çalışmalarının destekleneceğini ifade etti. Karadağ, “Coğrafi tesciller genellikle Sivil Toplum Kuruluşları üzerinden yürüyor. Burada belki bizim il ve ilçe müdürlüğümüzün katkıları olmuştur ama aslan payı kesinlikle, kooperatifimize aittir. Kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra Bozcaada bir tek çavuş üzümü ile değil, diğer üzüm türleri ile de anılacak. Biz il ve ilçe müdürlüğü olarak orada elimizden geleni yapacağız.

“Esas görev bundan sonra başlıyor”
Coğrafi işaret tescil belgesi alan bir ürün pazarlamada sizi bir adım öne geçiriyor. Bir tek ülke bazında değil, ülkeler arasındaki bazda da tescil alan bir ürün bölgenin tanıtılmasına katkıda bulunuyor. Tescil aldıktan sonra iş bitmiyor. Görevler bundan sonra başlıyor. Markalaşmaya gidilmesi gerekiyor. Markalaşma tam anlamıyla yapılamazsa bir tarafımız eksik kalacaktır” ifadelerinde bulundu.

“Gerileyen bağcılığın sürdürülmesi için destek olacağız”
Bozcaada Kaymakamı İbrahim Gültekin, “İnşallah bundan sonrada, turizmin ön plana çıkmasıyla, gerileyen bağcılığın ve çavuş üzümünün sürdürülebilmesi için elimizden gelen desteği göstereceğiz. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Çavuş üzümü, üzümlerin kraliçesidir”
Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Günel, konuyla ilgili yapmış olduğu değerlendirmesinde, “Çavuş üzümünün tadı, aroması, yetişme tarzı farklılıklar gösterir. Bozcaada’nın iklimi ve toprak yapısı ile bu ürün yetiştiği için başka bir yerde Bozcaada çavuş üzümü diye bir şey yemeniz mümkün değildir. Çavuş üzümü üzümlerin kraliçesi olarak adlandırılır.

“Üzümümüz ve Bozcaada için oldukça önemlidir”
AB müzakerelerine başlandığı zaman, Avrupa’da da bunun örnekleri var, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alabilmesi için bir ürünün yalnızca o bölgede yetişmesi gerekiyor. Oraya özgü ve başka yerde olması gerekiyor. Bizim çavuş üzümümüzü, aşılanmış olarak başka yerde yetiştirmeye çalışıyorlar ama adadaki gibi olmuyor. Bu değerin kaybolmaması gerekiyor ve bunun için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi önem arz ediyor. Coğrafi İşaret almış bir ürününüzü yurt dışına ihraç ederseniz bazı vergiler alınmıyor. Büyük marketlerin stant ayırmaları gerekiyor. Üzümümüz ve Bozcaada için coğrafi işaret tescil belgesi oldukça önemlidir.

“Turizm ve tarım eş zamanlı gelişmelidir”
Bozcaada’da üretim eskiden olduğu gibi değil. 90’lardan beri gelişen turizm, bağcılığı geriye itti. Şu anda Bozcaada’da 11 bin dönüm bağ var. Bunun ancak yüzde 20’si çavuş üzümü olarak kaldı. 20 yılda da çavuş üzümü diken kalmadı. Bundan sonraki süreç çok daha önemlidir. Üreticimiz bundan sonra, çavuş üzümünün değeri arttıkça kazanmaya başlayacaklardır. Eskiden aileler, yüzde 80 aileler çavuş üzümünden gelirlerini sağlıyorlardır. Masraflar üzümden gelen gelirlerle karşılanıyordu. Düğünler bağ bozumundan sonra gerçekleşiyordu. Bozcaada’da artık turizm ve tarım aynı anda gelişmelidir” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech